vaistai.lt

Sąnarių skausmus kenčiantys lietuviai per retai naudoja šiuolaikinius gydymo metodus (3180/0) 

Sąnarių skausmus kenčiantys lietuviai per retai naudoja šiuolaikinius gydymo metodusSu mažesniu ar didesniu sąnarių skausmu susiduria dažnas, tarp jų ir vis jaunesni žmonės. To priežastys gali būti įvairios – nuo patirtos traumos, paveldimumo iki natūralaus sąnarių dėvėjimosi. Ypač svarbu laiku imtis problemos sprendimo – nelaukti, kol skausmas taps nepakenčiamas, o operacija neišvengiama. Pasak gydytojo ortopedo–traumatologo Pauliaus Grigo, sąnarių skausmą reikia gydyti kompleksiškai, be to, per retai naudojamas naujoviškas metodas – „Orthokine“ terapija.

„Tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje sąnarių skausmas, peraugantis į rimtas ligas – artrozę ar artritą, yra dažnas reiškinys. Neįsivaizduojate, kiek daug sutinku pacientų, kurie ateina jau su progresuojančia liga, kai jau trečia ar net ketvirta osteoartrito stadija ir sąnario kremzlė praktiškai sunykusi. Tokiu atveju vienintelė išeitis gali būti tik sąnario endoprotezavimo operacija, – sako „InMedica“ klinikos gydytojas P. Grigas. – Labai norisi paskatinti žmones nelaukti, nekentėti. Viena pagrindinių klaidų yra galvoti, kad reguliariai pasikartojantis sąnarių skausmas nejudant ims ir praeis. Arba nuolat vartoti vaistus nuo skausmo. Prarandate tik laiko, o problema lieka nesprendžiama.“

Pasak gydytojo, sąnarių sutrikimai ar ligos turi būti gydomos kompleksiškai – vienu metu taikant kelis skirtingus gydymo metodus. „Iš medicininės pusės tai gali būti gydymas vaistai, kurių pagrindinis tikslas - numalšinti skausmą ir uždegimą. Taip pat daugeliu atveju taikoma fizioterapija – užsiimti fizine veikla būtina. Didele įtaką sąnarių būklei turi ir svoris – antsvoris apsunkina jų darbą. Norint išvengti šių problemų, reikia stengtis palaikyti normalų svorį, stengtis gyventi aktyviau.“

Gydytojas atkreipia dėmesį į Lietuvoje per retai naudojamą naujovišką sąnarių gydymo metodą – „Orthokine“ terapiją, kuri galėtų būti kompleksinio gydymo dalis, smarkiai pagerinanti paciento būklę ir gyvenimo kokybę. Mūsų šalyje ji taikoma nuo 2012 m., o visame pasaulyje – jau nuo 1996 m., prieš tai beveik dešimtmetį vykdyti klinikiniai tyrimai.

„Tai yra biomedicininė gydymo sritis – nenaudojamos jokios cheminės medžiagos, tik paties žmogaus kraujas. Būtent tai lemia vieną svarbiausių šio metodo pranašumų – jis tinka visiems. Šio metodo esmė yra skausmo ir uždegimo slopinimas, regeneracinis poveikis, padedantis atkurti pažeistos kūno vietos judrumą ir tinkamą funkcionavimą. Jeigu gydymas pradedamas ligai dar neįsisenėjus, pavyzdžiui, pirmoje ar antroje osteoartrito stadijoje, galima išvengti arba maksimaliai atitolinti ir sąnario keitimo operaciją“, – sako gydytojas P. Grigas, pirmasis Lietuvoje pradėjęs taikyti šį metodą.

Pačios terapijos procesas gana nesudėtingas. Pacientui paimamas kraujas iš venos, vėliau jis apdorojamas specialiu būdu išgaunant autologinį koncentruotą serumą – tai paties žmogaus organizmo baltymai bei kiti sveikimą skatinantys faktoriai (autologinės medžiagos), labai didelė jų koncentracija. Tuomet gydytojas paskiria pirmos ir reikiamų kitų serumo injekcijų į pažeistą kūno vietą laiką. Injekcijos atliekamos vidutiniškai 1 kartą per savaitę. Dažniausiai reikalingos 3–6 injekcijos, atsižvelgiant į pažeidimo sunkumą. Injekcijos suleidimo laikas trumpas, po jos galima užsiimti įprasta veikla – šis gydymas nesutrikdo gyvenimo ritmo, priešingai – žmogui, patiriančiam skausmą, ji itin palengvina, nes skausmas mažėja jau po pirmos procedūros.

„Orthokine“ terapijos metodas taip pat gali būti taikomas pacientams, kuriems negalima atlikti operacijos (dėl sunkios bendros būklės), netoleruojantiems kitokio gydymo, taip pat tiems, kurie netoleruoja gydymo gliukokortikoidais, nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo ar tiesiog nenori jų gerti kiekvieną dieną. Terapija tinkama sausgyslių bei raumenų potrauminiam uždegimui gydyti. Vienintelis apribojimas – tai paties paciento būklė, pavyzdžiui, jeigu neseniai sirgta virusine liga, tris dienas prieš tai viduriuota ar vartoti antibiotikai, taip pat po skiepų turi būti praėjusios keturios dienos.

Gydytojas ortopedas–traumatologas P. Grigas atkreipia dėmesį, kad šią terapiją gali taikyti tik apmokytas personalas, specialius kursus baigęs gydytojas, be to, tik tinkamai pagal sanitarinius reikalavimus įrengtame gydymo įstaigos procedūriniame kabinete, pačiai procedūrai naudojant tinkamus instrumentus.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos