vaistai.lt

Joga ir meditacija malšina stresą net molekuliniu lygmeniu (1222/0) 

Joga ir meditacija malšina stresą net molekuliniu lygmeniuMokslininkai įrodė, kad meditacija ir joga sukelia ne tik teigiamus pokyčius nervų sistemoje, bet ir pakeičia mūsų kūną molekuliniu lygmeniu, eliminuoja net DNR pokyčius. Apie tai pranešama journal.frontiersin.org.

Stresas – šiuolaikinio gyvenimo rykštė. Jaudinamės ir stresuojame dėl situacijų darbe, dėl santykių su kitais žmonėmis, dėl savo ir šeimos narių gerovės bei dar daugybės kitų dalykų, kurie kiekvienam savi ir skirtingi.

Skirtingos ir savipagalbos nuo streso priemonės. Kai kas griebiasi žalingųjų – alkoholio, narkotikų, psichotropinių vaistų ir kitų. Kiti vis dėlto ieško pozityvių metodų – sportas, socialinis aktyvumas, įvairūs būreliai, psichoterapeuto ar psichologo pagalba, gamta. Prie vis labiau pripažinamų stresą malšinančių metodų priskiriami ir joga bei meditacija.

Jogos specialistai dažnai jogą apibūdina kaip proto, kūno ir dvasios susijungimą, pasiekiamą praktikuojant tam tikras kūno padėtis. Mažiau tikintiems ar netikintiems šį jogos fenomeną galima paaiškinti ir paprasčiau – tai vidinės pusiausvyros sukūrimas lėtais, sistemingais judesiais ir kvėpavimu.

Jei kalbėtume apie meditaciją – kartais joga priskiriama ar net prilyginama meditacijai. Tačiau tai kur kas platesnė sąvoka. Tai – proto nuraminimas, buvimas čia ir dabar, vidinės ramybės bei pusiausvyros radimas. Ji gali būti pasiekiama taikant įvairias aplinkybes – tylą, muziką, gamtą, tačiau meditacijos aplinka ir metodai individualūs ir nėra vieno bendro vardiklio.

Žinoma, kad tiek joga, tiek meditacija teigiamai veikia nervų sistemą. Ilgainiui pakinta neurofiziologiniai smegenų rodikliai, o tai leidžia žmogui būti ramesniam, ne taip aktyviai reaguoti į išorinį stresą. Tačiau svarbu ne tik tai.

Koventrio universiteto psichologijos centro (Jungtinė Karalystė) mokslininkai atrado, kad joga ir meditacija eliminuoja streso sukeltus DNR pokyčius ir juos slopina. Streso metu per įvairius molekulinius mechanizmus išsiskiria uždegiminius procesus ląstelėse sukeliančios ir jas pažeidžiančios medžiagos. Pažeidžiamas ir DNR. Jogos ir meditacijos praktikavimas tų uždegiminių medžiagų išsiskyrimą gerokai prislopina. Dėl to ne tik sumažėja stresas ir nerimas, bet ir išvengiama su stresu susijusių ligų – depresijos, širdies ligų, vėžio. Tokie rezultatai gauti apžvelgus 18 studijų, kuriose dalyvavo apie 900 žmonių, rezultatus.

Tad padaryta išvada, kad meditacija ir joga sukelia ne tik teigiamus pokyčius nervų sistemoje, bet ir pakeičia mūsų kūną molekuliniu lygmeniu. Pakeičia taip, kad tampame atsparesni stresui ir, žinoma, sveikesni.

Parengė Audrė Bartasevičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos