vaistai.lt

Kylanti temperatūra sukelia mažai kam žinomą efektą: žmonės ima žudytis - skelbiami neraminantys naujausių tyrimų duomenys (915/0) 

Kylanti temperatūra sukelia mažai kam žinomą efektą: žmonės ima žudytis - skelbiami neraminantys naujausių tyrimų duomenysMokslininkai įspėja, kad klimato kaitos poveikis savižudybėms gali būti toks pats didelis kaip ir ekonomikos nuosmukis, kuris, kaip žinoma, padidina savižudybių skaičių.

Psichinės sveikatos ir globalinio atšilimo sąsajos iki šiol nebuvo itin plačiai ištirtos. Naujausiame mokslininkų darbe buvo analizuojamos per pastaruosius dešimtmečius JAV ir Meksikoje įvykusios savižudybės ir temperatūros pokyčiai. Nustatyta, kad tuo metu, kai vidutinė mėnesio temperatūra pakilo 1 laipsniu pagal Celsijų, savižudybių rodiklis JAV padidėjo 0,7 %, o Meksikoje 2,1 %.

Analizė buvo atlikta apimant visą šalį bei atsižvelgiant į sezoninius svyravimus, skurdo lygį ir net į naujienas apie įžymybių savižudybes, dėl kurių gali atsirasti daugiau mirčių. Mokslininkai nustatė, kad nepaisant gerų gyvenimo sąlygų ir įprasto klimato tose šalyse, neįprastai karštesni laikotarpiai vis tiek sukėlė daugiau savižudybių.

„Labai svarbu nustatyti kaip savižudybių skaičius kinta besikeičiant klimato sąlygoms. Tai svarbu išsiaiškinti, kadangi savižudybės visame pasaulyje sukelia daugiau mirčių nei visos smurto rūšys drauge paėmus ir savižudybės yra viena iš 10-15 dažniausių mirties priežasčių pasaulyje“, - sakė Stanfordo profesorius Marshall‘as Burke‘as, kuris drauge su kolegomis savo tyrimo rezultatus paskelbė moksliniame žurnale „Nature Climate Change“.

„Net nedideli savižudybių rodiklių pasikeitimai dėl klimato kaitos gali sukelti didelių, su sveikatos priežiūra susijusių, globalinių problemų ir ypač turtingesnėse šalyse, kuriose jau ir dabartiniai savižudybių rodikliai yra palyginti aukšti“, - teigė mokslininkai. Pastarosiomis savaitėmis visame pasaulyje registruojamos aukštos temperatūros ir tai greičiausiai vyksta dėl klimato kaitos.

Toks tyrimas negali įrodyti priežastinio ryšio tarp kylančios temperatūros ir didesnio skaičiaus savižudybių. Tačiau, pasak mokslininkų, laikui bėgant daugelyje skirtingų vietų fiksuojami rezultatai rodo „ryškų nuoseklumą“. Šie tyrimai taip pat patvirtina teiginį, kad per pastaruosius tris dešimtmečius Indijoje įvykusių 60 000 savižudybių priežastis buvo klimato kaita.

Tyrėjai taip pat analizavo ir daugiau nei 600 mln. žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ ir nustatė, kad depresinių žodžių vartojimas kaip, pavyzdžiui, vienišas, niūrus, atsiskyręs ir įstrigęs (kažkokioje situacijoje, padėtyje aut. past.) padidėjo tuo metu, kai temperatūra pakilo. „Tai taip pat parodo, kad psichinė gerovė blogėja šiltesniais laikotarpiais“, - sakė mokslininkai. Viena iš priežasčių kodėl taip yra gali būti tai, kad kai šiltesnėmis oro sąlygomis kūnas save vėsina, tuo metu pasikeičia kraujo tekėjimas į smegenis.

Mokslininkai paskaičiavo, kad jei dabartiniai anglies dioksido išmetimai nebus pažaboti, tai dėl klimato kaitos vien tik JAV ir Kanadoje iki 2050 metų galima tikėtis papildomų 9000-40000 savižudybių. Mokslininkų teigimų šis mirčių skaičius yra gerokai didesnis nei jis būna esant ekonomikos nuosmukiui ir dideliam nedarbo lygiui. Be to, kiek ankščiau kiti tyrimai aiškiai parodė, kad kylanti temperatūra didina smurtą tarp žmonių, tad žmonijai klimato kaita atneša dar daugiau iššūkių.

Emocinė pagalba: kur kreiptis

Emocinė pagalba vaikams „Vaikų linija“ Kasdien (11-23 val.): Tel.: 116 111 www.vaikulinija.lt

Emocinė pagalba jaunimui „Jaunimo linija“ Visą parą: Tel.: 8 800 28 888 www.jaunimolinija.lt

Emocinė pagalba suaugusiems „Vilties linija“ Visą parą: Tel.: 116 123 www.viltieslinija.lt

Emocinė pagalba moterims „Pagalbos moterims linija“ Visą parą: Tel.: 8 800 66 366 www.moters-pagalba.lt

Emocinė pagalba rusakalbiams „Linija Doverija“ Darbo dienomis (16-20 val.): Tel.: 8 800 77 277

Krizių įveikimo centras Antakalnio g. 97, Vilnius www.krizesiveikimas.lt

Psichologinė pagalba emigrantams Visą parą: www.psyvirtual.lt

Parengta pagal:
The Guardian
„Nature Climate Change“

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos