vaistai.lt

Pacientams bus skiriami nauji endoprotezai (1322/0) 

Pacientams bus skiriami nauji endoprotezaiNuo rugsėjo mėn. pacientams bus skiriami ne tik klubo, kelio, čiurnos, peties ir alkūnės endoprotezai, bet ir kompensuojamieji riešo sąnariai. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) centralizuotai nupirkti riešo sąnariai bus pristatomi į gydymo įstaigas, kuriose bus atliekamos jų implantavimo operacijos, apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.
 
Pacientams svarbu žinoti, kad nei už riešo sąnario keitimo operaciją, nei už riešo endoprotezą mokėti nereikės. Planuojama, kad per metus bus implantuojama apie 20 riešo endoprotezų, o papildomos PSDF biudžeto išlaidos sudarys apie 22 tūkst. eurų per metus.
 
„Tai, kad riešo endoprotezai, kaip ir kiti sąnariai, pradedami pirkti centralizuotai, sumažina rūpesčių naštą ir gydymo įstaigoms, ir pacientams. Pacientui reikalingą riešo sąnarį VLK paskirs į jo pasirinktą gydymo įstaigą pagal gydytojo užpildytą ir VLK užregistruotą prašymą, o sąnario implantavimo operacija bus atlikta eilės tvarka", – sako VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.
 
VLK primena, kad pacientai, norintys gauti PSDF lėšomis kompensuojamą endoprotezą, turi kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje gydytojas ortopedas traumatologas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, užpildys ir užregistruos prašymą skirti kompensuojamąjį sąnario endoprotezą VLK informacinėje sistemoje. Būtina žinoti, kad pacientas gali pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jam bus atlikta sąnario keitimo operacija ir paskirtas sąnarys.

Pasak L. Reinartienės, kenčiantiems sąnarių skausmus patariama pasirinkti tą gydymo įstaigą, kurioje laukimo trukmė mažesnė – ir endoprotezo skyrimo neteks ilgai laukti, ir operacija bus atlikta neatidėliojant. Be to, pasak L. Reinartienės, net ir užregistravus prašymą skirti sąnarį, iki jo paskyrimo pacientas gali pateikti VLK laisvos formos prašymą dėl įstaigos pakeitimo.
 
Informacija apie kelio, klubo, čiurnos, peties ir alkūnės sąnario laukimo trukmes operacijai  skelbiama VLK interneto svetainės skyriuje „Sąnarių endoprotezavimas". Gydymo įstaigų ortopedams traumatologams pradėjus registruoti prašymus dėl riešo sąnario endoprotezo skyrimo, šiame skyriuje bus skelbiamas gydymo įstaigų, kuriose ši operacija atliekama, sąrašas ir laukimo eilės.
 
VLK liepos mėn. duomenimis, daugelyje įstaigų, kur atliekamos klubo, kelio, čiurnos, peties ir alkūnės operacijos, eilių visai nėra, kai kuriose tektų laukti vos kelis mėnesius ir tik keliose laukti tenka ilgiau. 
 
„Dar kartą primename apie pasirinkimo galimybę, kviečiame kreiptis į VLK  ir sužinoti, kurioje gydymo įstaigoje laukimo trukmė mažiausia arba jos nėra", – paragino L. Reinartienė.
 
VLK specialistai primena, kad po sąnario implantavimo operacijos pacientui gali būti skiriama stacionarinė arba ambulatorinė medicininė reabilitacija, kurios metu taikomas gydymas, gerinantis sąnario funkcijas. Pacientas gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje bus teikiamos reabilitacijos paslaugos, naudodamasis VLK interneto svetainės skyriuje „Medicininė reabilitacija" skelbiama informacija apie laisvas vietas. 

Pacientams bus skiriami nauji endoprotezai 

Informacija iš:

Valstybinė Ligonių Kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos