vaistai.lt

Indijoje – Nipa viruso protrūkis (1662/0) 

Indijoje – Nipa viruso protrūkisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis (ELPKC), informuoja apie Indijos pietvakariuose esančioje Keralos valstijoje registruojamą mirtiną Nipa (angl. Nipah) viruso (NiV) protrūkį. Lietuvoje vietinio Nipa viruso atvejų nėra, tačiau keliaujantiems į Nipah viruso plitimo vietoves ligos grėsmė išlieka.

Laboratoriniai tyrimai patvirtino, kad trys pacientai  mirė užsikrėtę Nipa virusu, kitų aštuonių – mirties priežastis nepatvirtinta. Taip pat mirė pacientus slaugiusi medicinos sesuo. Dar 25 asmenys Kožikodės miesto ligoninėse gydomi dėl Nipa viruso infekcijos simptomų. Viruso nešiotojos – skraidančiosios lapės, artimos šikšnosparnių giminaitės, kurios minta vaisiais.

Nipa viruso encefalitas įrašytas pirmuoju 10-ties pavojingiausių infekcinių susirgimų, kurių protrūkius Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laiko labiausiai tikėtinais, sąraše. ELPKC, ES/EEE piliečių užsikrėtimo rizika Nipa virusu yra labai maža.

NiV – neseniai aptikta infekcija, kuria žmogus užsikrečia nuo gyvūnų. Ji pirmą kartą buvo užfiksuota 1999 m. Malaizijoje ir Singapūre. Tada buvo pranešta apie 300 infekuotųjų, iš jų –daugiau kaip 100 žmonių mirė.

Nipa viruso infekcija pasireiškia encefalitu (smegenų uždegimu). Po užsikrėtimo ir inkubacinio periodo, trunkančio nuo 5 iki 14 dienų, liga pasireiškia 3-14 dienų karščiavimu, galvos skausmu, lydimo mieguistumo, dezorientacijos ir psichinio sumišimo. Šie požymiai ir simptomai po 24-48 valandų gali pasireikšti koma. Kai kuriems pacientams ligos pradžioje pasireiškia kvėpavimo takų sutrikimai, o pusei pacientų ir sunkūs neurologiniai bei klinikiniai požymiai.

PSO duomenimis, Indijoje buvo stebėti du Nipa viruso encefalito protrūkiai 2001 m. ir 2007 m. rytinėje Vakarų Bengalijos valstijoje, besiribojančioje su Bangladešu.

Daugiau informacijos apie Nipa viruso infekciją ieškokite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos