vaistai.lt

Startuoja projektas „100 idėjų Lietuvos šeimos medicinai“ (729/0) 

Startuoja projektas „100 idėjų Lietuvos šeimos medicinai“Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia Lietuvos žmones teikti pasiūlymus ir idėjas, kaip pagerinti šeimos mediciną šalyje. Pasiūlymus teikti kviečiami medikai, pacientai ir visi pirminės sveikatos priežiūros plėtrai neabejingi žmonės.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šiemet yra lygiai 40 metų nuo tada, kai buvo pasirašyta Almatos deklaracija, teigianti, kad šeimos medicina yra prioritetinė sritis ir būtent šeimos gydytojo komanda turėtų išspręsti 80 procentų pacientų sveikatos problemų bei padėti jiems išvengti hospitalizacijos.

„Šeimos medicinos plėtra yra viena iš struktūrinių sveikatos sistemos reformų, kuria siekiama, kad kiekvienam pacientui paslaugos būtų kuo prieinamesnės ir kokybiškesnės. Tad kviečiame kiekvieną žmogų, kuriam rūpi sveikatos sistemos ateitis teikti savo pasiūlymus ir pastebėjimus, juk kas kitas, jei ne patys žmonės geriausiai žino, su kokiomis problemomis yra susiduriama sveikatos apsaugos srityje. Visus pasiūlymus apsvarstysime ir į juos atsižvelgsime“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė pastebi, kad dažnai sveikatos priežiūros paslaugos yra orientuotos į problemos sprendimą, o ne prevenciją. Tad vienas iš svarbių šeimos medicinos uždavinių turėtų būti padėti žmonėms palaikyti sveiką gyvenimo būdą, rūpintis ligų prevencija ir užkirsti kelią sunkioms lėtinėms ligoms, kol jos dar neatsirado.

„Šeimos medicina Lietuvoje yra gana gerai išplėtota. Tai pastebi ir Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertai. Tad į pirminės sveikatos priežiūros sritį yra būtina ir toliau investuoti ir dar labiau ją stiprinti, ypač turint galvoje, kad sistema susiduria ir su demografiniais pokyčiais“, – teigia viceministrė L. Jaruševičienė.

Pavyzdžiui, šiuo metu 100 tūkstančių gyventojų tenka net 7,8 šeimos gydytojai, o tai yra ganėtinai didelis skaičius lyginant su kitomis šalimis. Tačiau vakarų šalyse kitų šeimos gydytojo komandos narių skaičius yra didesnis, o jų funkcijos – gerokai platesnės nei Lietuvoje. Todėl dažnai sistema veikia nepakankamai efektyviai, tad yra būtina mažinti administracinę naštą medikams, plėsti šeimos gydytojo komandą, didinti komandos narių funkcijų spektrą ir kt.

Be šių sisteminių dalykų sveikatos apsauga susiduria ir su kitomis problemomis, tokiomis kaip senstanti visuomenė, pacientų sergamumas keliomis lėtinėmis ligomis vienu metu ir pan. Tad vykdant reformas svarbu atsižvelgti ir į tokius aspektus.

Siekiant efektyviau spręsti problemas žmonės kviečiami teikti savo idėjas ir konstruktyvius pasiūlymus el. paštu 100idėjų@sam.lt iki spalio 31 dienos. Teikiančiųjų pasiūlymus prašome užpildyti lentelę, kurioje būtų nurodyta problema, kurią jų manymu reikėtų spręsti, teisės aktai, kuriuos siūloma keisti bei pasiūlymai, kaip reikėtų keisti šiuos teisės aktus.

Anketa "Idėjos šeimos medicinai"

SAM Ryšiai su visuomene

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos