vaistai.lt

Daržas ant palangės (1285/0) 

Daržas ant palangėsPavasaris jau čia. Kasdien vis labiau norisi žalumos. Kodėl gi neužsiauginus prieskoninių žalumynų tiesiog ant palangės? Jie ne tik padailins virtuvės interjerą, bet ir padės paskaninti maistą bei papildys organizme vitaminų atsargas.

Šviežios prieskoninės žolelės ir augalai ne tik leis paįvairinti savo valgiaraštį naujais, gardesniais patiekalais, bet ir papildys organizme vitaminų ir mineralų atsargas, saugos nuo įvairių pavasarinių sveikatos negalavimų tiek savo aromatu, tiek skoniu. Ekologiškos žolelės padeda šalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas, lėtina senėjimo procesus. Prieskoniniai augalai taip pat padailins virtuvės interjerą, taigi bus naudingi ir suteiks aplinkai grožio.

Pradėkite nuo nereikliausių augalų

Jei žalumynus ant palangės auginate pirmą kartą, pradėkite nuo paprasčiausių, nereikliausių augalų. Standartinis prieskonių rinkinys – mėtos, bazilikai, mairūnai, kalendros, rozmarinai. Taip pat gana lengvai auginami krapai, petražolės, garstyčios, salotos, špinatai. Ir, žinoma, nuo seno populiarūs svogūnų laiškai stiklainėliuose bei pipirnės daigeliai ant marlės ar vatos.

Nebūtina sodo įkurdinti ant palangės – tam tiks ir virtuvės stalas, lentynos. Ypač įspūdingai atrodo prieskoniai gėlių krepšelyje. Jei ketinate jų užsiauginti daugiau, prie daigų galite įkišti po žymeklį su augalo pavadinimu ir pagrindinėmis jų priežiūros ar vartojimo rekomendacijomis.

Ko prireiks žolelėms pasėti?

  • Įvairaus dydžio vazonėlių (geriau – platūs ir nelabai aukšti) arba didesnio lovelio.
  • Kokybiško grunto.
  • Polietileno plėvelės ar specialių skydelių šiltnamio efektui sukurti.

Į vazonėlį ar lovelį suberkite žemes, kad iki vazonėlio krašto liktų maždaug 0,5 cm. Žemę gerai sudrėkinkite. Tolygiai išbarstykite norimas sėklas (galima jas sėti visas kartu erdviame inde, galima – atskiruose vazonėliuose). Sėklas pridenkite plonu žemės sluoksniu, žemę dar kartą palaistykite, pirštais atsargiai sulyginkite paviršių. Vazonėlius pastatykite į šiltą vietą, pridenkite polietileno plėvele – taip saugoma šiluma ir drėgmė. Kai prasikals mažučiai daigai, dangą nuimkite. Toliau augalus reikia reguliariai laistyti, tręšti, jei stinga saulės – dirbtinai apšviesti po keletą valandų per dieną dienos šviesos lempomis.

Ant palangės auginami prieskoniai neturėtų užaugti tokio pat dydžio kaip tikrame sode. Namų sąlygomis tai neįmanoma, o ir didelių žolės kupstų vaizdas nepuoš interjero. Taigi kai žalumynai išaugs iki 5–7 cm, galima rinkti derlių.

Skirtingų augalų auginimo ypatumai

Norite greito derliaus? Daiginkite pipirnes! Jau po kelių dienų galėsite džiaugtis išraiškingo skonio daigeliais. Pipirnes užtenka paberti ant drėgnos vatos ar marlės ir kasdien drėkinti. Po dviejų trijų dienų jos sudygs, o dar po dienos kitos pipirnių daigelius galėsite dėti ant sumuštinių.

Petražolės pirmiausia turi būti sudrėkinamos ir sudaiginamos. Ši žolelė mėgsta šviesą, bet jei lango stiklas šaltas – geriau ją patraukti toliau. Petražolėms augant svarbu stebėti, kad žemės neišsausėtų, bet ir nebūtų per drėgnos. Sudygusios petražolės praretinamos – paliekami tik stipriausi daigai, maždaug 4 cm atstumu vienas nuo kito. Derliumi mėgautis galima po šešių savaičių, ant kiekvieno augalo palikite maždaug pusę lapų.

Krapai – vieni iš nereikliausių augalų, tad juos auginti lengva net ir nieko neišmanantiems apie sodininkystę. Derliaus sulauksite jau po mėnesio.

Paprasčiausia ant palangės auginti svogūnų laiškus. Senas geras močiučių metodas: svogūno šaknis panardinti į vandens stiklainiuką. Svogūnas daiginamas švariame vandenyje. Dygs greičiau, jei svogūno galvutę užpilsite 45 laipsnių vandeniu ir palaikysite 12 valandų. Tada nulupkite sušlapusius lukštus, nupjaukite sausą uodegėlę svogūno viršuje. Iki atsirandant laiškams vandenį keiskite ryte ir vakare, po to – kartą per dieną. Kartkartėmis ir laiškus, ir indą, kuriame auga svogūnas, patartina praplauti po vandens srove.

Lapinės salotos gali augti ant palangės tamsesniuose kampeliuose, šiaurės vakarų pusėje.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos