vaistai.lt

Vis dar pasitaiko atvejų, kai vyrus už rankų pas odontologą atveda moterys (920/0) 

Vis dar pasitaiko atvejų, kai vyrus už rankų pas odontologą atveda moterysMoterys linkusios mėgautis ramybe odontologo kėdėje, tuo tarpu vyrams tai – didžiausias stresas. Moterys linkusios ištverti skausmą, o vyrams būtinai reikia dvigubos nuskausminamųjų dozės. Estetiškai atrodantys dantys – moterims puošmena, bet vyrams daug svarbiau tiesiog tvarkinga kramtymo funkcija. Moterys linkusios dažnai lankytis odontologo kabinete, o vyrus kartais tenka ir atvesdinti. Kokie gi dar skirtumai egzistuoja tarp vyrų ir moterų odontologo kabinete?

Skirtingos priežastys, kas atgena vyrus ir moteris į odontologijos kabinetą

Nepaisant gamtos nulemtų skirtumų, dantų būklė pirmiausia priklauso nuo higienos įpročių bei karieso paplitimo. Tai lemia gyvenimo sąlygos, einamos pareigos, aplinkos poveikis ir genetika. Išspręsti ne tik dantų problemas, bet ir pasirūpinti estetika – štai kokių norų lydimos pas gydytojus ateina moterys. Vyrai tuo tarpu delsia iki paskutinės minutės ir tik užklupus nepakeliamam dantų skausmui, nusiskėlus ar netekus danties kreipiasi pagalbos. Šiuos skirtumus dažnai lemia einamos pareigos – didelė dalis vyrų dirba fizinį darbą, todėl jiems dantų estetika nėra tokia svarbi.

„Dažnai pasitaiko atvejų, kai moteris, pabaigusi dantų gydymo kursą, profilaktiniam patikrinimui užrašo ir savo antrą pusę, mat jie ne visada drįsta tai padaryti. Pasitaiko ir atvejų, kai tik vedami už rankų vyrai pasirodo odontologo kabinete“, – pasakoja Justė Adomavičiūtė, klinikos „InMedica“ odontologė.

Pasak specialistės, moterys šiuo atžvilgiu – pavyzdingesnės, joms svarbu ne tik išgydyti karieso pažeistus dantis, bet ir patobulinti šypseną renkantis estetinį plombavimą, estetinį protezavimą laminatėmis ar cirkonio keramikos vainikėliais bei dantų balinimą. „Tuo tarpu vyrams labiausiai rūpi komfortas ir galimybė gyventi patogiai, kramtyti įvairų maistą. Tokiais atvejais atkuriama kramtymo funkcija ir atliekamas dantų protezavimas vainikėliais arba tiltais, taip pat implantacija norint susigrąžinti prarastus dantis. Nors ir vedini skirtingų priežasčių, tačiau tiek vieni, tiek kiti dažnai renkasi ir ortodontinį gydymą“, – pastebi J. Adomavičiūtė.

Vyrai prašo ir dvigubos nuskausminamųjų dozės

Gydytoja patvirtina ir faktą, kad moterys yra daug kantresnės nei vyrai: jos kartais visiškai atsisako nuskausminamųjų, o vyrai nesikuklina paprašyti dvigubos vaistų dozės. Moterys vizitą pas odontologą prilygina poilsiui ir galimybei atitrūkti nuo darbų, mat ritmiškai ir harmoningai veikiančios procedūros atpalaiduoja, tuo tarpu vyrams tai daug streso ir įtampos reikalaujanti procedūra. Pasitaiko atveju, kai pacientės net užmiega. Moterys taip pat linkusios kuo daugiau procedūrų atlikti vieno vizito metu, odontologo kėdėje gali išbūti ir keletą valandų. Tuo tarpu vyrai mieliau renkasi dažnesnius, bet trumpesnius vizitus.

„Visgi, kad ir kaip moteris besirūpintų dantimis, motina gamta joms nepagailėjo išbandymų. Viename iš sudėtingiausių gyvenimo etapų – menopauzės metu organizme sumažėja estrogeno kiekis, šis hormonas ypač svarbus burnos gleivinei drėkinti. Išsausėjus gleivinei pastebimas didesnis kiekis bakterijų, kurios sukelia dantenų uždegimą, kraujavimą, paburkimą ir išvešėjimą, taip pat padidėja karieso ir blogo burnos kvapo tikimybė. Šiuo gyvenimo periodu dėl retėjančio kaulinio audinio dažniau netenkama dantų, o vyrai su tuo susiduria rečiau“, – tvirtina J. Adomavičiūtė.

Odontologė taip pat priduria, kad kiti ne mažiau svarbūs gyvenimo periodai, tokie kaip nėštumas, gimdymas ar vaikelio auginimas, taip pat daro didelę įtaką dantų būklei. Nors pirmiausia šiuose etapuose dėl dantų problemų skubama kaltinti hormonus, gydytojos teigimu, prie pokyčių nemažai prisideda suprastėjusi individuali burnos higiena. Laukimo ir vaikelio auginimo metu moterys ima mažiau laiko skirti sau ir apleidžia dantų priežiūrą.

„Kai pas mus pasitikrinti dantų atvyksta neseniai vaikučio susilaukusios moterys, pastebime, kad dantų būklė yra gerokai suprastėjusi – kraujuoja dantenos, aptinkamos atsiradusios kariozinės ertmės, daugiau susikaupusių konkrementų (akmenų). Taip atsitinka dėl natūralių priežasčių, moterys visą dėmesį sutelkia stebuklingam laukimo periodui, vėliau – naujagimiui ir tokiu būdu visiškai pamiršta pasirūpinti savimi“, – patirtimi dalinasi odontologė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos