vaistai.lt

Kreivi dantys – ne tik estetinė problema (1516/0) 

Kreivi dantys – ne tik estetinė problemaŠiandien dantų estetika ir grožis yra neatsiejami nuo geros žmogaus savijautos bei gyvenimo kokybės, o kreivi dantys yra viena dažniausių kompleksų priežasčių. Dėl atsikišusių ar kreivų dantų žmonės slepia šypseną ir vengia fotografuotis, neretai jaučiasi susikaustę bendraudami su kitais. Tačiau ši problema ir dažnai su ja susijęs netaisyklingas sąkandis sukelia ne tik estetinį nepasitenkinimą, bet ir kur kas rimtesnių pasekmių, kurių negydant ilgainiui gali prireikti ir chirurginės žandikaulio operacijos.

„Pacientai dažnai į ortodontą kreipiasi todėl, kad nori šypsotis plačia ir gražia šypsena bei panaikinti erzinančius defektus. Tačiau kreivi dantys ir netaisyklingas sąkandis yra ne tik estetinė problema – ilgainiui tai sukelia kur kas rimtesnes pasekmes, pavyzdžiui, tam tikrų dantų dilimą, priešlaikinį dantų netekimą, pokyčius žandikaulio sąnaryje ir kitas problemas, kurioms spręsti jau prireiks kompleksinio gydymo. Taip pat, kuomet dantys yra netaisyklingos padėties arba smarkiai susigrūdę, juos yra kur kas sunkiau prižiūrėti, tad tarpdančiuose kaupiasi bakterijos, dažnai susidaro dantų ėduonis“, – pasekmes vardija klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas ortodontas Arūnas Vasiliauskas.

Galima priežastis – netaisyklingas kramtymas

Anot ortodonto, vienos priežasties, kuri sukelia netaisyklingo sąkandžio susidarymą ir dantų krypimą, išskirti negalima, tačiau net tokie kasdieniniai įpročiai kaip, pavyzdžiui, netaisyklingas kramtymas yra nors ir trumpalaikis, bet pakankamai stiprią įtaką darantis veiksnys. Dar pavojingesni – netaisyklingas kvėpavimas, netinkama liežuvio padėtis ar nečiaupios lūpos.

A. Vasiliauskas atkreipia dėmesį, kad itin svarbu laiku kreiptis į gydytoją ortodontą ir rasti geriausią sprendimą, kuris dažniausiai yra – gydymas breketų sistemomis. Efektyviausias gydymas ir greičiausias rezultatas bus pasiektas gydymą pradėjus kuo anksčiau, koreguojant priežastis, sukėlusias problemą.

„Pasitelkus ortodontinį gydymą breketais galima ištiesinti kreivus dantis, pašalinti neestetiškus tarpus tarp dantų, pakoreguoti netaisyklingai pasvirusių ar pasisukusių dantų padėtį, atstatyti sąkandį. Dantų pasvirimas ir pakrypimas turi įtakos kramtymo efektyvumui, o gydymas breketais padeda suformuoti taisyklingą dantų lanką, kad dantys galėtų atlaikyti jiems tenkantį krūvį“, – sako A. Vasiliauskas.

Populiariausi išlieka metaliniai breketai

A. Vasiliauskas pastebi, kad neretai pacientai vis dar yra linkę atidėlioti ortodontinį gydymą breketais ir kai kada dėl ne visai pagrįstų priežasčių.

„Dažniausiai pacientai nerimauja dėl to, kad gydymo procesas yra gana ilgas, todėl čia itin svarbią vietą užima paciento vidinė motyvacija. Ne paslaptis, kad mokyklinio amžiaus vaikų nuomonei didelę įtaką daro bendraamžiai. Tuo tarpu suaugusieji, dirbantys tiesiogiai su klientais, pergyvena dėl to, ar kabės netrukdys bendraujant. Tačiau pastarieji dažniausiai renkasi estetinius breketus, mat jie yra mažiau pastebimi“, – sako A. Vasiliauskas.

Amžiaus apribojimų ortodontiniam gydymui breketais nėra. Bendras gydymo kursas gali trukti nuo vienerių iki dviejų su puse metų ir ilgiau. Tai priklauso nuo ortodontinės anomalijos sunkumo bei paciento amžiaus. Tačiau gydymo būdo pasirinkimą lemia ne paciento amžius, o klinikinė būklė. Amžius turi įtakos gydymo rezultato stabilumui ir retencinio laikotarpio, kurio metu rūpinamasi, kad dantys nesugrįžtų į prieš tai buvusią būseną, trukmei.

„Kiekviena breketų sistema turi savų privalumų ir trūkumų. Populiariausi vis tik išlieka metaliniai breketai. Šie ilgainiui gerokai patobulėjo, o jų galimybės prasiplėtė atsiradus beligatūriniams breketams. Beligatūriniai breketai visos breketų sistemos lanką fiksuoja specialaus užrakto pagalba, todėl jėga danties judesiui paskirstoma tolygiai, jaučiamas mažesnis diskomfortas. Dėl šios technologijos rečiau tenka šalinti dantis tiesinant dantų lanką“, – aiškina ortodontas.

Gydymo metu, atsižvelgiant į keliamus tikslus, ortodontinių aparatų konstrukcijos derinamos tarpusavyje, taip pat norint pasiekti optimalų gydymo rezultatą, dažnai reikalingas glaudus įvairių sričių odontologijos specialistų bendradarbiavimas ir įsikišimas.

„Prieš pradedant ortodontinį gydymą, dantys turi būti tinkamai prižiūrėti. Būtina sugydyti dantų ėduonį ir šaknis, pašalinti nepagydomus dantis. Pacientai, sergantys gingivitu ar periodontitu, kol liga nekontroliuojama, neturėtų būti gydomi breketų sistemomis“, – įspėja ortodontas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos