vaistai.lt

Dėl sugrįžtančių kilogramų kaltos ir cheminės medžiagos (1046/0) 

Dėl sugrįžtančių kilogramų kaltos ir cheminės medžiagosNe vienas yra patyręs, jog netekus svorio kilogramai dažnai sugrįžta, o kartais net su kaupu. Neseniai žurnale „PLOS Medicine“ publikuota studija, kurioje pateikiamas naujas „jo-jo“ efekto paaiškinimas: galbūt vertėtų kaltinti chemikalus, su kuriais susiduriame kasdien.

Naujas tyrimas parodė, kad lieknėjančiųjų pastangas, sulėtindamos medžiagų apykaitą, sumenkina perfluoroktaninės rūgšties turinčios medžiagos (angl. santr. PFAS).

„Studija neįrodo priežasties ir pasekmės ryšio, tačiau pastebėta, kad asmenys (daugiausia moterys), kurių kraujyje nustatyti didesni PFAS kiekiai, susiduria su daugiau sunkumų stengdamiesi išlaikyti pasiektą svorį “, – komentavo vienas iš tyrimo autorių.

Minėta medžiaga naudojama jau daugiau nei 60 metų. Ji yra atspari vandeniui ir riebalams, tad plačiai aptinkama pramoniniuose ir namie naudojamuose daiktuose, pavyzdžiui, nepridegančių keptuvių dangoje, maisto produktų pakuotėse, dėmėms atspariuose kilimuose ar balduose, vandeniui atspariose medžiagose.

„PFAS pėdsakų randama beveik visų JAV gyventojų kraujyje. Tai yra neišvengiama šiuolaikiniame pasaulyje“, – sakė tyrėjai.

Ankstesni tyrimai su gyvūnais parodė, kad PFAS turi įtakos svorio priaugimui ir nutukimo išsivystymui. Tad netgi buvo pramintos „obesogenais“. Kitos studijos atskleidė PFAS sąsajas su vėžio, hormonų disbalanso, imuninės sistemos veiklos sutrikimų atsiradimu.

Dabartinis tyrimas įtraukė daugiau nei 600 turinčių antsvorį ar nutukusių vyrų ir moterų nuo 30 iki 70 metų. Jie dalyvavo 2 metų trukmės studijoje apie nutukimą. Dalyviai per pirmus pusę metų neteko vidutiniškai 6 kg svorio ir vėl priaugo maždaug 3 kg per kitus 18 mėnesių. Pastebėta, kad svorio pokyčiai nestabiliausi buvo tiems, kurių kraujyje nustatytos didžiausios PFAS koncentracijos. Pastarųjų medžiagų apykaita taip pat buvo lėčiausia.

Didžiausia problema yra tai, kad PFAS praktiškai neįmanoma visiškai išvengti – šios medžiagos yra kone visur. Tikimasi, kad ateityje pavyks pasiekti, jog būtų sukurti tam tikri jos naudojimo apribojimai. O kol kas reiktų susikoncentruoti ties tuo, ką galima pakeisti: vis dėlto didžiausią įtaką nutukimui daro per didelis kaloringo ir apdoroto maisto suvartojimas bei sėdimas gyvenimo būdas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos