vaistai.lt

Transkutaninis elektrostimuliavimas: kas tai per terapija, kaip padeda sumažinti skausmą... (7196/0) 

Transkutaninis elektrostimuliavimas: kas tai per terapija, kaip padeda sumažinti skausmą, ką apie tai sako mokslas ir kiek kainuoja toks namams skirtas prietaisas iš „Xiaomi“Rinkoje vis dažniau pasirodo prietaisų, kurie žada tarsi ranka nuimti raumenų ir sąnarių skausmus, pašalinti nuovargį ir padėti kūnui greičiau atsistatyti. Dažnai šie prietaisai lydimi užrašo TENS, reiškiančio, kad įrenginys veikia transkutaninio elektrostimuliavimo principu. Bet ką tai reiškia? Ar ši technologija saugi? Ar ji apskritai veikia?

Pasidomėti šia tema paskatino didelis skaitytojų susidomėjimas sausio mėnesį aprašytu masažuokliu „LERAVAN Mi Home Electrical TENS Pulse Therapy Massage Machine“, kuris veikia būtent TENS metodu. Šis nebrangus masažuoklis iš karto pateko į TOP perkamiausių dešimtuką, tad kas iš tikro yra TENS metodas ir ką apie jį sako mokslas?

Kas yra TENS?

Transkutaninis elektrostimuliavimas arba TENS - tai medicinoje plačiai taikomas nervų stimuliavimo metodas. TENS prietaisai susideda iš elektros impulsų generatoriaus, elektrodų ir baterijos. Elektrodus priklijavus atitinkamose kūno vietose (ten, kur skauda raumenys arba ant svarbios nervų sankirtos) prietaisas siunčia silpnus elektros impulsus. Dažniausiai jie būna tokie silpni, kad jų galima ir visai nepajusti. Teigiama, kad šie impulsai pasiekia nervus ir jais šiek tiek keliauja, pasklisdami po tą kūno vietą.

TENS veikia dvejopai. Elektros impulsai veikia nervus ir taip tarsi užblokuoja skausmo signalo siuntimą. Tačiau kartu išsiskiria ir endorfinas, kuris yra laikomas natūraliu nuskausminamuoju.

Kam naudojamas TENS?

TENS aparatai dažnai naudojami raumenų skausmui gydyti. Taip pat malšinti skausmui, susijusiam su osteoartritu, sausgyslių uždegimu, chronišku kaklo skausmu, traumomis ir net gimdymu. TENS aparatai naudojami ir ligoninėse, tačiau ne visi mokslininkai sutinka, kad transkutaninis elektrostimuliavimas apskritai ką nors daro.

Dėl ko TENS kritikuojamas?

Kai kurie žmonės nejaučia jokio pagerėjimo po TENS terapijos ir dėl to yra labai skeptiški. Kai kurie medikai mano, kad TENS veiksmingumas apskritai yra pagrįstas tik placebo efektu. Tuo tarpu kiti tyrimai rodo, kad TENS gali sumažinti net migrenos simptomus. Daugybė žmonių teigia, kad jiems TENS terapija padeda, tačiau panašu, kad viskas priklauso ir nuo skausmo priežasties, elektros impulsų intensyvumo, terapijos laiko ir kitų faktorių.

Ar TENS saugus?

Medikų bendruomenė sutinka, kad TENS technologija yra saugi ir šalutinio poveikio sukelti neturėtų. Visgi, kai kurių saugumo priemonių reikėtų imtis. Visų pirma, jei reguliariai naudojate TENS ir dėl tos pačios priežasties kreipėtės į gydytojus, turite jiems pasakyti apie naudojamą įrenginį.

Gydytojo rekomendacijoms visada reikėtų teikti pirmenybę. Taip pat negalima elektrodų klijuoti ant akių, smilkinių, priekinės kaklo dalies, arti širdies, ant žaizdų. Jei tik pajutote, kad prietaisas kelia skausmą, terapiją reikėtų nutraukti. Reikėtų vengti naudoti TENS nėštumo metu bei nešiojant medicininius prietaisus (pavyzdžiui, širdies stimuliatorių).

TENS impulsai yra labai silpni ir joks pašalinis poveikis nėra pastebėtas, tačiau vis tiek šiuos prietaisus reikėtų naudoti atsargiai.

Kaip galima naudoti TENS namuose?

Jei jums skauda raumenis ar sąnarius, TENS technologiją iš tikrųjų galite išbandyti, tik atsargiai ir skirkite dėmesio savijautai - jei simptomai gerėja, vadinasi jums veikia teigiamai. Jei negerėja ar dar blogiau - skausmas didėja, reikėtų nedelsiant sustoti - bandyti kitą vietą arba keisti režimą.

Pabandymui galite naudoti jau minėtą „Xiaomi Mi Home Electrical TENS Pulse Therapy Massage Machine“. Tai prietaisas, kuriuo yra labai lengva naudotis - tereikia priklijuoti prie rankos, nugaros ar kitų leidžiamų kūno vietų, pasirinkti režimą ir intensyvumą.

O tuomet jį galima ir pamiršti - šis įrenginys yra labai lengvas ir jokio nepatogumo sukelti neturėtų.

TENS galima savarankiškai naudoti raumenų atpalaidavimui po intensyvaus sporto, skausmui palengvinti, tačiau jokių ligų šis metodas išgydyti negali. Visgi, kai tokie aparatai ne taip jau brangiai („Xiaomi“ TENS įrenginys kainuoja mažiau nei 20 eurų), šią technologiją verta išbandyti patiems.

Jei nuspręsite įsigyti šį įrenginį, reikėtų kartu pasirūpinti ir papildoma elektrodų pora (ji tarnauja maždaug 50 kartų).

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos