vaistai.lt

Stebuklinga gėlių vandens galia grožiui – išbandykite (1429/0) 

Stebuklinga gėlių vandens galia grožiui – išbandykiteKiekviename vandens laše – gyvybės ir grožio šaltinis. O jei tą lašą dar praturtintume eteriniu aliejumi, apie visas kitas kosmetikos priemones galėtume visai pamiršti. Kalbame apie hidrolatus, kvapius augalų ir gėlių vandenis.

Aromatiniai vandens produktai buvo naudojami dar Mesopotanijos laikais. Jau anuomet žinota, kad vanduo turi ypatingą savybę perimti informaciją iš augalų. Kaip žinome, žmogus pats sudarytas daugiausia iš vandens, todėl bet kokios priemonės, kurių sudėtyje yra didžioji dalis vandens, yra labai gerai įsisavinamos.

Gėlių vandenys yra vienas geriausių priemonių prižiūrėti kūno ir veido odą bei plaukus.

Jie gali būti kremų, losjonų, valomųjų pienelių, kaukių, šampūnų sudėtinė dalis arba naudojami vieni kaip odos tonikai, drėkikliai ir plaukų priežiūros priemonės.

Hidrolatai, arba kvapieji ar augalų vandenys, gaunami distiliacijos būdu iš įvairių augalų žiedų, lapų šaknų, žievės ir pan. Kvapioji augalinė žaliava vandeniui suteikia ne tik puikų kvapą, bet ir biologiškai aktyvių medžiagų, teigiamai veikiančių mūsų odą ar plaukus. Homeopatai tvirtina, kad kvapieji vandenys yra daug naudingesni už žolelių nuovirus ar antpilus. Pastarieji ne tik labai greitai sugenda (maždaug po paros ar dviejų), bet turi mažiau aktyviųjų medžiagų.

Hidrolatai labai švelnūs, visiškai saugūs naudoti net itin jautriai kūdikių ar senolių odai. Juose nėra jokių cheminių priemaišų, tik augalai ir vanduo. Beje, natūralūs augalų vandenys gali būti gaminami iš daugybės skirtingų augalų, kurie skirtingai veikia kūną bei emocijas.

Kiekvienam pagal poreikį

Hidrolatai yra itin universali grožio ir aromaterapijos priemonės, nes iš gausybės įvairiausių augalų galima išsirinkti patį tinkamiausią. Kad būtų lengviau, trumpai apžvelgsime, kokie augalai ir kaip gali pagelbėti odai bei plaukams.

Odai

Sausą ir jautrią odą reikia drėkinti ir švelniai prižiūrėti. Tinkamiausi tam rožių, levandų, ramunėlių vandenys. Vanduo sudrėkina ir nuskaistina odą, o rožių, levandų ir ramunėlių eteriniai aliejai ramina, neleidžia sudirgti, saugo nuo išsausėjimo.

Normaliai odai labiausiai tinka levandų, pipirmėčių ir rožių vandenys.

Riebiai odai naudingiausi augalų vandenys, kurie turi uždegimą slopinančių savybių, sutraukia poras, padeda atsikratyti spuogų, valo odą ir neužkemša porų. Visomis šiomis savybėmis pasižymi melisų, rožių, verbenų vandenys.

Mišriai odai tinkamiausi melisų, pipirmėčių, levandų ir rožių vandenys.

Plaukams

Jei galvos oda sausa ir linkusi pleiskanoti, geriausia plaukus po trinkimo perskalauti levandų vandeniu.

Rožių ir levandų vandenys stiprina plaukus ir skatina jų augimą.

Jei plaukai sausėja ir šakojasi, juos skalaukite ir kelis kartus per dieną apipurkškite ramunėlių vandeniu. Netruksite pastebėti, kad plaukai taps švelnesni ir glotnesni.

Kur naudoti?

  • Ryte ir vakare švarų veidą apipurkškite hidrolatu ir palikite išdžiūti. Atgaivinsite ir tonizuosite odą, puoselėsite jos grožį bei uosite mėgstamą aromatą.
  • Natūralūs hidrolatai itin naudingi paakių odai. Rožių ar ramunėlių vandeniu suvilgykite vatos rutulėlį ir patepkite paakius. Kompresai greitai pašalins akių paburkimą, sumažins ratilus po akimis. Paakiams naudojamą gėlių ar kitų augalų vandenį laikykite šaldytuve, rezultatai bus akivaizdesni.
  • Hidrolatus galite nešiotis savo rankinėje ir kartkartėmis vis apsipurkškite veidą. Tai darykite ne tik kai oda dėl kaitros ir saulės spindulių praranda drėgmę. Žiemą šildomose patalpose būna itin sausas oras, tad atgaivinti odą rekomenduojama ištisus metus.
  • Natūraliu hidrolatu perskalaukite plaukus, taip sumažinsite neigiamą daug cheminių medžiagų turinčio šampūno ar kieto vandens poveikį. Taip pat hidrolatu galite purkšti ir sausus plaukus – suteiksite jiems drėgmės ir gaivaus aromato.
  • Hidrolatą naudokite vietoj valomojo pienelio ar losjono. Jis idealiai nuvalo nešvarumus ir skaistina veido odą.
  • Tinka kaip losjonas po skutimosi.
  • Galima naudoti naminių kaukių gamybai maišant su įvairiais sausais priedais, pilti į vonias.
  • Hidrolatais galite kvėpinti patalpas, drabužius, patalynę. Jie skaidrūs ir be riebalų, todėl nepalieka dėmių.
  • Dauguma hidrolatų turi intensyvius augalų, gėlių, vaistažolių kvapus, todėl yra tinkami kvėpinti kūną ar plaukus. Jei norite, kad aromatas išliktų ilgiau, patepkite ar papurkškite ant vidinės riešo dalies, šiek tiek už ausų.

Pasigaminkite pačios

Nors procesas skamba gana sudėtingai, tačiau hidrolatus visai nesudėtinga pasigaminti namuose ir tam neprireiks jokio specialaus įrenginio.

1. Giliame puode įtaisykite nedidelę pakylą. Ja gali būti keramikinė plytelė, molinis puodelis ar kitas švarus ir karščiui atsparus nedidelis indas. Pakyla reikalinga tam, kad indas, kuriame rinksis vanduo, nesiliestų prie puodo dugno.

2. Aplink pakylą ant puodo dugno priberkite norimų gėlių žiedlapių, lapelių ar kitos žaliavos ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Hidrolatui gaminti galite rinktis ir džiovintas žoleles ar gėles bei arbatžoles. Tik pilkite daugiau vandens ir nuolat stebėkite, ar jis dar neišgaravo. Tai labai svarbu – jei augalai prisvils, gauto vandens naudoti nebegalėsite, nes degant augalams išsiskiria daug kenksmingų medžiagų.

3. Ant pakylos dėkite negilų, bet kuo platesnių kraštų indą (jame kaupsis augalų vanduo). Puodo kraštus apsukite drėgnu rankšluosčiu, kad puodas būtų kuo sandaresnis ir neleistų garams „pasprukti“.

4. Vietoj puodo dangčio ant rankšluosčiu sandarinto puodo dėkite gilesnę lėkštę (idealu permatomą), o į ją ledukus. Kaitinkite puodą ant silpnos ugnies ir nuolat stebėkite. Kai ledukai ištirps, iššluostykite lėkštę ir dėkite naujus (ilgiau ledukai neištirpsta, jei dedate juos su visu plastikiniu maišeliu).

5. Išjunkite puodą dar neišgaravus visam vandeniui, kad išvengtumėte svilimo. Kad galėtumėte stebėti kintantį vandens kiekį, patariame viršutinę lėkštę rinktis būtent iš permatomos medžiagos.

Vidiniame inde susikaupęs vanduo ir bus hidrolatas, kurį galėsite naudoti pagal poreikius.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos