vaistai.lt

Jei nėštumo laikotarpiu valgėte už du, mesti kilogramus teks ilgai (967/0) 

Jei nėštumo laikotarpiu valgėte už du, mesti kilogramus teks ilgaiReklama ir žiniasklaida tarsi formuoja moterims tam tikrus standartus, kaip privalo atrodyti neseniai pagimdžiusi moteris. Straipsnių antraštės skelbia, kaip praėjus vos kelioms savaitėms po gimdymo, moterys vėl puikuojasi susigrąžinta gazelės figūra ar net demonstruoja pilvo presą. Bet ar tikrai tai visuomet įmanoma ir svarbiausia – ar sveika bei saugu?

Asmeninis moterų treneris į namus Martas Kalendra pritaria, kad žiniasklaida ir visuomenė labai stipriai formuoja idealių žmonių prototipus, todėl moterys po gimdymo siekia kaip galima greičiau atsikratyti svorio, kurį priaugo.

„Dažnai jos griebiasi kraštutinių priemonių, badavimo, medikamentų, operacijų. Tačiau yra du dalykai, kuriuos noriu paminėti. Pirmiausia, nėščios moterys dažniausiai priauga papildomo svorio ne dėl nėštumo, o todėl, kad leidžia sau tuo metu neįprastai daug valgyti, nes, žinot, „aš gi nėščia“, – atkreipia dėmesį M. Kalendra. Todėl, anot trenerio, nereikia norėti, kad po devynių mėnesių nesaikingo valgymo kilogramai ištirps akimirksniu. Taigi mesti kilogramus esą teks taip pat pamažu ir ne vieną mėnesį.

„Kitas dalykas, grįžti treniruotis galima praėjus keturioms – šešioms savaitėms po natūralaus gimdymo ir šešioms – aštuonioms po cezario pjūvio. Dėl treniruočių atnaujinimo būtina tartis su akušeriu arba gydytoju“, – perspėja M. Kalendra.

Pradžioje pakaks stumdyti vežimėlį

Po gimdymo, pasak jo, reikėtų pradėti nuo žemo intensyvumo treniruočių, iš pradžių galima netgi tik sparčiai vaikščioti ar stumdyti vežimėlį patogiu tempu: „Tai daryti reikėtų nuo pusvalandžio iki valandos. Būtina stiprinti dubens, juosmens raumenis, kurie po gimdymo susilpnėja. Jeigu pulsime treniruotis intensyviai, perkrausime šias raumenų grupes ir atsiras traumos“. Specialistas pataria rinktis giliųjų raumenų treniruotes, kalanetiką, įvairias mankštas.

Jei kalbėtume apie žindymą sportuojant, anot M. Kalendros, nereikėtų bijoti, kad dings pienas, jeigu sportuojama saikingai. Atvirkščiai, gerėjant kraujotakai pieno gamyba esą gali net suintensyvėti. „Ką visada sakau visiems klientams, tą sakau ir šiuo atveju: sportuojant būtini skysčiai, todėl tiek sporto metu, tiek po jo turime grąžinti skysčius, nes trūkstant vandens, sustos ir pieno gamyba. Sportuojant reikėtų vengti krūtis traumuoti galinčių staigių judesių, reguliuoti krūvį, nes atsiradus raumenų skausmui, kaupiasi pieno rūgštis, kuri pakeičia pieno skonį ir vaikas gali nebenorėti žįsti“, – teigia M. Kalendra.

Mityba, pasak jo, yra svarbiausias dalykas gyvenime, todėl sportuojant ji sudaro apie 80 procentų rezultato. „Vienodų žmonių nebūna, todėl kiekvienu atveju būtina konsultuotis su mitybos specialistu dėl individualaus mitybos plano. Treneriai gali patarti bendrais bruožais“, – apibendrino specialistas.

Svorį lemia ne tik mityba ir fizinis aktyvumas

Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė teigia, kad tai, kaip seksis susigrąžinti iki nėštumo buvusį svorį, priklauso ne tik nuo fizinio aktyvumo, mitybos, bet ir nuo individualaus organizmo, moters sveikatos būklės, poilsio, streso ir pan.

„Dažniausiai iki nėštumo buvusios formos atgaunamos apie 6-12 mėnesį po gimdymo, tačiau statistiškai išsivysčiusių šalių moterys praėjus metams po gimdymo turi 0,5-3 kg didesnį svorį nei iki pastojimo“, – sako E.Saukaitytė-Butvilė.

Kaip ir M.Kalendra, dietologė atkreipia dėmesį į tai, kad gana dažnai pasitaikanti besilaukiančių moterų klaida – valgymas „už du“ nėštumo metu.

„Jei šiuo laikotarpiu neskiriamas dėmesys maisto kiekiui ir pasirinkimui, didėja rizika priaugti per daug svorio, o tuomet ir susigrąžinti ikinėštuminį svorį bus gerokai sunkiau. Normalaus svorio moteriai (kūno masės indeksas 18,5-24,9 kg/m2) rekomenduojama nėštumo metu priaugti 11-14 kg svorio“, – paaiškina E.Saukaitytė-Butvilė.

Energijos poreikis mažesnis, nei atrodo

Anot specialistės, krūtimi maitinančios moters energijos poreikiai didėja mažiau nei gali atrodyti. Pirmus šešis mėnesius po gimdymo poreikis didėja tik 500 kcal. „Jei moteris iki nėštumo turėjo antsvorio ar buvo nutukusi, papildomos energijos poreikis yra dar mažesnis. Nėštumo metu keleto kilogramų riebalų atsargos sukaupiamos neatsitiktinai – jos skirtos po gimdymo padidėjusiam energijos poreikiui iš dalies patenkinti“, – sako E.Saukaitytė-Butvilė.

Apskaičiuota, kad pirmus šešis mėnesius po gimdymo kasdien apie 170 kcal energijos paimama iš šių nėštumo metu sukauptų riebalų atsargų. Dėl to per pusę metų netenkama apie 2-5 kg riebalų, o papildomai iš maisto tereikia gauti apie 330 kcal. 330 kcal sudaro, pvz., pakelis 9 proc. riebumo varškės ir obuolys.

Nustatyta, kad pieno kiekis gali sumažėti, jei moteris suvartoja mažiau nei 1500 kcal/d.

„Dauguma rekomendacijų pataria kasdien su maistu gauti ne mažiau kaip 1800 kcal tol, kol maitinama krūtimi. Svarbu rinktis sveikatai naudingus ir daug maistinių medžiagų turinčius produktus – daržoves, įvairius baltymų (mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštinės daržovės, riešutai), riebalų (riešutai, avokadai, alyvuogių, linų sėmenų aliejus, riebi žuvis), angliavandenių (grikiai, ryžiai, saldžiosios bulvės ir kt.) šaltinius, o riboti ar visai atsisakyti mažai maistinių medžiagų, bet daug kilokalorijų turinčius produktus – gaminių iš baltų miltų, turinčių daug cukraus, saldintų gėrimų", - teigia dietologė.

Maitinimas krūtimi skatina netekti riebalų

Pirmą pusmetį, anot specialistės, vien maitinimas krūtimi, be papildomo kilokalorijų apribojimo, skatina kūno riebalų netekimą. Sveika moteris, savo vaiką maitinanti vien motinos pienu ir su maistu gaunanti jai reikalingą energijos kiekį, gali netekti apie 500 g svorio per savaitę be jokio pašalinio poveikio nei pieno gamybai, nei sveikatai.

„Pradėti sportuoti rekomenduojama praėjus kelioms savaitėms po gimdymo. Kiekviena moteris dėl tikslaus laiko turėtų pasitarti su savo gydytoju. Nustatyta, kad aerobiniai pratimai, kurių metu pasiekiamas 60-70 proc. maksimalaus širdies susitraukimų dažnis, neturi jokio neigiamo efekto pieno gamybai, naujagimio svorio priaugimui, tačiau naudingi svorio mažėjimui, geresnei širdies ir kraujagyslių sistemos būklei bei bendrai savijautai“, – apibendrina E. Saukaitytė-Butvilė.

Liepa Sveikatytė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos