vaistai.lt

Jautrumas kvapams – rimtesnė problema, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio (3513/0) 

Jautrumas kvapams – rimtesnė problema, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnioGali būti, kad jus kartais tiesiog suerzina bendradarbio rankų kremo kvapas ar praeivio kvepalų dvelksmas, tačiau, pasak naujos studijos, kai kuriems žmonėms užuodžiami kvapai gali išprovokuoti rimtus simptomus – nuo migrenos priepuolio iki dusulio, – rašo time.com.

Atliekant tyrimą, beveik 1100 žmonių užpildė klausimyną apie tai, su kokiais kvapais (asmeninės higienos priemonių, oro gaiviklių, buitinės chemijos ar skalbiklių) jie susiduria ir kokias jie sukelia reakcijas. Ankstesnis tyrimas, parodęs, kad 19 proc. amerikiečių netoleruoja oro gaiviklių aromatų, ir paskatino tyrėjus toliau domėtis šia tema.

Gauti rezultatai, publikuoti profilaktinės medicinos žurnale (The journal Preventive Medicine Reports), skelbia, kad jautrumas kvapams (priemonių, kurias naudojate patys, ar aromatų, sklandančių viešo susibūrimo vietose) gali pasireikšti ne tik kaip suvokimas, jog kvapas jums tiesiog nepatinka, bet ir sukelti sveikatos problemų – jas patyrę teigė trečdalis tyrimo dalyvių. Pati dažniausia reakcija buvo kvėpavimo sistemos sutrikimai – kosulys ar atsiradęs oro trūkumas ir sunkumas kvėpuoti. Tai buvo jutę beveik 17 proc. apklaustųjų. 14 proc. pažymėjo atsiradusį ašarojimą ar nosies užgulimą, 10 proc. – migreną, 9,5 proc. – bėrimus, niežulį ar odos dilgčiojimą. Daliai žmonių prasidėjo astmos priepuolis, virškinamojo trakto sutrikimai. Beveik 5 proc. buvo pajutę galvos svaigimą ar net apalpę, kai kuriems tapo sunku sutelkti dėmesį, susikoncentruoti. Beveik 8 proc. respondentų prisipažino, kad netgi pakeitė darbo vietą ar nenueidavo į darbą dėl ten sklandančių kvapų išprovokuojamų simptomų.

„Remdamiesi gautais rezultatais, galime teigti, kad jautrumas kvapams gali pasireikšti tiek lengvais, tiek varginančiais simptomais. Kai kurie žmonės jaučia, kad, pavyzdžiui, negali lankytis vienoje ar kitoje parduotuvėje, kad išvengtų astmos priepuolio. Tad jautrumas kvapams gali būti sveikatos, socialine ir ekonomine problema“, – komentavo tyrėjai.

Visiems, kurie yra jautrūs kvapams, tyrimo autoriai pateikė ir keletą patarimų: pirmiausia atsisakykite oro gaiviklių ir vietoj jų dažniau praverkite langus. Kartais, užuot pirkę valymo priemones, jas galite pakeisti actu ar soda, kurie ne ką prasčiau pagelbės valant virtuvę ar vonią. Galiausiai ir darbovietėje nebijokite tiesiog pasakyti kolegoms, kad, pavyzdžiui, nuo kabinete uždegamos žvakės kvapo jus iš tiesų pykina ar dusina – juk bloga savijauta tikrai nepadidins jūsų darbingumo.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos