vaistai.lt

Valdininkai verčia polikliniką susimokėti už išrašytus kompensuojamuosius vaistus (1019/0) 

Valdininkai verčia polikliniką susimokėti už išrašytus kompensuojamuosius vaistusValstybinėse institucijose vis dar gajus biurokratinis ir neracionalus požiūris į jiems suteiktus įgaliojimus. Tai savo kailiu teko patirti uostamiesčio bendrovei UAB „Baltic medics“, kuri teikia sveikatos priežiūros paslaugas.

Privačios asmens sveikatos priežiūras teikiančios bendrovės turi teisę išrašyti kompensuojamuosius vaistus, už kuriuos vaistinėms sumoka ligonių kasa, tačiau ši bendrovė yra verčiama už pacientams išrašytus vaistus sumokėti iš savo kišenės.

Pradėkime viską iš pradžių. Įmonė jau anksčiau vykdė su medicina susijusią veiklą, tačiau 2014 m. nutarė pradėti veiklą naujoje srityje – teikti šeimos gydytojo paslaugas. Dėl šios priežasties bendrovė su Klaipėdos teritorine ligonių kasa pasirašė asmens priežiūros paslaugų teikimo ir šių paslaugų išlaidų apmokėjimo privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis sutartį. Ši sutartis iš esmės leido įmonei savo pacientams skirti kompensuojamuosius vaistus.

Pradėjus naują veiklą vos po kelių mėnesių prasidėjo Klaipėdos teritorinės ligonių kasos patikrinimai. Klaipėdoje tarp vietos medicinos specialistų kalbama, kad UAB „Baltic medics“ naujai pradėta veikla neįtiko netoliese identišką veiklą vykdančiai bendrovei.

Po patikrinimų Klaipėdos teritorinės ligonių kasos darbuotojai pareiškė, kad UAB „Baltic medics“ privalo sumokėti už vaistus, kuriuos bendrovės gydytoja yra skyrusi savo pacientui. Paaiškėjo, kad įmonė buvo pamiršusi paprašyti į asmens sveikatos priežiūros licenciją įrašyti ne tik teisę teikti šeimos gydytojo, bet ir medicinos gydytojo praktikos paslaugas.

Reikėtų paminėti, kad šios formuluotės licencijoje įrašymas yra visiškai formalus. Tačiau yra viena „plonybė“ – papildomas įrašas licencijoje suteikia teisę medicinos gydytojo licenciją turinčiam gydytojui, kuris dar mokosi šeimos medicinos rezidentūroje, savarankiškai išrašyti kompensuojamuosius vaistus. Bendrovė, pamačiusi šią klaidą licencijoje, nedelsiant ją ištaisė, nors tai, kaip minėjome, yra visiškas formalumas.

UAB „Baltic medic“ direktorė bandė įrodyti Klaipėdos teritorinės ligonių kasos tarnautojams, kad jų konstatuojamas pažeidimas yra formalus. Buvo pateiktas Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto podiplominių studijų prodekano atsakymas, kad šeimos gydytoja rezidentė turėjo reikiamų žinių ir kompetencijų gydyti pacientus, kuriems buvo paskirti kompensuojamieji vaistai. Buvo pateikti dokumentai, kad ji išrašė kompensuojamuosius vaistus ne savo nuožiūra, bet pagal kitų gydymo įstaigų nurodymus, kad kompensuojami vaistai buvo išrašyti onkologinius susirgimus turintiems pacientams, be kurių jie tiesiog nebūtų išgyvenę, todėl juos bet kuriuo atveju būtų gavę pas kitą gydytoją ir t. t.

Tačiau bendrovės argumentai Klaipėdos teritorinės ligonių kasos tarnautojų nedomino. Įstaigos vadovę trikdo toks valstybinės įstaigos požiūris – juk didžiojoje dalyje Europos valstybių yra įprasta padėti naują veiklą pradėjusiai įmonei, pasiūlyti ištaisyti trūkumus, bet ne iš karto bausti 10 000 eurų bauda už menkavertes klaideles.

Kompensuojamuosius vaistus išrašiusi šeimos gydytoja rezidentė įmonės valdžiai pareiškė, kad yra nusivylusi formaliu valstybės institucijų požiūriu ir tokioje valstybėje dirbti negali. Todėl savu noru išėjo iš darbo bei baigusi studijas šiuo metu sėkmingai dirba užsienyje. Apmaudu, nes Lietuvoje jau pradėjo trūkti šeimos gydytojų.

Iki šiol įmonė yra priversta varstyti teismų duris bandant įrodyti savo teisybę bei neracionalų valstybės tarnautojų požiūrį.

 

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos