vaistai.lt

VYRAI ATVIRAI IR DRĄSIAI. Saulius Urbonavičius-Samas: „Kai atsisakai alkoholio, pasijunti laisvas“ (1887/0) 

VYRAI ATVIRAI IR DRĄSIAI. Saulius Urbonavičius-Samas: „Kai atsisakai alkoholio, pasijunti laisvas“Grupės BIX lyderis, televizijos projektų prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas jau 12 metų nevartoja alkoholio ir savo pavyzdžiu nori užkrėsti ne tik šou verslo atstovus, bet ir kitus Lietuvos žmones. „Nors bendra tendencija vis dar nėra džiuginanti, daugybė jaunų žmonių atsisako svaigalų, labai džiaugiuosi, kad tai tampa mada“, – pastebi garsus vyras.

Atsisakė sąmoningai

Muzikos grupės BIX lyderis teigia, kad atsisakyti alkoholio buvo sąmoningas jo sprendimas. Tai padarė norėdamas tobulėti, todėl pradėjo mąstyti, kaip gyventi yra naudinga ir prasminga.

„Vienaip ar kitaip prieini prie išvados, kad alkoholis neleidžia tobulėti ir niekur neveda. Be to, sukuria daug problemų. Aš norėjau tiesiog pabandyti ir priėmiau sprendimą kuriam laikui išvis atsisakyti alkoholio. Buvo smalsu pažiūrėti, kas bus. O rūkymo buvau atsisakęs dar seniau“, – apie sprendimą pasakojo žinomas prodiuseris.

Pramogų verslo atstovas nori paneigti vyraujantį mitą, kad kūrėjui būtinai reikia svaigalų ir tikina, kad jis pats yra puikiausias pavyzdys.

„Sklando mitas, kad roko muzikantams, šou pasaulio atstovams narkotikai ir alkoholis suteikia sparnus. Aš tuo netikiu. Visada kūriau blaivas. Aišku, žmonės, kurie įsisuka į linksmybių ratą, turi problemų, tačiau netikiu, kad kūryba gali gimti apsvaigus, kad būtinai reikia būti transo būsenos. Gal kažkam to reikia, bet man ne“, – mąsto Samas ir sako, kad per 30 kūrybos metų jam niekada nereikėjo jokių svaigalų, kad jo galvoje gimtų kūrinys.

Liūdina visuomenės požiūris

Samas juokiasi ir sako, kad niekada nebuvo priklausomas nuo alkoholio, nebuvo toks, kuris negalėtų nė dienos išgyventi be svaigalų: būdavo, kad nevartodavo ir mėnesį, ir ar pusmetį. Todėl alkoholio atsisakymas jam nebuvo didelis išbandymas. Kaip pats sako, didesnis iššūkis atremti visuomenės požiūrį.

„Aplinkiniai gyvena prisikūrę mitų, kad alkoholis – tai ir laisvė, ir bendravimo lengvumas. Tačiau tai absoliutus mitas. Apskritai visuomenės spaudimas yra didžiulis. Jei negeri, klausinėja, kodėl, svarsto, gal vartoji vaistus. Supratau viena – jei nevartoji alkoholio, esi nesveikas. Tuomet aš buvau nesveikas“, – juokiasi garsus vyras.

Muzikantas įžvelgia ir gilesnę lietuvių alkoholizmo problemą ir mano, kad reikėtų pažvelgti į istoriją: „Mes sovietmečiu buvome visiškai sunaikinti kultūriškai, šviesiausi žmonės išvežti į Sibirą. Todėl alkoholis padėjo apie nieką negalvoti, nieko nematyti, nedaryti. Tai toks tylus savigriovos protestas – pilti virtuvėse ir ignoruoti gyvenimą, kuris vyksta aplink. Nuo realybės žmonės bėga gerdami“, – liūdnai konstatuoja dainininkas.

Tačiau, pasak Samo, pasimokyti galėtume iš kitų šalių, pavyzdžiui, Prancūzijos, Ispanijos. Jos yra įrodymas, kad alkoholis gali būti vartojamas kultūringai. Ten alkoholis yra maisto ir kultūros dalis, vartojamas nedideliais kiekiais. „Bet kai mes vartojame buteliais ir kibirais, tai yra problema“, – apmaudo neslepia muzikantas.

Laisvas pasijuto po 5 metų

Šou verslo atstovas džiaugiasi, kad nors iš lėto, tačiau atmosfera keičiasi. Tampa madinga negerti, ir daugybė jaunų žmonių atsisako svaigalų. Dabar daugelis roko, rokenrolo ir kitų stilių pasaulinio lygio grupių taip pat nevartoja alkoholio.

Muzikantas aiškina, kad atsisakęs alkoholio ir išėjęs iš užburto rato, žmogus tampa laisvas, o tai yra didžiulė dovana. „Po 5 metų nevartojimo supratau, kad pagaliau esu laisvas. Pajutau tikrą laisvę. Žmogus nesuvokia, kad yra priklausomas nuo įtraukiančio rato: kai nuo pirmadienio iki penktadienio dirba, tada bando atsipalaiduoti gerdamas, tada stengiasi išsiblaivyti, o pirmadienį vėl eina į darbą. Šis ratas visą laiką sukasi: gimtadieniai, vestuvės ir t. t. Kai išeini iš jo, suvoki, kad esi laisvas. Tai – didžiausia dovana, bet tą dovaną supranti ir įvertini tik tada, kai tikrai ją gauni. O jos reikia nusipelnyti – dirbti su savimi“, – garsus vyras net neabejoja, kad daug kas priklauso nuo mūsų pačių.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos