vaistai.lt

Hemorojus. Ką apie jį turėtume žinoti?  (22185/0) 

Hemorojus. Ką apie jį turėtume žinoti? Hemorojus yra viena dažniausių ligų, kuri pasireiškia daugiau negu 50% žmonių, vyresnių kaip 50 metų. Hemorojumi vienodai dažnai serga tiek vyrai, tiek moterys. Ligos atsiradimui įtakos turi  blogi mitybos įpročiai, ko pasėkoje dažnai užkietėja viduriai. Šiai ligai įtakos turi ir amžius, genetika, mažas judrumas, sėdimas darbas. Hemorojų gali sukelti ir dažnas natūralaus tuštinimosi slopinimas. Šiandien apie hemorojų kalbamės su Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ chirurgu Česlovu Klimu.

Kas yra hemorojus?
Žmogaus išangės kanale kraujagyslės sudaro tankią kraujagyslinę pagalvėlę, kitaip dar vadinamą hemoroidais. Tai kiekvieno žmogaus organizme esantys dariniai, kurie kartu su raumenų pluoštais išoriškai uždaro žarną ir apsaugo šiuos raumenų pluoštus tuštinantis. Sutrikus normaliai kraujotakai ir išangės kanalo kraujagyslėms pabrinkus, atsiranda nemalonūs jutimai ir kiti simptomai, įvardijami bendru žodžiu "hemorojus".

Kokie hemorojaus simptomai?
Pirmas šios ligos imptomas gali būti kraujavimas, kuris atsiranda tuštinantis, kraujas pastebimas ant tualetinio popieriaus, kloze-to, kartais kraujas laša ar net trykšta srove. Kraujavimas pasirodo peri¬odiškai, kraujas paprastai būna šviesiai raudonas, be gleivių, skirtingai nei sergant kitomis uždegiminėmis storųjų žarnų li¬gomis ar vėžiu. Taip pat gan dažnas pirmasis ligos simptomas yra hemorojinių mazgų iškritimas. Rečiau pirmieji simptomai būna neapibrėžti nemalonūs pojūčiai, skausmas ar niežulys išangėje.

Kaip diagnozuojama liga?
Pacientai, turintys nemalonių jutimų tarpvietėje ir išangėje, turėtų kreiptis į gydy¬toją, nes šie pojūčiai gali atsirasti ir dėl kitų ligų. Hemorojaus diagnostika yra greita ir neskausminga. Visų pirma atliekama apžiūra. Tirdamas pirštu tiesiąją žarną, gydytojas įvertina tiesiosios žarnos rauko būklę, hemorojaus išplitimą, prostatos būklę. Specialiu apa¬ratu - anoskopu detaliai įverti¬nama tiesiosios žarnos gleivinė, o rektoskopu ištiriama ne tik tie¬sioji, bet ir dalis riestinės žar¬nos.

Koks hemorojaus gydymas?
Hemorojaus gydymas priklauso nuo ligos stadijos ir laipsnio. Pirmo ir antro laipsnio hemorojui gydyti galima pasitelkti įvairius gydymo metodus, kaip skleroterapija, lazerinė ar radiodažninė abliacija, Barono operacija (guminiais žiedais), kitos chirurginės operacijos. Kai hemoroidiniai mazgai išsmunka išorėn ir atsiduria po oda, gydymo metodų pasirinkimas mažėja. Ketvirto laipsnio hemorojus gali būti sėkmingai pagydytas tik operaciniais metodais.

Reikia pabrėžti, jog hemorojaus gydymas yra kompleksinis ir yra reikalinga visų veiksnių, sukeliančių hemorojų korekcija. Ligoniams gali būti skiriama vidurius reguliuojanti dieta, fizinio krūvio ribojimas, papildomos higienos priemonės, medikamentai.    

Ką patartumėte tiems, kurie nori apsisaugoti šios ligos?
Reikėtų stengtis kasdien normaliai tuštintis, nes vidurių užkietėjimas provokuoja ligą. Svarbu laikytis higienos taisyklių – po tuštinimosi apiplauti išangės sritį bei nusausinti ją. Stenkitės sportuoti. Subalansuokite savo  mitybą: valgykite ląstelienos turintį augalinį maistą, kuo daugiau vaisių ir daržovių, gerkite kuo daugiau skysčių. Atsisakykite žalingų įpročių.


 

Klinikoje ,,Bendrosios medicinos praktika“ vaikų ir suaugusiųjų chirurgai atlieka šias medicinines paslaugas:

  • diagnozuoja chirurginius susirgimus 
  • atlieka ambulatorines chirurgines procedūras: sutvarko ir perriša įvairias pirmines žaizdas, atveria pūlinius, gipsuoja, atlieka išsiplėtusių kojų venų medikamentinį sklerozavimą ir kt.
  • stacionare atlieka chirurgines operacijas: navikų šalinimą, išvaržos, apendicito, hemorojaus operacijas ir kt.
  • modernia vokiška lazerine įranga operuoja išsiplėtusias kojų venas. Po stažuotės Jenos (Vokietija)
  • universitetinėje ligoninėje klinikoje sėkmingai taikomu metodu venos pašalinamos be įprastinių didelių pjūvių, todėl nelieka randų, lengvesnis laikotarpis po operacijos

Pacientų patogumui klinikoje skubos arba įprasta tvarka atliekami magnetinio rezonanso tomografijos (MRT), echoskopiniai , rentgenologiniai, laboratoriniai ir kiti tyrimai.

Mūsų gydytojai abdominaliniai (pilvo) chirurgai pirmenybę teikia žmogaus organizmą tausojančioms  - endoskopinėms ir laparoskopinėms operacijoms. Plačiau...

Chirurginių operacijų kainos

Daugiau informacijos:
tel. (8-37) 31 36 65, Bendrosios medicinos praktika
,
www.daktaras.lt

Klinikos adresas:
Savanorių pr. 423/421, Kaunas.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos