vaistai.lt

Kodėl avokadai puikiai tinka svoriui mesti? (1123/0) 

Kodėl avokadai puikiai tinka svoriui mesti?Įvairių knygų apie mitybą autorius Davidas Zinzcenko tikina, kad avokadas – tikras gerųjų riebalų karalius. Vidutiniškai jame yra 322 kilokalorijos ir net 29 g riebalų.

Tačiau, kaip pabrėžia specialistas, tai yra mononesotieji riebalai, kurie turi labai daug teigiamos įtakos sveikatai, – tikinama, jog jie ilgam malšina alkį, mažina cholesterolio kiekį, taip pat pilvo riebalus. Štai net 8 priežastys, kodėl avokadai puikus pasirinkimas, rašoma huffingtonpost.com.

Cholesterolio kiekis mažėja

Mokslininkai sako, kad avokadai gali padėti subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Štai viename tyrime, kuris buvo publikuotas Journal of the American Heart Association, dalyvavo 45 žmonės, turintys antsvorio. Jie penkias savaites laikėsi trijų skirtingų cholesterolio mažinimo dietų. Pirmoji dieta turėjo mažiau riebalų – iš jų buvo gaunama 24 proc. kilokalorijų, taip pat joje nebuvo vartojami avokadai.

Antroji dieta taip pat neįtraukė avokado, o 34 proc. kilokalorijų buvo gaunama iš riebalų. Trečioji nuo likusių skyrėsi tuo, kad nors 34 proc. kilokalorijų buvo gaunami iš riebalų, tačiau jos besilaikiusieji dar ir valgydavo po vieną avokadą kasdien.

Koks rezultatas?

Avokadų dieta padėjo blogojo cholesterolio kiekį sumažinti 13,5 mg/dL, ir tai yra pakankamai, kad būtų užkirstas kelias širdies ligų rizikai. Atitinkamai mažesnis jo kiekis buvo ir besilaikant likusių dviejų dietų – 8,3 mg/dL ir 7,4 mg/dL.

Tyrėjai mano, kad būtent sudėtinės avokado dalys turi teigiamos įtakos ir vaidina didžiausią vaidmenį mažinant blogojo cholesterolio kiekį.

Mažesnis pilvas

Ar žinote, kur slypi paslaptis? Avokadų aliejuje! Pasirinkite jį įvairiems patiekalams gardinti, kadangi jame esančios medžiagos gali padėti sumažinti pilvo riebalų kiekį ir taip užkirsti kelią metabolinio sindromo rizikai.

Tyrimas atskleidžia, kad žmonės, kurie įtraukė į mitybą oleino rūgščių turintį avokado aliejų (40 g, apytiksliai 3 valg. š.), sumažino riebalų kiekį 1,6 proc., palyginti su tais, kurie vartojo linų sėmenų ar dygminų aliejų, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų.

Be to, avokadų aliejus turi labai aukštą degimo temperatūrą, palyginti su alyvuogių aliejumi, todėl jį galite naudoti nebijodami, kad susidarys laisvieji radikalai, pakenksiantys sveikatai.

Maistingųjų medžiagų bomba

Tyrimai atskleidžia, jog norėdami gauti iš salotų naudos, turėtume jas pagardinti šlakeliu gerųjų riebalų. Tyrimas, publikuotas Molecular Nutrition & Food Research, atskleidžia, jog tyrėjai dalyviams liepė valgyti salotas su skirtingais padažais, kuriuose buvo sočiųjų, polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų, ir tikrino, kaip jų kraujas įsisavina riebaluose tirpius karotenoidus, kurie turi įtakos svorio ir riebalų netekimui ir kovoja su ligomis.

Koks rezutatas? Tam, kad būtų pasiektas tas pats karotenoidų įsisavinimas, reikėjo vos 3 g mononesočiųjų riebalų, o štai palyginti polinesočiųjų ir sočiųjų riebalų – 20 g. Kitas tyrimas, publikuotas Journal of Nutrition, atskleidė, jog avokadai salotose padeda net 3–5 kartus daugiau įsisavinti jau minėtų karotenoidų.

Kovoja su laisvaisiais radikalais

Laisvieji radikalai naikina ląsteles, DNR ir gali tapti įvairių sveikatos bėdų priežastimi. Be to, jie turi neigiamos įtakos metabolizmui ir puola mitochondrijas. Antioksidantai, esantys vaisiuose ir daržovėse, gali padėti laisvuosius radikalus neutralizuoti, tačiau jie nepasiekia mitochondrijų.

Ką galite padaryti? Ir vėlgi – avokadas. Rašoma, kad tyrimas atliktas Meksikoje, aptiko, jog aliejus, gausus mononesočiųjų riebalų, gali padėti mitochondrijoms išgyventi laisvųjų radikalų atakas. Taigi, skanaukite į sveikatą ir greitinkite savo medžiagų apykaitą.

Alkio malšintojas

Gvakamolė gali būti tai, ko jums reikia. Nutrition Journal rašoma, jog tyrimo dalyviai, kurie valgė pusę šviežio avokado per pietus, vėliau tikino net 40 proc. mažiau norėję valgyti praėjus tam tikram laikui. Štai keliuose šaukštuose gvakamolės yra vos 60 kilokalorijų, tačiau juo pagardinti patiekalai sotumo jausmą suteiks tikrai ilgam.

Sveikesnis gyvenimas

Dar vienas tyrimas siūlo skanauti pusę vidutinio avokado – tai net tik siejama su kokybiškesne mityba, bet ir su 50 proc. mažesne metabolinio sindromo rizika. Dalyviai pranešė ne tik tai, kad jų KMI mažesnis ir talija lieknesnė, jie taip pat suvartojo ir daugiau vaisių ir daržovių, ląstelienos, vitamino K, kurie reikalingi svorio metimui.

Cukraus stabilizavimas

Avokadas turi daugiau kaip 20 vitaminų ir mineralų, ląstelienos ir net 66 proc. vitamino K, kuris padeda reguliuoti cukraus metabolizmą ir jautrumą insulinui. Diabetes Care rašoma, jog iš tiriamų vyrų ir moterų, kurių suvartojamas vitamino K kiekis buvo didžiausias, 25 proc. patyrė net 19 proc. mažesnę riziką susirgti diabetu per 10 metų.

Beje, lapinės daržovės šio vitamino taip pat turi nemažai, todėl valgydami jas kartu su avokadais, cukraus kiekį kraujyje stabilizuosite išties labai skaniai.

Padeda deginti kalorijas

Avokadai, tyrimų duomenimis, suteikia energijos ir gali padėti deginti kalorijas. American Journal of Clinical Nutrition rašoma, kad tyrimo dalyviai tris savaites laikėsi dietų, į kurias buvo įtraukta palmitino rūgštis (sotieji riebalai) ir oleino rūgštis (mononesotieji riebalai) ir kurios vėliau buvo lyginamos tarpusavyje.

Tyrėjai įvertino fizinį dalyvių aktyvumą, taip pat – medžiagų apykaitą po valgio. Paaiškėjo, jog laikantis oleino rūgšties dietos (mononesočiųjų riebalų), fizinis aktyvumas buvo 13,5 proc., o medžiagų apykaita 4,5 proc. aukštesnė, palyginti su palmitino rūgšties dieta (sočiaisiais riebalais). Išvada – avokadai užkuria metabolizmą, todėl jų skanaukite į sveikatą, bet su saiku.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos