vaistai.lt

„BENU vaistinėse“ bus teikiamos farmacinės rūpybos paslaugos – vaistininkai konsultuos individualiai (2107/0) 

„BENU vaistinėse“ bus teikiamos farmacinės rūpybos paslaugos – vaistininkai konsultuos individualiaiNuo šių metų rugsėjo 1 dienos „BENU vaistinėse“ gyventojams vaistininkai teiks individualias farmacinės rūpybos konsultacijas. Specialius medicininius mokymus baigę vaistininkai konsultuos lėtine obstrukcine plaučių liga ir astma sergančius pacientus, kuriems paskirtas gydymas įkvepiamaisiais vaistiniais preparatais. Šią naujovę vaistinių tinklas įdiegė laikydamasis Geros vaistinių praktikos nuostatų ir farmacinės rūpybos paslaugos teikimo tvarkos.

Vaistininkai tarpininkaus tarp gydytojo ir paciento

„Farmacinės rūpybos paslauga nuo mums įprastos vaistininko funkcijos skirsis tuo, jog pacientas asmeniškai konsultuosis su vaistininku dėl gydytojo paskirto gydymo. Ši konsultacija bus teikiama iš anksto registruojantis, skiriant jai pakankamai laiko, išsamiai, nuosekliai ir pagal individualią paciento situaciją paaiškinant gydymo režimą. Tai daug platesnė ir kur kas daugiau pacientui vertės suteikianti paslauga nei trumpas vaistininko ir pirkėjo pokalbis pastarajam įsigyjant reikalingų vaistų. Tad naujoji vaistininko funkcija padės tapti paciento partneriu jo sveikimo procese, prisidės tiek prie paciento gydymo sėkmės, tiek prie pagerėjusios gyvenimo kokybės“, – pasakoja „BENU vaistinių“ tinklo vadovė Rasa Marcinkevičienė.

Europos Sąjungos šalyse farmacinė rūpyba, įtraukianti vaistininką kaip tarpininką tarp gydytojo ir paciento, yra įprasta praktika. Tai reiškia, jog vaistininkas ne tik padeda įsigyti gydytojo išrašytus vaistus, bet ir aktyviai dalyvauja gydymo procese, patardamas, kaip tinkamai naudotis paskirtais gydomaisiais preparatais, kad gydymas būtų maksimaliai veiksmingas.

Mažėja vaistų vartojimo sukeltų problemų

„Neretai gydytojams dėl didelio užimtumo ar pacientų srauto pritrūksta laiko detaliai išaiškinti pacientui paskirto vaisto vartojimą. Kita vertus, pacientai, užvėrę gydytojo kabineto duris, ne visuomet įsidėmi gydytojo rekomendacijas. Būtent čia gali padėti vaistininkas, galintis profesionaliai pakomentuoti vaistų vartojimo principus, padėti laikytis paskirto gydymo plano, o kilusias problemas spręsti bendradarbiaudamas su gydytoju“, – aiškina R. Marcinkevičienė.

Remiantis kitų Europos šalių patirtimi, įdiegus farmacinės rūpybos paslaugą, sumažėjo vaistų vartojimo sukeltų problemų atvejų. Dėl šių priežasčių mažėja paciento ir valstybės išlaidos sveikatos apsaugai, gerėja pacientų gyvenimo kokybė.

Investavo į vaistininkų mokymus ir konsultacinių kabinetų įrengimą

Farmacinės rūpybos konsultacijoms yra būtinos tam tikros sąlygos, kurias numato farmacinės rūpybos paslaugų teikimą reglamentuojantis įstatymas – apie gydymo procesą gali patarti tik specialiųjų kompetencijų turintis vaistininkas, vaistininko ir paciento pokalbiui turi būti skirta konfidencialumą užtikrinanti atskira erdvė.

„Suprasdami, jog vaistininko funkcija turi plėstis, ryžomės investicijoms, leidžiančioms pradėti teikti farmacinės rūpybos paslaugą. Vaistinėse įrengėme specialius nuo bendros erdvės atskirtus konsultacijų kabinetus, o mūsų vaistininkai baigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rengiamus farmacinės rūpybos kursus. Daugelyje Europos Sąjungos valstybių šias investicijas kompensuoja valstybė, tačiau mes tai darome savo lėšomis, rūpindamiesi visuomenės sveikatingumu“, – pasakoja R. Marcinkevičienė.

Lėtinių plaučių ligų gydymui būtina ypatinga priežiūra

Lietuvoje farmacinės rūpybos paslaugų teikimo tvarka buvo patvirtinta 2015 metų pabaigoje, o pirmieji specialieji reikalavimai ir teikimo tvarka dėl farmacinės rūpybos paslaugos įkvepiamuosius vaistinius preparatus vartojantiems pacientams – vos prieš metus, 2016 metų birželio mėnesį.

Pirmoji farmacinės rūpybos programa yra skiriama lėtinėmis ligomis – astma ir lėtine obstrukcine plaučių liga – sergantiems pacientams. Šiomis ligomis sergantiesiems teisingas vaistinių preparatų vartojimas yra itin svarbi sėkmingo gydymo dalis, juo labiau, jog sergamumas šiomis ligomis kasmet didėja.

Prieš trejus metus atlikto Lietuvos gyventojų sveikatos statistinio tyrimo duomenimis, lėtinė obstrukcinė liga ir lėtinis bronchitas kamuoja 6 % šalies gyventojų, astma – 3 %. Vyresni nei 65 metų gyventojai šiomis ligomis serga dvigubai dažniau (atitinkamai 13 % ir 5 %). Vaistininkų teigimu, farmacinės rūpybos paslauga itin reikalinga šiems vyresnio amžiaus pacientams, susiduriantiems su nuolatinės priežiūros reikalaujančiomis lėtinėmis ligomis.

Konsultacijai su vaistininkais pacientai turės registruotis iš anksto

Individualiai vaistininko konsultacijai dėl įkvepiamųjų vaistų vartojimo „BENU vaistinėse“ pacientai galės registruotis internetu arba pasirinktoje vaistinėje. Farmacinė rūpyba tam pritaikytose vaistinėse bus teikiama vieną kartą per savaitę.

Iškilus problemoms, vaistininkas bendradarbiaus su gydytoju, siekdamas, jog pacientas laikytųsi gydytojo paskirto gydymo plano.

Nuo rugsėjo 1 dienos farmacinės rūpybos paslauga bus teikiama septyniose „BENU vaistinėse“ Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Alytuje. Kitąmet farmacinės rūpybos paslaugą teikiančių vaistinių tinklas bus plečiamas.

„BENU vaistinių“ tinklas yra vienas didžiausių vaistinių tinklų Baltijos šalyse. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje veikia daugiau nei 230 BENU vaistinių, iš jų daugiau nei 80 – Lietuvoje.

Informacija iš:

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos