vaistai.lt

SAM ir verslas bendradarbiaus mažindami vaistų kainas (914/0) 

SAM ir verslas bendradarbiaus mažindami vaistų kainasSveikatos apsaugos ministerija kartu (SAM) su Lietuvos verslo konfederacija, Lietuvos vaistinių asociacija bei Vaistų didmeninio platinimo įmonių asociacija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo įsipareigojo siekti užtikrinti, kad žmonės vaistus vartotų racionaliai ir patirtų kuo mažesnes išlaidas įsigydami receptinius vaistus. Bendradarbiavimo susitarimu numatoma siekti visų receptinių (ir kompensuojamųjų, ir nekompensuojamųjų) vaistų kainų mažėjimo bei pagrįsto pigiausių vaistų suvartojimo skatinimo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad tai dar vienas pavyzdys, kaip bendromis jėgomis galima spręsti per ilgą laiką susikaupusias problemas farmacijos sektoriuje. Mažinant vaistų kainas jau teko išmokti kai kurias pamokas ir buvo rastas bendras sprendimas, kaip bendromis jėgomis spręsti per ilgą laiką susikaupusias problemas šioje srityje ir eiti link mažesnių vaistų kainų.

„Vertiname tai, kad Lietuvos verslo atstovai itin atsakingai pasižiūrėjo į situaciją, kai daugelio vaistų kainos žmonėms yra pernelyg didelės ir nori prisidėti prie jų mažinimo, įgyvendinant konkrečius projektus. Tad džiaugiamės galimybe spręsti susidariusią situaciją bendromis jėgomis“, – sako ministras A. Veryga.

Vienas iš svarbiausių susitarimo aspektų – vaistininkų įsipareigojimas aktyviau konsultuoti žmones ir rekomenduoti jiems rinktis pigiausią vaistą grupėje, kai gydomosios savybės tokios pat, kaip tai daro turtingų užsienio šalių gyventojai. Laikytis sąžiningumo principo tuomet, kai bus keičiamas vaistams taikomas pridėtinės vertės mokesčio dydis, rūpintis žmonių sveikata ir pigiausių vaistų prieinamumu.

„Džiaugiamės, kad pavyko rasti bendrą sutarimą ir užtikrinti, kad tiek valdžios atstovai, tiek verslas sieks visuomenei palankiausių sprendimų ir padės žmonėms taupyti įsigyjant vaistus“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sako, kad labai svarbu, jog vaistinė pradedama matyti ne tik kaip vieta, kur gyventojai gali įsigyti vaistų, bet taip pat kaip būrys didžiulę kompetenciją turinčių specialistų, kurių žinias ir patirtį būtina panaudoti tam, kad visuomenė būtų sveikesnė.

Pagal šį susitarimą SAM įsipareigoja peržiūrėti ir keisti kompensuojamųjų vaistų kainodarą nuo kitų metų balandžio 1 d. ir kartu su verslo atstovais įgyvendinti socialines informacines priemones, kurios šviestų žmones apie racionalų vaistų vartojimą, skatintų taupyti, nepermokėti už vaistus.

Tuo tarpu verslo atstovai – vaistų didmeninio platinimo įmonės  ir vaistinės, atsižvelgiant į tai, kad visiems receptiniams vaistams nuo kitų metų sausio 1 d. turėtų būti taikomas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM), įsipareigoja sąžiningai perskaičiuoti nekompensuojamųjų receptinių vaistų kainas.

Pagal šį susitarimą, bus siekiama, kad pigiausių kompensuojamų vaistų pardavimai po vienerių metų nuo šio susitarimo pasirašymo sudarytų 30 proc. visų vaistinių pardavimų. Tuo tikslu verslo atstovai įsipareigoja kartu su SAM įgyvendinti priemones, kurios skatintų gyventojus rinktis pigesnius vaistus bei užtikrinti, kad vaistinėse žmonės turėtų galimybę įsigyti pigiausius vaistus.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. visiems receptiniams vaistams įvedus 5 procentų PVM prognozuojama, kad pacientai galėtų sutaupyti iki 20 mln. eurų per metus.

PAVYZDŽIAI

1 pavyzdys. Receptinis plačiai naudojamas vaistas X, skirtas šlapimo takų infekcijai gydyti.
Šiuo metu vaistas kainuoja 4,76 Eur.
Pritaikius PVM lengvatą vaistas kainuos 4,14 Eur.
Vaistas iš viso atpigtų 0,62 Eur.

2 pavyzdys. Receptinis vaistas Y, skirtas širdies ritmui retinti.
Šiuo metu vaistas kainuoja 53,15 Eur.
Pritaikius PVM lengvatą vaistas kainuos 46,13 Eur.
Vaistas iš viso atpigtų 7,02 Eur.

3 pavyzdys. Receptinis vaistas Z, skirtas herpes viruso trišakio nervo uždegimui gydyti.
Šiuo metu vaistas kainuoja 55,84 Eur.
Pritaikius PVM lengvatą vaistas kainuos 48,46 Eur.
Vaistas iš viso atpigtų 7,38 Eur.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos