vaistai.lt

Seime pradedama svarstyti, kaip sugriežtinti psichoaktyviųjų medžiagų patekimą į rinką (651/0) 

Seime pradedama svarstyti, kaip sugriežtinti psichoaktyviųjų medžiagų patekimą į rinkąSeimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui sumažinti pavojingų psichiką veikiančių medžiagų pasiūlą ir vartojimą, nustatant griežtesnį jų reglamentavimą. Tai numatyta Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimo projekte, kuris toliau bus svarstomas Seimo komitetuose. 

Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse nuolat atsiranda nelegalių laboratorijų, kuriose kuriamos naujos psichoaktyviosios medžiagos, turinčios paklausą ir dažniausiai parduodamos internetu. Tokių preparatų kontrolė yra negalima, kol jie nėra oficialiai įtraukti į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus.

Tad atsižvelgiant į tai, jog naujų pavojingų medžiagų rinka yra dinamiška ir sparčiai plečiasi, siūloma tikslinti naujos psichoaktyvios medžiagos apibrėžimą bei detalizuoti jų įrašymą į kontroliuojamų medžiagų sąrašą, nustatyti taikomas kontrolės priemones ir numatyti patekimo į rinką ribojimą. Tai užtikrintų greitesnę psichoaktyviųjų medžiagų kontrolę ir apsaugotų žmones nuo šių pavojingų medžiagų plitimo.

Visame pasaulyje narkotinių medžiagų rinka plečiasi itin dideliu tempu. ES kasmet didėja naujų psichoaktyviųjų medžiagų pasiūla: 2008 m. ES per ankstyvojo perspėjimo sistemą (angl. Early Warning System) gauta 13 pranešimų apie naujas psichoaktyviąsias medžiagas, 2013 m. – apie 81 medžiagą, o 2015 m. gauti 104 pranešimai apie naujas ES rinkoje pasirodžiusias psichoaktyviąsias medžiagas. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, iki 2015 m. buvo užregistruota 548 tokios medžiagos. Šis skaičius gali būti ženkliai didesnis, nes nurodomi tik oficialių šaltinių duomenys.

Tokias kontrolės priemones artimiausiu metu turi pradėti taikyti ir kitos ES šalys.

SAM Ryšiai su visuomene

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos