vaistai.lt

Į pagalbą šalinant smegenų vėžį - lazeris (1860/0) 

Į pagalbą šalinant smegenų vėžį - lazerisNauja studija rodo, jog lazerinė technologija gali padėti greitai išanalizuoti smegenų vėžį ir padėti nuspręsti, kiek audinio pašalinti, – rašo bbc.com.

Tai visada yra sunkus sprendimas: vienu atveju tai gali lemti vėžio atsinaujinimą, kitu – negalios, kaip pooperacinės komplikacijos, atsiradimą. Tačiau nauja technologija, pavadinta SRS mikroskopija, jau buvo pritaikyta gydant 360 pacientų ir laukia kito etapo – išsamaus klinikinio bandymo.

„Smegenų vėžys yra kaip debesis: įmanoma nustatyti jo centrą, bet sunku apibrėžti ribas“,– sakė vienas iš tyrimo autorių.

Operuojant kitų lokalizacijų vėžį, pavyzdžiui žarnyno, gydytojai gali pašalinti ir daugiau naviką supančio audinio. Deja, smegenyse nėra „atliekamos“ dalies.

Įprastai tokių operacijų metu išpjaunamas gabalėlis smegenų audinio, tada siunčiamas į laboratoriją, užšaldomas, dažomas ir analizuojamas. Visas šis procesas užtrunka apie 30-40 minučių. Taikant naująją technologiją, visas veiksmas vyksta operacinėje. Lazerio šviesa pasiekia audinį ir tuomet ji pasikeičia priklausomai nuo pasiekto taikinio. Nustatomos skirtingos vėžinių ir sveikų smegenų ląstelių cheminės savybės padeda chirurgams surasti naviko ribas.

Kol nebuvo įsitikinta lazerinės technologijos saugumu, tikslumu bei patikimumu, tol ji nebuvo išmėginta su pacientais.

„Akimirka, kai pakeitėme istoriją ir pritaikėme naująją technologiją operacinėje, buvo tiesiog magiška. Viena iš pirmųjų pamokų, kurias supratome, yra tai, kad dažniausiai mes manome pabaigę savo darbą, pašalinę ne visą navikinį audinį, tačiau dabar, su mikroskopu, turime galimybę objektyviai įvertinti situaciją.“, – BBC žinioms pasakojo gydytojai.

Vis dėlto kol kas neaišku, ar naujoji technologija pagerins pacientų išgyvenamumo rodiklius. Tai paaiškės tik atlikus ilgalaikes studijas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos