vaistai.lt

Fotosenėjimas – odos pokyčių pradžia, kurią galima sustabdyti (3573/0) 

Fotosenėjimas – odos pokyčių pradžia, kurią galima sustabdytiPastebėjote, kad jūsų oda tapo sausesnė, labiau pleiskanoja, atsirado smulkios raukšlelės, pakito veido spalva? Dėl to kaltas gali būti prieš priešlaikinis odos senėjimas, dar kitaip vadinamas fotosenėjimu. Pasak sveikatos specialistų, šis senėjimas dažniausiai atsiranda dėl visų ultravioletinio saulės spindulių spektro (UVA,UVB,UVC), ypatingą žalą daro UVA spinduliai.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova paaiškina, kad su amžiumi lėtėja išorinio odos sluoksnio atsinaujinimo greitis, todėl keičiasi ir odos apsauginės savybės – pažeidimai tampa labiau pastebimi ir išlieka ilgiau, nei būdavo anksčiau.

„Esminis fotosenėjimo skirtumas nuo natūralaus odos senėjimo yra tas, kad daugelis požymių dar gali būti paveikti ir sustabdyti, todėl, norint išsaugoti skaisčią, jauną ir elastingą odą, vasarą turime skirti itin didelį dėmesį jos apsaugai“, – pabrėžia farmacijos specialistė.

Fotosenėjimui būdingi simptomai – odos sausumas, pigmentinės dėmės, kraujagyslių pakitimai, pavyzdžiui, kraujagyslių žvaigždutės (voratinkliai, tinklelis), taip pat odos elastingumo praradimas. Tačiau negydomi fotosenėjimo požymiai gali sukelti ir rimtus struktūrinius odos pažeidimus, kurie gali virsti randais. Sunkesnės fotosenėjimo formos pereina ir į odos ligas, kurios gydomos vaistais.

Šveitimas su vaisinėmis rūgštimis

Pasak farmacininkės, viena iš svarbiausių priemonių, galinčių sulėtinti fotosenėjimo procesą ir išsaugoti odos jaunystę, yra kosmetika, sauganti odą nuo žalingų faktorių poveikio bei mažinanti apsauginei odos sistemai tenkantį krūvį.

„Rekomenduojama naudoti kremus su vitaminais A, C, E, hialurono rūgštimi ir apsauginius kremus nuo saulės su UVA,UVB filtrais. Šias priemones reikėtų rinktis pagal odos savybes, metų laiką ir darbo pobūdį. Taip pat pastebima, kad žmonės, kovai su fotosenėjimu, vis dažniau renkasi šveitimą su vaisinėmis rūgštimis“, – sako R. Molotkova.

Pasak jos, šios procedūros dėka nusilupa sustorėjęs odos raginis sluoksnis, paskatinamas ląstelių atsinaujinimo procesas ir pradeda gamintis naujas kolagenas – visa tai lemia smulkių raukšlių išnykimą.

5 patarimai, kaip išvengti fotosenėjimo:

1. Stenkitės kuo mažiau degintis saulėje, ypač nuo 35 metų.

2. Saugokite odą ir naudokite apsauginius kremus ar losjonus su UVA ir UVB filtrais.

3. Valgykite maisto produktus, turinčius daug vitaminų A, C ir E.

4. Kūno odą patepkite drėkinamuoju pieneliu ar natūraliais aliejais. Raukšles lygina alijošiaus, jojobos, ramunėlių, levandos veikliosios medžiagos.

5. Rinkitės tirštesnį kremą, nes jame lipidų daugiau nei vandens. Toks kremas išlaikys daugiau odos drėgmės.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos