vaistai.lt

Kodėl dantų tvarkymas tampa tokiu sudėtingu procesu? Visa tiesa, ką reikia žinoti apie dantų taisymą, kuo skiriasi implantai, protezai ir mikroprotezai (891/0) 

Kodėl dantų tvarkymas tampa tokiu sudėtingu procesu? Visa tiesa, ką reikia žinoti apie dantų taisymą, kuo skiriasi implantai, protezai ir mikroprotezaiJeigu jūsų paklaustų: kaip susigrąžintumėte buvusią šypseną staiga nuskilus ar sugedus dantims? O ką darytumėte, jeigu netikėtai netektumėte vieno ar kelių dantų? Protezuotumėte, implantuotumėte? O gal jums iš tiesų reikia mikroprotezų? Jeigu atsakymo nežinote - ši informacija skirta būtent jums.

Tarptautinę GCR (Global Clinic Rating) akreditaciją turinti Kauno odontologijos klinika „Denticija“ ir jos odontologai  pateikia pačią svarbiausią informaciją apie dantų implantus ir protezus, kurią privalo žinoti kiekvienas.

Odontologai išskiria 3 dažniausiai žmonėms pasitaikančias atvejų grupes, kai prie danties (išskyrus plombą) reikia lipdyti natūralaus danties pakaitalą ar jo dalį:

1. Nuskilo didelė danties dalis, iškrito plomba ar nudilo danties kauburai.

Dažniausiai taikomas MIKROPROTEZAVIMAS. Tai gydymo metodas, kuris leidžia visiškai atkurti buvusio natūralaus danties smulkias detales ir struktūrą, nepažeidžiant likusių sveikų danties audinių, taip pat neliečiant greta esančių dantų. Tam yra naudojamos keramikinės restauracijos - mikroprotezai, kurie gaminami laboratorijoje iš estetiškų ir ypatingai tvirtų medžiagų.

Mikroprotezavimas taikomas tada, kai reikia atstatyti prarastus danties audinius, panaudojant šiuolaikines medžiagas, kurios yra estetiškos, savo sudėtimi ir atsparumu labai panašios į natūralų danties emalį. Pagrindinis šio metodo pranašumas, kad galima išsaugoti gyvą dantį. Net ir tada, kai sveikų danties kietųjų audinių yra likę mažai. Mikroprotezai taikomi norint atkurti viso danties struktūrą: vageles ir kauburėlius. Jie yra labai svarbūs kokybiškam kramtymui bei taisyklingam sąkandžiui.

2. Netenkama viso danties, bet lieka šaknis.

Tokiais atvejais dažniausiai taikomas PROTEZAVIMAS. Tai galimybė atkurti trūkstamus dantis ir pagerinti esamų dantų būklę bet kurio amžiaus žmonėms. Odontologai rekomenduoja protezuoti dantis, kai jie būna suirę, pažeisti, nebeturi estetinio vaizdo, keičiami seni neestetiški ar netikslūs protezai. Dėl šiuolaikinių odontologijos technologijų protezai beveik nesiskiria nuo natūralių dantų, o dantų protezavimas yra sklandus ir neskausmingas procesas.

Kokią dantų protezų konstrukciją rinktis? Metalo ar bemetalė keramika?

Rekomenduojama rinktis bemetalės arba cirkonio oksido keramikos vainikėlius. Šie vainikėliai yra pralaidūs šviesai, todėl atrodo labai natūraliai, neturi mėlyno kraštelio ties dantenomis, estetiškiau prie ju priglunda.

Metalo keramikos protezai turi trūkumų: metalinis protezas atspindi šviesą, todėl danties protezas atrodo ne toks natūralus, kaip bemetalės keramikos vainikėlis. Be to, aplink metalo keramikos vainikėlį ilgainiui atsiranda „tamsi linija”.

Bemetalė keramika – tai estetiška ir pati naujausia medžiaga gaminant dantų vainikėlius. Ji laidi šviesai, o spalva ir skaidrumu artima danties savybėms. Panašios ir fizikocheminės ypatybės: stiprumas, temperatūriniai pokyčiai, atsparumas dėvėjimuisi, ilgaamžiškumas. Bemetalė keramika itin rekomenduotina priekinių dantų srityje.

Kokie dantų protezai geriau? Išimami ar neišimami?

Neišimami. Jie padeda atstatyti anksčiau buvusią natūralią kramtymo funkciją. Taip pat atrodo estetiškiau bei suteikia daugiau pasitikėjimo savimi.

Vyresnio amžiaus žmonės dėl finansinių priežasčių dažniau renkasi išimamus dantų protezus. Kauno odontologijos klinikoje “Denticija” kartu su profesionaliais odontologais veikia ir dantų technikos laboratorija. Toje pačioje vietoje teikiamos protezavimo paslaugos, gaminami tiek fiksuoti, tiek išimami protezai. Dėl protezavimo išlaidų kompensavimo galite kreiptis į teritorines ligonių kasas.

Kiek užtrunka dantų protezavimas?

Nuo savaitės iki kelių mėnesių. Protezavimas ant implantų užtrunka ilgiau, nes turi prigyti implantai.

Kaip reikia prižiūrėti dantų protezus?

Po dantų protezavimo procedūros labai svarbu rūpintis dantų protezais - taip pat, kaip ir natūraliais dantimis. Atidi priežiūra apsaugo nuo tolimesnio dantų netekimo, dantenų uždegimo, nemalonaus kvapo. Rekomenduojama protezus valyti du kartus per dieną, naudoti skalavimo skystį, tarpdančių siūlą, tarpdančių šepetėlį. Būtina apsilankyti pas burnos higienistą du kartus į metus ir atlikti profesionalią burnos higieną.

Ar po dantų protezavimo vis tiek reikia lankytis pas odontologą?

Lankytis pas gyd. odontologą būtina kas pusę metų. Profilaktinės apžiūros metu yra vertinama dantų ir protezų būklė, burnos gleivinė, patikrinama ar  neatsirado infekcija, apnašos, dantų akmenys.

3. Netenkama viso danties su šaknimi ar dėl didelio pažeidimo teko jį išrauti.

Tokioje situacijoje laukia keli žingsniai:

  • Sukamas implantas - į žandikaulio kaulą įsriegiamas varžtelis. Jis atstoja danties šaknį.
  • Ant implanto uždedama gyjimo galvutė.
  • Kai implantas (varžtelis) visiškai sugyja (varžtelio) - dedamas protezas (cheminėmis medžiagomis atkurtas visas anksčiau burnoje buvęs natūralus dantis).

Svarbu: implantu vadinamas ne dirbtinis dantis, o varžtelis, kuris yra įsukamas į žandikaulio kaulą. O ant to varžtelio (implanto) dedamas dirbtinis dantis - protezas. Jis atlieka visiškai tokias pačias funkcijas kaip ir natūralus dantis.

Kaip vyksta implantacijos procedūra?

Sriegiant implantą (varžtelį), pacientas jaučia tik nedidelę vibraciją į kaulą. Naudojamas toks pats skausmo malšinimo būdas, kaip ir gydant dantis. Žmogus pajaučia nežymų adatos dūrį.

Jeigu pacientas turi itin didelę baimę odontologijos procedūroms, rekomenduojama bendrinė nejautra (sedacija).

Kokia priežiūra reikalinga po dantų implantacijos?

Pacientas, kuriam atliekama paprasta, vieno danties implantacija, nieko neįprasto nejaučia, dažnai netgi nereikia skausmo malšinamųjų vaistų. Jeigu atliekama kaulo atkūrimo procedūra, sriegiama daugiau implantų, gali atsirasti patinimas, skiriama antibiotikų. Taigi vertėtų neplanuoti svarbių įvykių, susitikimų apie savaitę po procedūros. Vengti intensyvios fizinės veiklos, pirties, karštos vonios. Vėliau reikia prižiūrėti žaizdą, skalauti antiseptiniais tirpalais. Siūlai pašalinami po savaitės ar dviejų, taigi po procedūros nerekomenduojama išvykti į užsienį.

Ar dantų implantai tinkami visiems? Implantai daugeliu atveju netinka sergantiems ūminių širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, nekontroliuojamu diabetu, osteoporoze. Tačiau esant ligos pagerėjimui, vertėtų vėl pasikonsultuoti su gydytoju dėl galimos implantacijos.

Kiek metų tarnauja dantų implantai?

Pačiam implantui patikimos bendrovės suteikia viso gyvenimo garantiją, tačiau žmogaus organizmui viso gyvenimo garantijos duoti negalime. Tarnavimo laikas priklauso nuo burnos priežiūros, gyvenimo įpročių, implantacijai naudotų medžiagų ir darbo kokybės. Kiekvienas atvejis analizuojamas individualiai ir parenkamas individualus gydymo metodas ir laikas.

Per kiek laiko prigyja dantų implantai?

Pasitaiko atvejų, kai ant implantų protezus galima uždėti jau tą pačią dieną. O kartais  reikia laukti du, tris, šešis ar net aštuonis mėnesius. Iki to laiko pacientas vaikšto su laikinais protezais. Viskas priklauso nuo kaulo kokybės ir likusių dantų būklės.

Svarbu: po dantų rovimo ir sugyjimo rekomenduojama nedelsti ir kuo greičiau sukti implantą. Kitu atveju išrautoje vietoje gali pradėti nykti kaulas. Uždelsus gali būti reikalinga papildoma procedūra - kaulo priauginimas.

Kiekvienas atvejis analizuojamas individualiai ir parenkamas individualus gydymo metodas.

„Dideles bėdas mato visi, bet jas sunkiau spręsti.

Mažas - pastebėti sunku, bet lengva ištaisyti. Nelaukime didelių problemų!“ - Kauno Denticijos komanda.

Tai yra pranešimas spaudai - pateiktos informacijos redakcija neredaguoja, o už pranešimo turinį atsako jį paskelbę autoriai.

 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos