vaistai.lt

Kokius tyrimus skirti, sprendžia gydytojas (video) (739/0) 

Kokius tyrimus skirti, sprendžia gydytojas​Kartkartėmis socialiniame tinkle „Facebook" pasirodo lentelė „Už tai jau sumokėjote – reikalaukite“ su sąrašu sveikatos tyrimų, kuriuos neva pacientai pagal amžių periodiškai gali gauti nemokamai ir turi teisę jų reikalauti.

Ši informacija – netiksli. Feisbuke platinamoje lentelėje išvardyti tyrimai, atliekami profilaktinio paciento patikrinimo metu, neatspindi visų pacientams nemokamai priklausančių paslaugų, kurias privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti asmenys gali nemokamai gauti sveikatos priežiūros įstaigose. 

Pasirodžius netiksliai informacijai, Panevėžio  teritorinės ligonių kasos (Panevėžio TLK) Gyventojų aptarnavimo skyrius nuolat sulaukia klientų, prašančių pateikti privalomų tyrimų sąrašą, kuriuo ketina pamojuoti šeimos gydytojui, jei šis atsisakytų paskirti norimą. Kiti atvyksta klausti, kuriuos tyrimus nemokamai privalo paskirti šeimos gydytojas pagal Šeimos gydytoją normą.

Panevėžio TLK specialistai, viena vertus, džiaugiasi, kad PSD apsidraudę gyventojai vis dažniau domisi, kas jiems gydymo įstaigose priklauso nemokamai, kita vertus, pastebi, kad netiksli informacija skatina nepasitikėti gydytojais.

Visoms gydymo įstaigoms, su kuriomis teritorinės ligonių kasos (TLK) sudaro sutartis dėl paslaugų teikimo ir jų finansavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, apmokama ne atskirai už atliktus tyrimus, bet už visą suteiktą paslaugą, nes tyrimai yra sudėtinė sveikatos priežiūros paslaugos dalis.

Skirti tyrimus medikai privalo tais atvejais, kai gyventojai pagal amžių priklauso asmenų grupėms, galinčioms nemokamai dalyvauti ligonių kasų lėšomis apmokamose prevencinėse programose – krūties, gimdos kaklelio, prostatos, storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų. Dėl visų kitų tyrimų reikalingumo sprendžia gydytojas – pavienių tyrimų neprivaloma atlikti periodiškai.

Pavyzdžiui, atėjus pasitikrinti profilaktiškai suaugusiajam (išskyrus profilaktinius patikrinimus dėl darbo, kurie yra mokami), kartą metuose gydytojas, vadovaudamasis Neinfekcinių ligų profilaktikos ir kontrolės tvarka, turi skirti visą kompleksą paslaugų – pamatuoti kraujo spaudimą, svorį, ūgį, paskirti elektrokardiogramą, ištirti cholesterolio kiekį kraujyje, atlikti burnos apžiūrą, moterims – krūtų apžiūrą ir apčiuopą. Bendras kraujo tyrimas profilaktiškai suaugusiesiems atliekamas kartą per 2 metus, taip pat ir regėjimo aštrumo patikra, gliukozės kiekio kraujyje, bendras šlapimo tyrimas, išskyrus vyresnius kaip 65 metų asmenis, kuriems pastarieji trys tyrimai profilaktiškai gali būti atliekami kasmet.

Svarbu žinoti: pacientai, turintys teisę į nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus gali pasirinkti ir savo iniciatyva, tik tada jų faktinę kainą apmoka patys. Pasirinkimas turi būti motyvuotas ir konkrečiai įvardytas medicininiuose dokumentuose įrašant, kokie tyrimai pasirinkti, taip pat patvirtintas paciento ir gydytojo parašais. Už paslaugą mokama gydymo įstaigos kasoje.

Ligonių kasos specialistai atkreipia dėmesį, kad neprofilaktinio tyrimo tikslas – pagrįsti diagnozę, nustatyti ligos eigą, pakoreguoti pradėtą gydymą, įvertinti jo efektyvumą. Jei gydytojas gali be tyrimų, įvertinęs klinikinius požymius, kompetentingai atsakyti į klausimus, kodėl pacientą vargina vienokie ar kitokie simptomai, ar pakankamas gydymo efektyvumas, ir prisiima atsakomybę už paciento gydymą, tyrimų skirti neprivaloma. Dėl to labai svarbu, kad pacientas aiškiai gydytojui įvardytų savo skundus, tiksliai nupasakotų požymius, rodančius organizmo funkcijų sutrikimą, patologinę būseną ar ligą.

Šeimos gydytojai, skirdami tyrimus, privalo vadovautis Šeimos gydytojo norma ir teisės aktais, reglamentuojančiais reikalingų paslaugų teikimą. Konsultuojantys gydytojai specialistai tyrimus taip pat skiria vadovaudamiesi atitinkamos specialybės medicinos normoje apibrėžta kompetencija ir įvertinę kiekvieno atvejo klinikinius požymius. Gydymo įstaigos, turinčios sutartį su TLK, privalo užtikrinti, kad jų aptarnaujamiems PSD apdraustiems gyventojams būtų suteiktos visos atitinkamose normose ir specialistų pareiginėse instrukcijose numatytos paslaugos, kad valstybės laiduojamos paslaugos būtų teikiamos nemokamai ir už šias paslaugas iš paciento nebūtų reikalaujama papildomo mokesčio (jei teisės aktai nenustato kitaip).

Panevėžio TLK informuoja, kad šeimos gydytojas, jei reikia, gali paskirti nemokamai atlikti šiuos laboratorinius tyrimus:

  • hematologinį kraujo tyrimą pirminės sveikatos priežiūros specifikai pritaikytu analizatoriumi;
  • šlapimo tyrimą juostele (su analizatoriumi);
  • CRB ir / arba ENG;
  • glikemijos kiekio kraujyje tyrimą;
  • cholesterolio kiekio kraujyje tyrimą (asmenims nuo 40 m. amžiaus ar esant šeimyninei anamnezei, antsvoriui, sergant kai kuriomis ligomis, tarp jų – endokrininėmis);
  • kalio ir natrio, kreatinino, šlapalo (urea) kraujo serume tyrimą;
  • gliukozės toleravimo mėginį;
  • kraujo krešumo sistemos būklės įvertinimo tyrimą (-us) ir (ar) kraujo grupės pagal ABO antigenus ir rezus Rh (D) priklausomybės faktoriaus nustatymo tyrimą asmenims, kuriems paskirta planinė operacija;
  • alanininės transaminazės (ALAT), asparagininės transaminazės (ASAT), šarminės fosfatazės (ŠF), gama-gliutamil transferazės (GGT) tyrimus;
  • bilirubino tyrimus;
  • tireotropinio hormono (TTH) ir laisvo tiroksino (FT4) tyrimus;
  • prostatos specifinio antigeno tyrimą (pacientams po radikalaus priešinės liaukos vėžio gydymo);
  • geležies kiekio kraujyje tyrimą;
  • mikroalbumino kiekio šlapime tyrimus;
  • protrombino laiko (INR) tyrimą kraujo krešumo sistemos būklei įvertinti pacientui, kuriam paskirtas gydymas geriamaisiais netiesioginio veikimo antikoaguliantais (Warfarinum, Acenocoumarolum);
    glikozilinto hemoglobino tyrimą pacientui, kuriam pagal sąrašą paskirtas cukrinio diabeto gydymas.

Taigi apdraustiesiems PSD kreipiantis į gydymo įstaigą, prie kurios jie yra prisirašę, nurodyti tyrimai, taip pat ir pakartotiniai, paskyrus juos šeimos gydytojui, yra nemokami.

Infografikus rasite čia.
 
Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos