vaistai.lt

Rožiniai ananasai ir sveikos bulvytės: naujas GM maistas jums (1304/0) 

Rožiniai ananasai ir sveikos bulvytės: naujas GM maistas jumsKuriant naują GM maisto kartą, galvoje turėtas vartotojas – siūlomas geresnis skonis, ilgesnis galiojimas.

NEPARUDUOJANTYS OBUOLIAI

Kai kuriems žmonėms nepatinka valgyti spalvą pakeitusius vaisius. Su Arctic obuoliais taip nenutinka. Jie pradėti pardavinėti JAV 2017 metų lapkritį.

NEPAJUODUOJANČIOS BULVĖS

Innate bulvės atsparesnės sumušimams ir dėl to atsirandantiems pajuodavimams. Be to, jas kepant, susidaro mažiau, kaip manoma, vėžį sukeliančio akrilamido, nei kepant įprastas bulves.

KVIEČIAI SU „GERU“ GLIUTENU

Celiakija sergantys žmonės netrukus galės turėti pyragą ir jį valgyti. Pasaulyje bent dvi tyrėjų grupės redaguoja celiakija sergančių žmonių žarnyną pažeidžiančio gliuteno genus. Su vienais GM kviečiais atliekami klinikiniai bandymai Ispanijoje.

ROŽINIAI ANANASAI

Jie rožiniai, nes kaupia likopeną, pomidorus raudonai nudažantį pigmentą, užuot, kaip įprasti ananasai, vertę jį geltonu betakarotenu. JAV leido tokius ananasus vartoti 2016 metų gruodį.
Likopenas naudingas sveikatai. Be to, sako, rožiniai ananasai saldesni – ir suteikia žavesio pinakoladai.

OMEGA-3 RAPSAI

Rapsų sėklose daug naudingos omega-3 riebalų dokozaheksaeno rūgšties (DHA). Iš pradžių planuojama paradvinėti jas kaip pašarą žuvims, o tada – žmonių mitybai. Pernai JAV derlius nuimtas iš 1200 hektarų.

DAUG LĄSTELIENOS TURINTI BALTA DUONA

Iš genetiškai modifikuotų kviečių gaunami balti miltai, kuriuose tris kartus daugiau maistinių skaidulų nei standartiniuose baltuose miltuose.

KRUVINESNI APELSINAI

Kruvinieji apelsinai vertinami dėl didesnio antioksidantų, vadinamų antocianinais, kiekio. Įprasti kruvinieji apelsinai paraudonuoja tik jeigu jiems augant būna šaltos naktys. GM linijoje, nepriklausomai nuo oro sąlygų, pilna antocianinų. Šie apelsinai kol kas neparduodami.

PAGERINTI BANANAI

Verdami matoke bananai – įprastas maistas Ugandoje. Jų GM veislėje yra provitamino A, kurio trūkumas gali sukelti aklumą. Jie bandomi Ugandoje ir prekyboje gali pasirodyti 2021.

MAŽIAU SOČIŲJŲ RIEBALŲ TURINTIS RAPSŲ ALIEJUS

Įprastame rapsų aliejuje yra 7 procentai sočiųjų riebalų. Veislėje su pakeistu genu jų bus dvigubai mažiau.

AUKSINIAI RYŽIAI

Vitamino A deficitą sumažinti turintys ryžiai kuriami ne vieną dešimtmetį, bet rinkos kol kas nepasiekė. Šiais metais pastangos suintensyvėjo, kai Australija, Naujoji Zelandija ir Kanada paskelbė, kad jas saugu vartoti žmonėms, o tai reiškia, kad nekils reguliavimo problemų, jei šių šalių importuotame maiste bus šiek tiek ryžių.

www.newscientist.com

 

Parengta pagal:
Pink pineapples and healthy fries: The new GM foods made for you

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos