vaistai.lt

Kompensuojamųjų vaistų sąrašai sudaromi skaidriai (835/0) 

Kompensuojamųjų vaistų sąrašai sudaromi skaidriaiSveikatos apsaugos ministerija gavusi nepagrįstus kaltinimus dėl galimai išskirtinių sąlygų sudarymo vaistų gamintojams, atliko išsamų tyrimą, kurio metu nustatyta, kad kompensuojamųjų vaistų sąrašai sudaromi skaidriai ir nėra jokio pagrindo tuo abejoti.

Tyrimo prireikė po viešojoje erdvėje pasirodžiusių kaltinimų esą kai kurie vaistų gamintojai gauna išskirtines sąlygas įtraukti savo gaminamus preparatus į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Darbo grupė, kurią sudarė Sveikatos apsaugos ministerijos, Šiaulių teritorinės ligonių kasos ir Valstybinės ligonių kasos specialistai, nustatė, kad visos vaistų gamintojų pateikiamos paraiškos yra nagrinėjamos pagal bendrą tvarką.

Darbo grupės pateiktose išvadose nurodoma, kad vaistinių preparatų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą procesas yra tinkamai reglamentuotas ir nesudarantis sąlygų piktnaudžiavimui. Be to, dar 2015 m. buvo sugriežtinta ir komisijos sudarymo tvarka. Atkreipiamas dėmesys, kad kompensuojamųjų vaistų sąrašų skaidrų sudarymą patvirtina ir tai, kad sąrašai sudaromi tik bendriniais vaistinių preparatų pavadinimais. Nei vaisto prekinis pavadinimas, nei gamintojas nėra nurodomi.

Darbo grupė taip pat paneigė kaltinimus dėl esą nesąžiningo „Risperidonum“ vaisto, skirto šizofrenijai gydyti, įtraukimo į sąrašą. Viešojoje erdvėje buvo pasirodžiusi tikrovės neatitinkanti informacija apie šio injekcinio vaisto protegavimą pastaruosius kelerius metus

Tyrimo metu nustatyta, kad šis preparatas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą bendriniu pavadinimu įtrauktas dar 2003 m., todėl nėra jokio pagrindo kaltinimams, kad buvo daroma kokia nors įtaka dėl kompensavimo sąlygų gerinimo. Tabletinių vaistų kaina nuo injekcinių skiriasi, nes pastariesiems pagaminti naudojamos kur kas sudėtingesnės ir brangesnės technologijos. Be to, nustatyta, kad injekcinės formos preparatai yra patogesni vartoti ir efektyvesni.

Tyrimą pabaigusi darbo grupė siūlo daugiau informuoti visuomenę apie kompensuojamus vaistus ir tokių preparatų sąrašų sudarymą. Tikimasi, kad tokia prevencinė priemonė padėtų užkirsti kelią klaidingos informacijos atsiradimui viešojoje erdvėje ateityje.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos