vaistai.lt

Seimas svarstys, ar įteisinti vertinimo kriterijus gydymo paslaugoms (630/0) 

Seimas svarstys, ar įteisinti vertinimo kriterijus gydymo paslaugomsSeimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui pakeisti asmens sveikatos priežiūros paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, sąrašo sudarymo ir keitimo tvarką. Seimo komitetuose bus svarstomas siūlymas, jog į PSDF biudžeto lėšomis apmokamų gydymo paslaugų sąrašą būtų įtrauktos tik tos paslaugos, kurios atitiktų keliamus kriterijus.

Iki šiol nebuvo nustatytų aiškių kriterijų, pagal kuriuos asmens sveikatos priežiūros paslaugos būtų priskirtos  PSDF biudžeto lėšomis apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų  sąrašui, todėl kriterijų nustatymas būtų didelis žingsnis pirmyn, užtikrinantis didesnį sistemos skaidrumą, o žmonėms – nemokamas jiems būtinas paslaugas.

Šiuo metu PSDF lėšomis apmokamos gydymo paslaugos yra įrašomos į sąrašą, kurį tvirtina sveikatos apsaugos ministras, įvertinęs Valstybinės ligonių kasos (VLK) ir Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nuomones. Sveikatos apsaugos ministro įsakymais patvirtinamos ir paslaugų bazinės kainos, tačiau kriterijai, pagal kuriuos šios paslaugos turėtų būti vertinamos siekiant jas įrašyti į sąrašą arba iš jo išbraukti, niekuomet nebuvo numatyti teisės aktuose.

Jei Seimas pritars šiems siūlomiems pakeitimams, nustatant, kokios gydymo paslaugos gali būti apmokamos PSDF lėšomis, o kokios ne, bus vadovaujamasi nustatytais kriterijais. Jų įtraukimas į teisės aktus leis objektyviau nuspręsti, kurios gydymo paslaugos gali būti apmokamos PSDF lėšomis, o kurios turėtų patekti į mokamų paslaugų sąrašą. Juk paslaugos turi būti apmokamos racionaliai ir vadovaujantis nustatytais standartais, nepaliekant vietos interpretacijoms.

Vertinant paslaugas turėtų būti atsižvelgiama, ar jos yra pagrįstos sveikatos priežiūros technologijų vertinimu, taip pat ar jos yra apmokamos bent trečdalyje Europos ekonominės erdvės šalių bei į jų poreikį visuomenei.

Šiuo metu galiojančiame apmokamų PSDF lėšomis paslaugų sąraše yra nurodytos visos būtiniausios sveikatos priežiūros paslaugos, todėl nežymūs pakeitimai atsirastų tik 2019 metais.

Taip siekiama, kad pacientams laiku ir kokybiškai būtų suteiktos saugios, atitinkančios medicininių protokolų reikalavimus, efektyvios paslaugos ir užtikrintas racionalus valstybės lėšų naudojimas.

Siekiama, kad pacientai pasitikėtų sveikatos priežiūros sistema plačiąja prasme. Tad tobulinama sveikatos priežiūros sistema, sudaromos sąlygos valdymo institucijoms kontroliuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimo išlaidas pagal iš anksto nustatytus objektyvius, nediskriminacinius kriterijus ir, kiek įmanoma, užkertamas kelias bet kokiam finansinių, techninių ir žmogiškųjų išteklių švaistymui.

PSDF lėšomis būtų apmokamos tik efektyvios, kokybiškos ir saugios sveikatos priežiūros paslaugos ir užtikrinamas jų prieinamumas bei racionaliai naudojamos valstybės lėšos.

 

SAM Ryšiai su visuomene

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos