vaistai.lt

Reikalavimų neatitikusias ekologiškas mėlynes nurodyta perženklinti (824/0) 

Reikalavimų neatitikusias ekologiškas mėlynes nurodyta perženklintiValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vykdant importuojamo iš trečiųjų šalių negyvūninio maisto valstybinę kontrolę, sustabdyta daugiau kaip 120 t greitai užšaldytų mėlynių. Jų neleista realizuoti kaip ekologiškų, uogose nustačius biocidų likučių.

Masevičiaus įmonė „Girios” (Varakalių g. 6, Trūdų k., Švenčionių r.), užsiimanti uogų ir grybų supirkimu, per Šalčininkų pasienio veterinarijos postą iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą importavo 6 siuntas (iš viso beveik 124 t) ekologiškų mėlynių. Ištyrus uogų mėginius laboratorijoje, jose nustatyta biocido DEET likučių, kurių ekologiškuose produktuose negali būti. Kadangi bocido likučiai ant uogų nekelia pavojaus žmonių sveikatai, leista jas perdirbti ar platinti perženklinus kaip neekologiškas.

Apie ekologiškiems produktams keliamų reikalavimų neatitinkančių mėlynių siuntas VMVT informavo Europos Komisiją ir Europos Sąjungos valstybių narių atsakingas institucijas Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

DEET – tai cheminė medžiaga (diethyltoluamidas), naudojama repelentų, skirtų žmones apsaugoti nuo erkių ir kraujasiurbių vabzdžių, gamyboje. Pasitaiko atvejų, kai DEET likučių nustatoma tiriant uogas, žoleles, miško gėrybes ar vaistažoles, kurias galimai užteršia žmonės, renkantys jas repelentais apipurkštomis rankomis.

Europos Komisija yra įtraukusi DEET į naudotinų biocidų sąrašą, tačiau nustatyti griežti tokių produktų ženklinimo reikalavimai. Vartotojams privalo būti parengtos aiškios leistinos šios cheminės medžiagos naudojimo kiekio ir dažnumo normos, parengtos naudojimo instrukcijos.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos