vaistai.lt

Ant kojų pastatė kibernetinis peilis ir kineziterapija (3136/0) 

Ant kojų pastatė kibernetinis peilis ir kineziterapijaInkstų vėžiu susirgęs ir tradicine radioterapija gydytas verslininkas, kuriam po procedūrų buvo paralyžiuotos kojos, vėl gali vaikščioti. Po trijų gydymo kibernetiniu robotu „CyberKnife“ procedūrų gydytojai neberanda ir vėžio ląstelių.

Liga smogė netikėtai

68-erių Viktoras yra verslininkas. Jis turi daug reikalų Rusijoje. 2015-aisiais, vieno vizito į šią šalį metu, pažįstamas gydytojas jo paklausė, kada pastarąjį kartą tikrinosi sveikatą.

„Prieš dvidešimt metų, – išdidžiai atsakė. – Kuo rečiau pas juos vaikštau, tuo rečiau sergu! Iš tiesų jaučiausi puikiai ir net sloga nesirgau.”

Vis dėlto bičiulis įkalbėjo Viktorą išsitirti ultragarsu. Šią procedūrą atliekantis gydytojas ilgai žiūrėjo į ekraną ir galiausiai pasakė, kad jam nepatinka tai, ką mato, todėl nusiuntė vyrą konsultacijos pas specialistus. Netrukus Viktoras gavo tyrimų duomenis, o su jais ir negailestingą diagnozę – inkstų vėžys. Ši žinia verslininką sutrikdė. Iš kur? Kodėl? – jis ieškojo atsakymo. Juk nesirgo jokiomis lėtinėmis ligomis, kraujospūdis buvo idealus, buvo aktyvus – žaidė paplūdimio tinklinį, tenisą, vasarą plaukiojo po 2–3 kilometrus ir visada buvo optimistas.

Vyras skubiai grįžo namo ir 2015 m. rudenį chirurgai pašalino jo dešinįjį inkstą. „Gydytojai sakė, kad operacija buvo sėkminga. Gerai, kad vėžys aptiktas ankstyvos stadijos. Todėl man neskyrė jokio papildomo gydymo, tik turėjo nuolatos pasitikrinti kraują“, – pasakojo Viktoras.

Po metų jis verslo reikalais nuvyko į Smolenską. Ten pajuto skaudant nugarą. „Nieko tokio, pagalvojau, tai turbūt dėl stuburo, juk turiu osteochondrozę. Pasitepiau tepalu, kurį visuomet naudoju, tačiau skausmas neatlėgo. Dar daugiau – jis vis stiprėjo, kol galų gale nebegalėjau pasikelti iš lovos“, - prisimena vyras.

Paralyžiavo kojas

Kai Viktoras nuvyko į ligoninę, gydytojai atliko magnetinio rezonanso tyrimą ir nustatė, kad jo stuburą yra pažeidę vėžio metastazės. Jam iš karto buvo pradėta spindulinė terapija. Praėjo keletas savaičių, tačiau verslininko būklė negerėjo. Po Kalėdų paralyžiavo jo kojas – Viktoras nebegalėjo vaikščioti. Tada gydytojai jį išleido namo.

„Draugai ir pažįstami ėmė ieškoti pagalbos, išsiuntė mano ligos istoriją kelioms ligoninėms. Galiausiai Minsko gydytojai ryžosi šalinti metastazes. 2017 m. sausio pradžioje jie operavo verslininką, tačiau jiems pavyko pašalinti tik dalį metastazės, – ji buvo peraugusi nugaros smegenis. Tad chirurgai rekomendavo tęsti spindulinę terapiją. Deja, to negalėjau daryti dėl Rusijoje taikyto gydymo.

„Tada jie man pasakė, kad Siguldoje, Latvijoje, yra naujos kartos radiochirugijos aparatas, vadinamas „Cyberknife“, kuris, lyginant su įprastine radioterapija, tiksliau apšvitina naviką ir beveik nepakenkia aplinkiniams audiniams. Jie susiekė su kolegomis iš Latvijos, kad pasiteirautų, ar galiu būti gydomas „Cyberknife“, – pasakojo vyras.

Netrukus draugai Viktorą nuvežė į Siguldą mikroautobusu, nes jis negalėjo net sėdėti. Ten gydytojai ištyrė naująjį pacientą bei atliko pozitronų emisijos tomografijos (PET) tyrimą, kad įsitikintų, jog metastazė yra tik viena, vėžys neišplitęs į kitas kūno vietas ir skyrė tris radiochirurgijos „CyberKnife“ seansus.

„Iš pradžių pasijutau dar blogiau. Procedūros dieną ir kitą dieną buvau pavargęs ir apatiškas, tačiau po visų seansų, pajutau, kad jėgos grįžta. Mano būklė pamažu ėmė gerėti: ėmiau judinti kojas. Tada gydytojai man skyrė reabilitaciją. Kantriai dariau viską, ką jie rekomendavo. Iš pradžių pratimus turėjau atlikti lovoje, vėliau persikėliau į treniruoklių salę. Kai pajutau, kad jėgos grįžta, pats ėmiau prašyti papildomų treniruočių. Mačiau, kad kai kurie žmonės pamina dviratį penkias minutes ir sustoja. O aš save nuolat įtikinėjau – galiu, galiu, galiu! Mindavau dviratį nesustodamas. Gydytojai klausdavo, kur minu? Į Rygą – juokais sakiau jiems. Vakarais, jei salė būdavo laisva, vėl treniruodavausi. Galiausiai iš ligoninės išėjau savomis kojomis. Prisikėliau, nes pasitikėjau savo jėgomis, „CyberKnife“ ir fizioterapija“, – tvirtina Viktoras.

Padeda išvengti daugybės procedūrų

Inkstų vėžys yra labai agresyvus, todėl gali plisti net pašalinus inkstą, – atsirasti metastazės įvairiuose organuose. Tada pacientas kartu su gydytoju turi nuspręsti, kaip gydysis toliau. Paprastai tokiais atvejais skiriamas gydymas spinduline terapija. Tačiau jis turi nemažai šalutinių poveikių, mat naikinant naviką pažeidžiami ir sveiki audiniai. Taip nutiko ir Viktorui.

Moderniausiame Rytų Europoje robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centre, kuris veikia Latvijoje, Siguldos ligoninėje, pacientai gydomi naujausios kartos įranga „CyberKnife“, kuri leidžia išvengti komplikacijų. Tai alternatyva tradiciniam gydymui, – šiame kibernetiniame robote esantis linijinis pozitronų greitintuvas pagal specialią programą į paciento kūną labai tiksliai – iki milimetro dešimtųjų dalių – skleidžia navikus naikinančius spindulių pluoštus net iš 1200 kampų. Šitaip taikinyje, kurį norima sunaikinti, pasiekiama labai didelė jonizuojančios spinduliuotės dozė, o aplink esantiems sveikiems audiniams nepakenkiama arba pakenkiama minimaliai. Be to, navikas ar metastazė paprastai sunaikinama per 1–5 seansus, priešingai, nei taikant tradicinę radioterapiją, kai gali prireikti net 35 procedūrų. Dėl to, po procedūrų pacientams netenka gydyti žaizdų ir nereikia reabilitacijos.

Gydymas neskausmingas, todėl pacientui neskiriama nejautra, po procedūros ligonis gali iš karto vykti namo ir jai nereikia ir ruoštis iš anksto.

„CyberKnife“ galima šalinti nedidelius pirminius auglius bei metastazes tokiose vietose, kurių gydytojai dėl galimų komplikacijų nerekomenduoja operuoti arba pacientas atsisako operacinio gydymo. Todėl neretai „CyberKnife“ pacientais tampa ligoniai, kuriems operuojant ar taikant tradicinę radioterapiją buvo pašalintas ankstyvas vėžys, tačiau atsirado metastazių.

Robotas sėkmingiausiai naikina iki 3 cm skersmens navikinius darinius, kartais – ir didesnius. Mažiausia paveikiama sritis gali būti vos 3–4 milimetrų skersmens.

Sunaikino vėžio ląsteles

Siguldos ligoninės radiacinės chirurgijos centro konsultantas dr. Vladislavas Burikas teigia, kad Viktoras buvo ypatingas pacientas – labai sunkus.

„Anksčiau mes sėkmingai gydėme ligonius, kurie sirgo pirminiais inkstų navikais. Tačiau šis žmogus pas mus pateko su inkstų vėžio metastazėmis stubure. Rusijoje jis buvo gydytas įprastine spinduline terapija, jis gavo labai didelę spinduliuotės dozę ir patyrė sunkių komplikacijų – buvo paralyžiuotos jo apatinės galūnės. Todėl mes turėjome pakoreguoti per radiochirurgiją skiriamą spinduliuotės dozę“, – teigia gydytojas.

Prieš atlikdami procedūras, Siguldos gydytojai Viktoriui atliko pozitronų emisijos tomografijos tyrimą, kurio dėka buvo galima tiksliai nutaikyti spindulius į naviką ir nepažeisti aplink jį esančių sveikų audinių. Per tris radiochirurgijos seansus naviko metastazę pavyko sunaikinti ir po reabilitacijos Viktoras vėl gali vaikščioti.

„Po procedūrų Viktorui vėl atlikome pozitronų emisijos tomografijos tyrimą. Jis parodė, kad gydytoje vietoje nebėra gyvų naviko ląstelių. Jei per metus jo kūne neatsiras naujų metastazių, galėsime teigti, jog gydymas buvo sėkmingas“, – sako dr. V. Burikas.

Gydytojas mano, jei šis pacientas iš karto būtų gydytas „CyberKnife“, tikriausiai, jam nebūtų reikėję kęsti ilgo gydymo ir nebūtų paralyžiuotos jo kojos. Todėl visi inkstų vėžiu sergantys ligoniai turėtų kuo greičiau kreiptis modernaus gydymo.

Mokslo tyrimų duomenimis, radiochirurgijos metodu gydant pacientus su pirminiu inkstų vėžiu, jų dvejų metų išgyvenamumas yra 92 procentai. Jei „CyberKnife“ gydomos metastazės stubure, išgyvena du kartus daugiau pacientų, nei gydant įprastine radioterapija.

Ar po „Cyberknife“ procedūros ligoniui reikia tęsti gydymą kitais metodais, visada sprendžia gydytojų-onkologų konsiliumas.

Rita Zykaitė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos