vaistai.lt

Kauno klinikinė ligoninė: tuberkuliozės mastai tarp vaikų tebelieka dramatiški (1051/0) 

Kauno klinikinė ligoninė: tuberkuliozės mastai tarp vaikų tebelieka dramatiškiKauno klinikinėje ligoninėje netuštėja vaikų palatos, kuriose gydomi tuberkulioze sergantys mažieji pacientai. Iš viso skyriuje šiuo metu guli 18 džiova sergančių vaikų. Iš jų dviem berniukams ir dviem mergaitėms, kuriems yra nuo 10 iki 17 metų, diagnozuota atvira tuberkuliozė, - rašoma pranešime žiniasklaidai.

Atvira tuberkuliozė yra pavojinga aplinkiniams, nes ja sergantis žmogus tuberkuliozės mikobakterijas skleidžia į aplinką kosėdamas, čiaudėdamas, net kalbėdamas, nes liga užkrečiama oro – lašeliniu būdu. Todėl sergantys šios formos džiova vaikai guli specialiose, izoliuotose nuo kitų ligonių palatose.

Paprastai tokia ligos stadija pasiekiama jos negydant.

„Dramatiška tai, kad dabar gydomi 3 vaikai atvirąja tuberkulioze susirgo užsikrėtę savo šeimose nuo suaugusiųjų, – pranešime spaudai cituojama Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė. – Vadinasi, tėvai sirgo, to net nežinojo, nesigydė ir užkrėtė savo vaikus. Liūdna, bet dažnai tėvams ar kitiems šeimos nariams jiems patiems džiova diagnozuojama tik tikrinant šeimos narius, aiškinantis, kas apkrėtė vaiką.“

Kaip rašoma pranešime, vienas šiuo metu gydomas vaikas serga atsparia vaistams tuberkulioze. Tai reiškia, kad jį užkrėtęs suaugęs žmogus platina atsparias vaistams tuberkuliozės mikobakterijas. Taip atsitinka, kai ligoniai pradeda, bet, deja, nebaigia gydymo kurso arba vaistus naudoja nereguliariai, su pertraukomis. Tokiu atveju bacilos mutuoja ir įgauna atsparumą vaistams.

„Tada tenka parinkti stipresnius medikamentus, o gydymas pailgėja iki 18–24 mėnesių“, – sakė D. Steponavičienė.
Praėjusiais metais gydyti 6 mažieji pacientai, sirgę vaistams atsparia ligos forma. Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje kasmet gydoma apie 200 pacientų, sergančių tuberkulioze ir turinčių latentinę (paslėptąją) tuberkuliozės infekciją.

Vaikams tuberkuliozės diagnozė sukelia daug psichologinių bėdų, pabrėžiama pranešime.

„Mūsų visuomenėje gajus įsitikinimas, kad šia liga suserga tik asocialūs asmenys, netvarkingi asmenys. Tai netiesa, džiova – oro lašeliniu būdu užkrečiama infekcija ir ja galima užsikrėsti bet kur: gatvėje, troleibuse, kine. Dauguma vaikų, susirgusių tuberkuliuoze, buvo iš tvarkingų šeimų, pažangūs moksleiviai, deja, jiems teko patirti žiaurias patyčias, siunčiamas SMS žinutėmis iš klasės draugų, net kaimynų, o namiškius kartais žemindavo suaugusieji sergančio vaiko bendramokslių tėvai ar kaimynai“, – pasakojo gydytoja.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje gydomi vaikai iš visos Lietuvos. Skyriuje atliekami bakteriologiniai, imunologiniai, alerginiai, radiologiniai, endoskopiniai tyrimai. Tuberkulioze sergantys vaikai ligoninėje gydomi 2–6 mėnesius, todėl jiems sudarytos galimybės tęsti mokslą. Yra žaidimų ir kompiuterių kambariai, dirba auklėtojos – pedagogės.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos