vaistai.lt

Pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena (1005/0) 

pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena5 faktai apie prostatos vėžį

  1. Prostatos liauka yra vyrų reprodukcinės sistemos dalis.
  2. Prostatos vėžys yra labiausiai paplitusi vėžio forma tarp vyrų.
  3. Jis yra pagydomas, jei diagnozuojamas ankstyvoje stadijoje, kol yra neišplitęs.
  4. Pirmieji simptomai yra susiję su šlapinimosi problemomis.
  5. Reguliarus sveikatos patikrinimas – geriausias būdas laiku aptikti prostatos vėžį.

Prostata yra riešuto dydžio vyrų lytinė liauka dar vadinama priešine liauka, esanti tiesiai po šlapimo pūsle, prieš tiesiąją žarną. Viena iš pagrindinių prostatos funkcijų yra gaminti specialų sekretą, kuris sudaro didžiąją dalį spermos, išsiliejančios ejakuliacijos metu. Manoma, jog prostatos sekretas padeda spermatozoidams judėti bei saugo, kad spermatozoidai išliktų gyvybingi, jiems nevisiškai palankioje terpėje. Prostatos išskiriamas baltymas prostatos specifinis antigenas (PSA) padeda spermai išlaikyti savo skystą būseną. Šio baltymo perteklius kraujyje yra vienas iš pirmųjų prostatos vėžio požymių. Prostata taip pat yra atsakinga už šlapimo tekėjimą. Šlaplė yra vamzdelis, per kurį sperma ir šlapimas išteka iš kūno. Ji taip pat praeina per prostatą, kuri gali susiaurinti ir apriboti šlapimo srautą per šlaplę tūkstančiais mažų raumeninių skaidulų.

Daugiau kaip 95 proc. prostatos vėžio atvejų sudaro liaukinė adenokarcinoma, kuri dažniausiai išsivysto iš prostatos periferinės zonos, pradėjus nevaldomai dalytis priešinės liaukos ląstelėms. Prostatos vėžys dažniausiai metastazuoja į kaulinę sistemą. Kaulinės metastazės dažniausiai aptinkamos dubens kauluose, šlaunikauliuose ir šonkauliuose.
 
Simptomai

Prostatos vėžio pradžioje paprastai simptomų nėra. Pirmieji simptomai dažniausiai būna:

  • padažnėjęs šlapinimasis (ypač naktį);
  • sunku pradėti ir palaikyti normalų šlapinimąsi;
  • kraujas šlapime;
  • skausmingas šlapinimasis;
  • gali būti sunku pasiekti ar išlaikyti erekciją, retesnė ejakuliacija.

Pažengęs prostatos vėžys gali sukelti šiuos simptomus:

  • kaulų skausmas, dažniausiai stuburo, šlaunikaulio, dubens ar šonkaulių;
  • kaulų lūžiai.

Jei vėžys plinta į stuburą ir suspaudžia nugarkaulį:

  • kojų silpnumas;
  • šlapimo nelaikymas;
  • išmatų nelaikymas.

Pastebėjus šiuos simptomus rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ar urologą, kad jis nustatytų teisingą diagnozę ir pritaikytų atitinkamą gydymą.

Rizikos veiksniai

Iki šiol tiksliai nėra žinoma, kas sukelia prostatos vėžį, tačiau galima išskirti keletą rizikos veiksnių. Vyrai, kurių giminaičiai yra sirgę prostatos vėžiu, bei vyrai, kurių šeimoje moterys sirgo krūties vėžiu, turėtų tikrintis dažniau. Prostatos vėžys yra reta liga vyrams iki 45 metų amžiaus, dažniau pasitaikanti po 50 metų. Taip pat didesnę riziką susirgti turi vyrai, gausiai vartojantys riebų gyvulinės kilmės maistą.

Prostatos vėžys Lietuvoje vis dar dažniausia vyrų onkologinė liga. Nors ankstyva diagnostika padeda sumažinti ligos pasekmes ir išsaugoti gyvybes, tačiau žmonių sąmoningumas rūpintis sveikata, kai nėra jokių simptomų, vis dar yra per mažas. Būtent todėl vyrai yra skatinami pasitikrinti profilaktiškai, nes aptikus ligą ankstyvoje stadijoje yra daug lengviau ją suvaldyti.

Jei liga pasireiškia prieš tai, kai ji prasiskverbia į kitus organus arba, kitaip tariant, metastazuoja į kitus organus, 5 metų išgyvenamumas yra 99 proc. Po penkiolikos 15 metų išgyvenamumas sumažėja iki 96 proc. Kai vėžys metastazuoja į kitus organus, 5 metų išgyvenamumas yra tik 29 proc.

Norime priminti, kad Lietuvoje vykdoma prostatos (priešinės liaukos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Ši programa yra skirta  vyrams nuo 50 iki 69 metų (imtinai) ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, kuriems periodiškai gali būti atliekamas kraujo tyrimas, parodantis prostatos specifinio antigeno (toliau – PSA) koncentraciją kraujyje. Jei PSA kiekis viršija normą, šeimos gydytojas išduoda siuntimą konsultuotis pas urologą, o šis prireikus atlieka tam tikrą tyrimą – priešinės liaukos biopsiją.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus informacija
 
Naudota literatūra:
Naujienų biuletenis „Šiandienos medicinos naujienos”  (angl. Newsletter„Medical News Today“)
„Amerikos vėžio draugijos“ (angl. „American Cancer Sociaty“) interneto svetainė
Valstybinė ligonių kasos  prie Sveikatos ministerijos interneto  svetainės „Prevencinės programos“ skiltis


Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos