vaistai.lt

Seimas svarstys, kaip turi atrodyti vaistų ir maisto papildų reklama (728/0) 

Seimas svarstys, kaip turi atrodyti vaistų ir maisto papildų reklamaSeime po pateikimo pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtos Farmacijos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma labai aiškiai atskirti vaistų ir maisto papildų reklamą, taip išvengiant galimybės žmonėms suklysti ir rizikuoti savo sveikata įsigyjant jiems netinkamų ar nereikalingų maisto papildų.

Tad dabar šie siūlymai bus svarstomi Seimo komitetuose ir diskutuojama su ekspertais, politikais.

Taip pat, siekiant didinti farmacijos kompanijų ir gydymo įstaigų bendradarbiavimo skaidrumą bei išvengti galimų susitarimų dėl vaistų skyrimo, siūloma uždrausti vaistų reklamuotojų vizitus į gydymo įstaigas, kai asmeniškai susitinkama su medikais. Vaistų reklamuotojai informaciją apie savo produktus galėtų teikti tik gydymo įstaigoje vykstančiuose reklaminiuose renginiuose. Tai leistų išvengti galimai neskaidrių susitarimų, sumažėtų vaistų reklamuotojų įtaka medikams skiriant gydymą pacientui vaistais, bet nesumažintų galimybių medikams gauti naują informaciją apie vaistus, o vaistų reklamuotojams – ją pateikti.

Tokie pakeitimai siūlomi įvertinus tai, kad Lietuvoje vaistai dažnai reklamuojami kartu su maisto papildais, kurie priskiriami maisto produktams. Tad sudaromas įspūdis, kad maisto papildai taip pat yra vaistai. Ypač tuomet, kai, teisės aktų reikalaujamos vaistų nuorodos („Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai“) yra pateikiamos reklamos, kurioje kalbama ir apie maisto papildus, pabaigoje – taip gyventojams sudaromas įspūdis, kad maisto papildai taip pat yra vaistai.

Tokiais atvejais reklamos suklaidinti gyventojai įsigyja maisto papildų ne mitybos racionui papildyti, o ligoms gydyti ar jų profilaktikai, todėl laiku nesikreipia į gydytoją ir nepradeda gydymo jiems reikalingais vaistais. Tai ne tik gali pakenkti sveikatai, bet ir turi įtakos didelėms papildomoms, tačiau nebūtinoms ar nereikalingoms išlaidoms, kurios kelia nepagrįstą visuomenės nepasitenkinimą aukštomis vaistų (o iš tiesų – maisto papildų) kainomis.

 

SAM Ryšiai su visuomene

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos