vaistai.lt

Įvedamos kompensuojamųjų vaistų „lubos“: pacientai sutaupys daugiau nei 7 mln. eurų (video) (1235/0) 

Įvedamos kompensuojamųjų vaistų „lubos“: pacientai sutaupys daugiau nei 7 mln. eurųŠių metų liepos 12-ąją įsigaliojo naujas Kompensuojamųjų vaistų kainynas, kuriame įvedama maksimali priemoka arba vadinamosios priemokų „lubos“ už kompensuojamuosius vaistus.  Specialistai teigia, kad pacientų priemokos kompensuojamiesiems vaistams per metus sumažės apie 7,3 mln. eurų, o vaistų prieinamumas išliks kaip ir iki šiol.
 
„Lubos“ arba maksimalios priemokos taisyklė galios vaistams, kurie kompensuojami 100 proc.  Priemokos riba nuo šiol negalės būti didesnė nei 20 proc. vidutinės kompensuojamosios vaistų kainos, tenkančios 1 receptui, kuri šiuo metu siekia apie 4,11 Eur. Vadinasi, net ir už pačius brangiausius vaistus pacientai primokės ne daugiau kaip iki 4,11 Eur.
 
Jeigu vaistai yra kompensuojami 90 proc., 80 proc. – tuomet yra galima didesnė paciento priemoka. Pavyzdžiui, jeigu vaistas kainuotų 11 eurų, o bazinė jo kaina būtų lygi 10 eurų, esant 100 proc. kompensacijai pacientas primokės 1 eurą, kompensuojant 90 proc. – 2 eurus, 80 proc. – atitinkamai 3 eurus. Specialistų teigimu, tam tikrais išskirtiniais atvejais paciento priemoka gali viršyti nustatytas „lubas“ – jei gamintojas nesutiko mažinti kainos, o vaistas yra būtinas pacientams ir negali būti pakeistas kitu.

Pasak Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) vedėjo Evaldo Stropaus, svarbiausia, kad dėl naujai taikomų kainos mažinimo reikalavimų nebuvo išbraukta nė viena veiklioji medžiaga ir nė vienas plačiausiai vartojamas kompensuojamasis vaistas, kurių receptų yra išrašoma daugiausia.
 
„Iš tikrųjų, galime pasidžiaugti, kad pacientai šiuo atveju jiems reikiamus kompensuojamuosius vaistus galės įsigyti žymiai pigiau. Taigi, sudarant kainyną buvo siekiama reguliuoti brangių vaistų, turinčių pigesnių analogų, įrašymą į kompensuojamųjų vaistų kainyną, nustatant didžiausios paciento priemokos reikalavimą“, - sakė E. Stropus.
 
Įvedus naują tvarką taupys ne tik pacientai. Skaičiuojama, kad 2018 m. III ketvirtį taip pat bus sutaupyta apie 1,8 mln. Eur Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų. Specialistų teigimu, už sutaupytas PSDF biudžeto lėšas galima bus pagelbėti daugiau pacientų, t. y. kompensuoti daugiau vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, į kompensuojamųjų vaistų sąrašus įtraukti inovatyvių vaistų.
 
Nauja kainodara buvo nukreipta į konkurencijos didinimą tarp vaistų gamintojų. Tokiu keliu jau žengė daugelis Europos Sąjungos šalių – tarp jų ir Skandinavijos šalys.
 
Nuo liepos 12 įsigaliojančiame naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne yra 1587 vaistai.  Tyrimai rodo, kad Lietuvos apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu dažniausiai naudoja kompensuojamuosius širdies ir kraujagyslių ligų, nervų sistemas, virškinimo traktą ir metabolizmą, kraujotakos, hormonus, skeleto-raumenų sistemas veikiančius vaistus.
 
Visą vaistų kainyną rasite čia.

Atmintinę gyventojams rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos