vaistai.lt

Greitąjį reagavimą siūlyta įvesti visose sveikatos priežiūros srityse (704/0) 

Greitąjį reagavimą siūlyta įvesti visose sveikatos priežiūros sritysePanevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistus Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pakvietė į susitikimą su Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (APGV) darbuotojais. Prie greitojo reagavimo pratusius Panevėžio APGV pareigūnus labiausiai domino, kaip pagreitinti procesus ir sveikatos priežiūros sistemoje: sutrumpinti eiles pas gydytojus, gauti reikiamas paslaugas savo mieste, taip pat buvo išsakyta nuomonė, kad gyventojų skundai dėl nekokybiškai suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų ar netinkamo medikų elgesio turėtų būti nagrinėjami ir anonimiškai.

Priešgaisrinėje tarnyboje dirbantys pareigūnai ir kiti šios įstaigos specialistai apskritai norėjo plačiau sužinoti apie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) teikiamas galimybes, išsiaiškinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarką.

Panevėžio TLK atstovai besidominčiuosius trumpai supažindino su pagrindine ligonių kasos veikla, Panevėžio TLK biudžetu ir jo paskirtimi, PSD principais.

Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė papasakojo apie PSD įmokų mokėjimo tvarką: kas ir kaip jas turi mokėti, kurios asmenų grupės turi teisę į PSD valstybės lėšomis, kiek galioja PSD, kai nutraukiama darbo sutartis, kokios garantijos ir su kokia sąlyga suteikiamos dar vieną mėnesį po to, kai PSD galiojimas baigiasi, kokias teises ir prievoles turi studentai, nėščios moterys ir pan. Daug dėmesio skirta būtinosios pagalbos teikimo Europos Sąjungos (ES) šalyse  ir Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) galiojimo klausimui, kalbėta apie tarpvalstybinę sveikatos priežiūrą, galimybes gydytis mūsų šalyje tiems, kurie gyvena ir dirba užsienyje.

Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Kavaliauskienė supažindino Panevėžio APGV darbuotojus su pacientų teisėmis ir šias teises ginančiomis institucijomis, sveikatos priežiūros paslaugų ir vaistų kompensavimo tvarka, aiškino pigiausių vaistų pasirinkimo naudą, priminė prevencijos programas, kalbėjo apie teisėtus ir neteisėtus mokėjimus, gydymo įstaigų pasirinkimo galimybes pacientams ir kt.

Dalyvavusieji susitikime ligonių kasos atstovams pažėrė daugybę klausimų. Priešgaisrinės tarnybos darbuotojai domėjosi, ar tarpvalstybinė sveikatos priežiūra vis dar prieinama Jungtinėje Karalystėje, ar studijos užsienio koledžuose prilyginamos universitetinėms studijoms, aiškinosi, kodėl būtinoji medicinos pagalba, turint galiojančią ESDK, užsienio šalyse neapmokama kartu su visomis paciento priemokomis. Kai kurie susitikimo dalyviai pateikė pavyzdžių, kaip jų pažįstamiems patyrus traumą ir kt. atvejais teko užsienyje patiems apmokėti paslaugas.

Panevėžio APGV darbuotojus domino, koks darbo stažas suteikia PSD garantiją net ir netekus darbo, kodėl pamiršus sumokėti PSD įmoką ar padidėjus jai, gyventojai neinformuojami apie tai SMS žinute arba el. paštu. Diskusijų kilo ir dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo: klausta, kaip realiai įgyvendinami sprendimai pacientams suteikti paslaugas per teisės aktais numatytą terminą, kas nustato mokamų paslaugų kainas skirtingose gydymo įstaigose, kodėl vaikui prireikus odontologinės paslaugos su nejautra, ji siūloma kituose miestuose, ar teisinga, kad nuvykus pas kardiologą į  Kauną, paciento klausiama, kodėl jis nesikreipė į kardiologą savo mieste, o norint užsiregistruoti pas kardiologą Vilniuje, pacientui iš viso nesuteikiama tokia teisė – registruoti gali tik gydantis gydytojas.

Kai kurie Panevėžio APGV pareigūnai siūlė sukurti tokią sistemą, kad pacientams nereikėtų dėl nieko sukti galvos: kad užsienyje sumokėtos lėšos už būtinąją medicinos pagalbą būtų iš karto kompensuojamos Lietuvoje, nelaukiant atsakymo iš paslaugą suteikusios šalies; kad apie netinkamą medikų elgesį ar nekokybiškai suteiktas paslaugas būtų galima pranešti anonimiškai, o atsakingos institucijos reaguotų į tai iš karto ir baustų prasižengusiuosius.

Panevėžio TLK specialistai atsakė į susitikimo dalyvių klausimus, diskutavo aktualiausiomis temomis. Vasario pabaigoje numatyti susitikimai ir su Panevėžio APGV pamainų darbuotojais.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos