vaistai.lt

Sveiko gyvenimo trukmė Lietuvoje (1100/0) 

Sveiko gyvenimo trukmė LietuvojeHigienos instituto specialistai pristatė dešimtąjį EHLEIS (angl. Joint Action European Health and Life Expectancy Information System) projekto Lietuvai parengtą pranešimą.

Leidinyje pateikta statistinė informacija apie vidutinę ir sveiko gyvenimo trukmes Lietuvoje ir kitose Europos šalyse. Ilgėjanti gyventojų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė (VGT) – vienas ryškiausių pastarųjų dešimtmečių laimėjimų, kuriam įtakos turėjo sveikatos priežiūros pažanga bei padidėjusi visapusė žmonių gerovė. Tačiau jei žmogaus gyvenimas, nors ir pakankamai ilgas, yra susijęs su funkciniais apribojimais, jis nėra kokybiškas ir tokiu atveju negalima daryti vienareikšmės išvados apie gyventojų bendrą sveikatos būklę. Tam vertinti reikalingas vienas suvestinis sveikatos rodiklis, kuris sujungtų mirtingumo ir gyvenimo kokybės komponentus - sveiko gyvenimo trukmės (SGT) rodiklis -  kuris rodo, kiek likusių gyventi metų tam tikro amžiaus žmogus gali tikėtis praleisti/nugyventi be kasdieninės veiklos apribojimų. 

Leidinyje teigiama, kad 2004-2014 m. 65 m. amžiaus Lietuvos vyrų VGT pailgėjo 0,9, o moterų – 1,6 metais. 2014 m. abiejų lyčių VGT buvo trumpesnė už 28 ES šalių vidurkį: vyrų – 3,7, moterų – 1,9 metais (ES VGT vidurkis 65 m. amžiaus asmenims – 21,4 m. moterims ir 18,0 m. vyrams).

Lietuvos vyrų SGT 2014 m. pateko į penketą trumpiausių ES šalyse (57,6 m.). Vyrų VGT buvo 69,2 metai, taigi iš jų vidutiniškai 11,6 m. (t.y. 16,8 proc. savo gyvenimo) vyrai tikėtina pragyvens būdami blogos sveikatos ir sirgdami lėtinėmis ligomis (pagal savo sveikatos vertinimą). Moterų SGT rodiklis buvo panašus į ES šalių vidurkį – 61,7 metai (gerai vertinant savo sveikatą ir nesergant lėtinėmis ligomis), tačiau jos vidutiniškai net 18,4 savo gyvenimo metų (23 proc. viso tikėtino gyvenimo) tikėtina bus blogos sveikatos ir sirgs lėtinėmis ligomis.

Lietuvoje vyrų ir moterų SGT sulaukus 65 m. nesiskyrė (6,1 metai). Vidutiniškai ES šalių vyrai ir moterys nuo 65 m. gerai vertindami sveikatą gyveno 1,4 karto ilgiau, nei Lietuvos gyventojai.

Leidinį galite rasti adresu svetainės www.hi.lt skiltyje „Leidiniai –> Informaciniai leidiniai“ arba paspaudę šią nuorodą.

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos