vaistai.lt

A. Veryga: „Pacientų organizacijos yra svarbūs ministerijos partneriai“ (902/0) 

A. Veryga: „Pacientų organizacijos yra svarbūs ministerijos partneriai“Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susitikęs su Pacientų forumo atstovais ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba, pabrėžė, kad pacientų interesus atstovaujančios organizacijos yra svarbūs ministerijos partneriai.

Pasak ministro A. Verygos, ministerijos ir pacientų organizacijų bendradarbiavimo tikslas – dirbti kartu ne tik atstovaujant pacientų interesams, tačiau ir padedant valstybės institucijoms suprasti pacientų problemas, išgirsti jų patirtis, lūkesčius ir patarimus.

„Džiaugiuosi įvykusiu konstruktyviu dialogu su pacientų organizacijomis. Šis susitikimas parodė, kad yra nemažai aktualių klausimų, kurių sprendimui būtina įsiklausyti į pacientų nuomonę. Tad ir ministerijos su pacientais, ir pacientų organizacijų tarpusavio bendradarbiavimas labai svarbus. Susitikimo metu aptarėme, kaip pacientų organizacijos galėtų prisidėti šviečiant visuomenę racionalaus vaistų vartojimo, korupcijos mažinimo sveikatos sektoriuje klausimais. Taip pat sutarėme, kad pacientai deleguos savo atstovus į sudaromas darbo grupes bei teiks savo nuomonę dėl rengiamų teisės aktų projektų“, – teigia ministras A. Veryga

Pacientų forumą vienijančios organizacijos, kurių ratas nuolat plečiasi ir šiuo metu jį sudaro virš 20 organizacijų, informavo ministrą A. Verygą, kad forumas persitvarko į didelę organizaciją, kuri siekia sustiprėti, tapti įtakingesne bei galingesne jėga, kad galėtų mūsų šalies pacientus kokybiškai atstovauti ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Šio forumo vadove išrinkta Ieva Dregvienė, o valdybą sudaro 7 pacientų atstovai.

„Mūsų nuomone, būtina dėti visas pastangas inovacijų prieinamumui, reikia sudaryti sąlygas, jog inovatyvūs, o svarbiausia, gyvybes gelbstintys bei neįgalumą mažinantys vaistai būtų prieinami pacientams, tad reikalinga peržiūrėti vaistų terapinės vertės bei rezervinio vaistų sąrašo prioriteto nustatymo tvarką. Siekiant taupyti ir efektyviai panaudoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto (PSDF) biudžetą būtina priimti sprendimus, susijusius su generinių vaistų grupavimu, skatintini pacientus rinktis pigesnius tos pačios veikliosios medžiagos vaistus todėl labai svarbi pacientų edukacija šiuo klausimu“, – kalbėjo Ieva Drėgvienė, Lietuvos pacientų forumo pirmininkė.

Lietuvos pacientų forumo atstovai taip pat paminėjo ydingą sveikatos sistemos finansavimą ir išreiškė nuomonę, jog nepakanka didinti PSDF lėšų, bet būtina siekti, jog valstybė už savo draudžiamus žmones mokėtų tokias pačias įmokas kaip ir savarankiškai mokantieji. Taip būtų efektyviai šalinamos pagrindinės korupcijos prielaidos – nepakankamas sveikatos paslaugų prieinamumas,  neadekvatūs medikų atlyginimai.

Ministro A. Verygos manymu, tokie susitikimai turėtų būti reguliarūs, todėl buvo numatyta preliminari kito susitikimo data balandžio mėnesį.

Pacientų forumas – tai pacientų skėtinė organizacija, vienijanti pacientų interesus atstovaujančias ir ginančias organizacijas. Į šio forumo veiklą gali įsijungti bet kuri Lietuvoje registruota pacientų organizacija.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos