vaistai.lt

Meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai iškeliavo į Klaipėdą (844/0) 

Meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai iškeliavo į KlaipėdąParodą „Apsaugokime mūsų ateitį: meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai“ jau gali aplankyti ir klaipėdiečiai.  Žinomos australų fotografės Anne Geddes darbai bus eksponuojami Klaipėdos „Švyturio“ arenoje iki  lapkričio 4 dienos.
 
Tai šviečiamasis  projektas, kuriuo siekiama gilinti tėvų ir globėjų žinias apie meningokokinę infekciją bei naujausias ligos prevencijos galimybes.
 
„Tereikia pažvelgti į bet kurį iš šių vaikų ir jūs suprasite, kokios sukrečiančios yra meningokokinės infekcijos pasekmės. Nesu sutikusi mamos ar tėčio, kurie nenorėtų apsaugoti savo vaiko. Kiekvienai mamai būtų didžiausias košmaras matyti tokį siaubingą išgyvenimą, tenkantį jos vaikui. Todėl manau, jog turime padėti tėvams suprasti, kokia sudėtinga liga yra meningokokinė infekcija, ir tuo pačiu padėti jiems sužinoti apie galimybes apsaugoti savo vaikus“, – sako fotografė A. Geddes.
 
Paroda organizuojama bendradarbiaujant Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui bei sveikatos priežiūros bendrovei „GlaxoSmithKline Lietuva“.
 
Apie meningokokinę infekciją

Meningokokinei infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.
 
Siekiant sumažinti užsikrėtimo meningokokine infekcija riziką, rekomenduojama:

  • reguliariai plauti rankas;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudojus – išmesti į šiukšliadėžę);
  • reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
  • svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t.y. gaivinimas „burna į burną“ ir kt.).
 
Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. ULAC medikai primena, kad Lietuvoje 2014 m. pradėti skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos. Paskiepytų asmenų skaičius kasmet auga: 2014 m. – 338 asmenys, 2016 m. – 13 604.
 
Tėvams ar globėjams pageidaujant  paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę gali nuspręsti ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.
 
Skiepų paslaugų paiešką rasite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos