vaistai.lt

Ar tinkamai maitinatės, parodys šlapimo tyrimas (1171/0) 

Ar tinkamai maitinatės, parodys šlapimo tyrimasJungtinės Karalystės mokslininkai iš Londono imperatoriškojo koledžo, Newcastle‘o ir Aberystwyth‘o universitetų (The Imperial College London, Newcastle University and Aberystwyth University) sukūrė šlapimo testą, galintį atskleisti, ar tinkamai maitinamės, – rašo bbc.com.

Manoma, kad naujasis tyrimas galėtų padidinti asmeninių mitybos patarimų objektyvumą arba pasitarnautų metantiems svorį, nes visi žinome, kad žmonėms sunku kontroliuoti savo mitybos įpročius.

Tyrimas, aprašytas žurnale „The Lancet Diabetes and Endocrinology“, nustato cheminius junginius, susidariusius virškinant skirtingą maistą. Cheminei šlapimo analizei pasitelkiamas branduolių magnetinio rezonanso spektroskopinis tyrimas. Tokiu būdu galima spręsti tiek apie ilgalaikius žmogaus mitybos įpročius, tiek apie neseniai vartotą maistą: vaisiai, daržovės, žuvis, mėsa palieka skirtingas „žymes“ šlapime. Jas nustatant galima įvertinti žmogaus medžiagų apykaitą ir žarnyno sveikatą.

„Galų gale turėsime priemonę, leisiančią individualiai stebėti bei vertinti kiekvieno mitybą, padėti laikytis asmeniškai pritaikytų sveikos gyvensenos principų. Žinoma, kol kas negalime atlikti labai tikslios analizės, pavyzdžiui, pasakyti, kad žmogus vakar suvalgė 15 traškučių ir dvi dešreles, tačiau mes vis dar tobuliname tyrimo metodiką, kad ateityje ji būtų kiek tik įmanoma tikslesnė. Pastebėta, kad kuo stambesnis yra žmogus, tuo jam sunkiau laikytis paskirto mitybos režimo ir jis dažnai nuo jo nukrypsta manydamas, kad vienas kitas papildomas užkandis liks nepastebėtas specialisto, pas kurį jis lankosi. Taigi šis tyrimas padėtų įvesti daugiau disciplinos ir efektyviau padėti pacientams, kovojantiems su nutukimu ir 2 tipo cukriniu diabetu ar augančia jo rizika. Tikimės, kad tyrimas prigis klinikinėje praktikoje maždaug po dvejų metų“, – komentavo mokslininkai.

Testo veiksmingumas patikrintas tris kartus per parą analizuojant 19 žmonių, kurie laikėsi specialiai sudarytų 4 mitybos planų, šlapimą. Tyrimo rezultatai tiksliai parodė, kurie žmonės laikėsi sveikos mitybos plano, o kurių valgiaraštyje buvo įtraukta nesveiko maisto.

„Objektyvus to, ką suvalgome ir išgeriame, matavimas praplėstų mitybos tyrimų ribas, leistų parengti naujas įrodymais pagrįstas rekomendacijas ir padėtų efektyviau kovoti su nutukimu“.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos