vaistai.lt

Kokius keramikos, plieno ar plastiko virtuvės įrankius ir gaminius naudojame (1075/0) 

Kokius keramikos, plieno ar plastiko virtuvės įrankius ir gaminius naudojameValstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, vykdydami besiliečiančių su maistu gaminių ir medžiagų kontrolę, 2017 m. ištyrė 50 pavadinimų keramikos, nerūdijančio plieno ir plastiko gaminių saugą ir kokybę. Tyrimų rezultatai parodė, kad mūsų naudojami virtuvės įrankiai, indai ir dėžutės maistui yra saugūs ir kokybiški – reikalavimų neatitiko vos 3 mėginiai iš visų patikrintų gaminių.

Lietuvoje prekiaujama įvairiose šalyse pagamintais su maistu besiliečiančiais gaminiais, pavyzdžiui, praėjusiais metais tyrimams buvo atrinkti Kinijoje, Ukrainoje, Italijoje, Ispanijoje, Čekijoje, Portugalijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Vokietijoje pagaminti virtuvės įrankiai, indai ir kiti su maistu liestis skirti gaminiai. Didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse buvo vertinama, ar vartotojui ženklinimo etiketėje suteikiama visa reikalinga informacija apie gaminį ir jo naudojimo ypatumus, buvo atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams.

VMVT vykdyto tyrimo metu buvo patikrinti 26 pavadinimų (daugiau kaip 62 tūkst. vnt.) plastiko gaminiai: dėžutės, hermetiški indai, taurės, mentelės, šaukštai, melamino įrankiai ir kt., taip pat 12 pavadinimų (apie 67 tūkst. vnt.) spalvoti ir dekoruoti keramikos, porceliano ir stiklo gaminiai: įvairūs puodeliai, lėkštės, dubenėliai, dekoruotos taurės, stiklainiai ir kt., taip pat 12 pavadinimų (daugiau kaip 5 tūkst. vnt.) nerūdijančio plieno gaminiai: įvairūs sieteliai, kepimo formos, iešmai ir grotelės, stalo įrankiai. Sveikatai pavojingų medžiagų migracijos iš plastiko ir keramikos gaminių nebuvo nustatyta.

Atlikus atrinktų gaminių tyrimus akredituotoje Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, 3 pavadinimų nerūdijančio plieno gaminiai neatitiko saugos reikalavimų. Buvo nustatyta, kad metaliniai sieteliai biriems produktams ir arbatos sieteliai į maistą išskyrė didesnius nei nustatyta norma geležies kiekius, o iš kepimo grotelių su medine rankena į maistą išsiskyrė didesni nei leistini geležies ir nikelio kiekiai. Prekyba visais šiais nesaugiais gaminiais buvo nedelsiant sustabdyta, apie juos pranešta Europos Komisijai Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

„Dėl su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų kasmet gauname vartotojų pranešimų ir skundų. 2017 m. pagal iš vartotojų gautą informaciją VMVT inspektoriai atliko 10 patikrinimų. Vartotojai dažniausiai skundėsi dėl galimai netinkamos su maistu besiliečiančių gaminių kokybės, nesuteiktos išsamios informacijos ar netinkamo ženklinimo. Patikrinimų metu nustatyta, kad 2 pranešimai buvo pagrįsti – neleista tiekti rinkai kiniškų gertuvių vaikams, kuriose vanduo pakeisdavo skonį, be to, buvo grąžinti perženklinti plastikiniai indai maistui. Dar 5 tyrimai buvo atlikti reaguojant į RASFF sistema gautus pranešimus iš kitų ES valstybių. Įvertinus tyrimų rezultatus, neleista realizuoti nesaugių bambukinių puodelių, plastikinių įrankių, lateksinių žindukų, dekoruotų stikliukų rinkinių, vaikiškų gertuvių“, – sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Skirmantė Ambrazienė.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos