vaistai.lt

Naujas tyrimas, parodantis šlapimo pūslės vėžio atsinaujinimą (3396/0) 

Naujas tyrimas, parodantis šlapimo pūslės vėžio atsinaujinimąTyrėjai iš Liono universitetinės ligoninės (The University Hospital of Lyon) sukūrė paprastą šlapimo testą, kuris žymiai tiksliau nuspėja šlapimo pūslės vėžio recidyvavimą.

Šlapimo pūslės vėžys sudaro 4 proc. visų navikų ir 35 – 50 proc. urogenitalinės sistemos navikų. Juo tris kartus dažniau serga vyrai nei moterys, dažniausiai sulaukę 50-80 metų. Neskausmingas šlapinimasis su krauju yra dažniausias ligos simptomas. Kartais pacientus vargina ir dažnas skausmingas šlapinimasis nedidelėmis porcijomis, tuomet svarbu pagalvoti ir apie galimą šlapimo takų infekciją. Ligai pažengus pilve čiuopiami dariniai, atsiranda kojų tinimas, kaulų skausmai.

Diagnozuojant ligą svarbiausia atlikti cistoskopiją. Jos metu apžiūrima šlapimo pūslė iš vidaus – nustatoma naviko augimo vieta, jo dydis bei forma, paimama audinių histologiniam ištyrimui. Kuo anksčiau nustatomas vėžys, tuo lengviau jį gydyti. Todėl vis ieškoma diagnostikos efektyvinimo būdų.

Naujoje studijoje, prieš keletą dienų publikuotoje „The British Journal of Cancer“, išnagrinėti 348 pacientų, sirgusių šlapimo pūslės vėžiu, šlapimo mėginiai. Ieškota baltymo, pavadinto TERT, ir gautas daugiau nei 80 procentų tikslumas vertinant vėžio atsinaujinimo galimybes. Iki šiol taikyti tyrimo metodai yra pajėgūs nustatyti recidyvą tik 34 procentų atvejų.

„Standartinis citologinis tyrimas reikalauja gydytojo pažvelgti pro mikroskopą ir interpretuoti rezultatus, o TERT testą „perskaito“ aparatas“ – tai žymiai paprasčiau, tiksliau ir patikimiau. Tiesa, naujasis testas kol kas yra brangesnis už įprastą tyrimą, bet manome, jog ilgainiui jo kaina sumažės“, – pranešime spaudai sakė vienas iš tyrėjų, profesorius Alain Ruffion iš Liono universitetinės ligoninės (The University Hospital of Lyon).

Naujasis TERT testas gali aptikti šlapimo pūslės vėžį, kuris dar neperaugęs raumeninio sluoksnio, dar prieš atsirandant ligos simptomams, anksčiau nei citologiniu tyrimu. Testas taip pat padeda atskirti šlapimo pūslės vėžį nuo šlapimo takų infekcijos.

„Tai, jog testas nebus teigiamas esant urogenitalinei infekcijai, patvirtina jo tinkamumą ankstyvai vėžio diagnostikai“, – sakė profesorius A. Ruffion.

Parengė Justina Karpavičiūtė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos