vaistai.lt

Svarbūs dalykai apie kepenis: ką turite žinoti? (2011/0) 

Svarbūs dalykai apie kepenis: ką turite žinoti?Pavyzdžiui, negalime kaltinti tik alkoholio dėl visų kepenų ligų, rašoma womenshealthmag.com.

Žurnalistė Sarah Klein savo straipsnyje teigia: „Kepenys – tai didžiausias mūsų vidinis organas ir techniškai taip pat didžiausia liauka“. Tiesa ta, kad jeigu piktnaudžiaujame alkoholiu, galime turėti rimtų kepenų sveikatos problemų.

Pavyzdžiui, kad ir kepenų cirozė, kuri asocijuojasi su besaikiu alkoholio vartojimu. Tačiau vyksta ir daugiau procesų šiame organe nei alkoholio pašalinimas, galintis sukelti daugybę problemų.

„Žmonės mano, kad kepenys gali tapti problema tada, jeigu jie daro kažką ne taip“, – pastebi gastroenterologijos ir hepatologijos profesorius Robertas S.Brownas Jr. ir pažymi, kad kepenų ligos apima mus visus, nepriklausomai nuo socioekonominio statuso, lyties ar amžiaus. Tad, jo nuomone, mums visiems būtina pasirūpinti gera kepenų sveikata.

Štai faktai, kuriuos turėtumėte žinoti apie šį itin svarbų organą.

Ne visos kepenų ligos yra susijusios su alkoholio vartojimu

Cirozė nėra vienintelė kepenų liga, kuria reikėtų susirūpinti. Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą, kai kepenyse kaupiasi per daug riebalų.

„Dėl nutukimo epidemijos mes pastebime vis daugiau cukrinio diabeto ar metabolinio sindromo atvejų, dėl ko besikaupiantys riebalai atrodo lygiai taip pat, kaip žmonių, kurie vartoja pernelyg daug alkoholio“ , – sako profesorius Robertas S. Brownas Jr.

Medicinos daktaras Sujitas Janardhanas pažymi, jog metabolinis sindromas gali būti kaltas dėl nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos. Specialistai sako, kad daugiau riebalų kepenyse susiję su kepenų vėžio rizika, taip pat – kepenų transplantacija. Gera naujiena ta, kad dieta ir mankšta gali padėti – svorio sumažėjimas 7 proc. jau gali sumenkinti uždegiminius kepenų procesus.

Tikinama, kad yra cirozės atvejų, nesusijusių su alkoholiu, kaip hepatitas ar pirminis sklerozuojantis cholangitas – tai autominuninė liga. Šiuo atveju yra pažeidžiami tulžies latakai, ir vėliau liga gali išsivystyti į cirozę. Dažniau ji būdinga moterims.

Jūs negalėtumėte gyventi be kepenų

Kepenys atlieka daug svarbių dalykų – nuo jų priklauso virškinimas, kraujo krešėjimas, bakterijų ir virusų šalinimas, riebalų ir cukraus „sandėliavimas“ ir kt.

„Žmonės dažnai pamiršta, kad viskas, ką jie valgo ir geria, yra perdirbama kepenų“, – sako S.Janardhanas. Todėl turėtumėte ypatingą dėmesį skirti šiam organui, juolab, kaip pabrėžia specialistas, kepenų ligų komplikacijos gali būti labai plačios.

Kepenys atsinaujina

Kepenys yra ne tik pats didžiausias vidinis organas, bet ir gali visiškai atsinaujinti, sako Robertas S.Brownas Jr. Kepenų ląstelės bando nuolat ištaisyti padarytą žalą ir atstatyti organą. Štai kodėl kepenų transplantacija gali būti atlikta naudojant dalį donoro kepenų.

Nepaisant to, kad kepenys atsinaujina, vertėtų žinoti, jog jomis privalote rūpintis, kad išvengtumėte begalės problemų.

Jūs galite nepastebėti jokių kepenų ligų ženklų

Pavyzdžiui, dažniausius pirminio sklerozuojančio cholangito požymius išduoda gana įprasti kasdieniai potyriai kaip nuovargis, niežulys, sausėjančios akys.

Ir tik vėliau, kai liga (cirozė) stipriai pažengusi, galite pastebėti jai būdingus specifinius požymius tokius kaip pykinimas, svorio netekimas, patinimai, klasikinis akių ir odos pageltimas. Todėl verta atsiminti, kuomet kepenų ligos, kurių simptomai neišreikšti, aptinkamos tik po kruopščių tyrimų – nepamirškite dėl to kreiptis į specialistą.

Kepenys atlieka detoksikaciją

Kepenys apdoroja viską, ką mes valgome ir geriame, bei pašalina nuodingus toksinus iš mūsų organizmo, dėl kurių kalti alkoholis, maistas, medikamentai. Būtent pastarųjų mes vartojame daugiau, kai senstame, todėl specialistas S.Janardhanas sako, kad tada reikia itin kruopščiai žvelgti į savo kepenų sveikatą.

Beje, kaip pabrėžia profesorius Robertas S.Brownas Jr., „kai kalba eina apie kepenų detoksikaciją sultimis ar sriuba, reikėtų prisiminti svarbų dalyką – pirmiausia mes turime nenuodyti savęs, kad vėliau nereikėtų rinktis detoksikacijos“. Tai reiškia, kad subalansuota dieta, sveika mityba, atitinkamas kūno svoris, reguliari fizinė veikla yra būtent tai, kas užtikrina puikią kepenų sveikatą.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos