vaistai.lt

Vizito Japonijoje metu daugiausiai dėmesio skirta pacientų saugai (720/0) 

Vizito Japonijoje metu daugiausiai dėmesio skirta pacientų saugai2018 m. balandžio 13-14 dienomis Japonijos sveikatos, darbo ir gerovės ministro Katsunobu Kato kvietimu sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vadovaujama delegacija dalyvavo trečiajame globaliame ministrų susitikime pacientų saugos klausimais. Susitikime taip pat dalyvavo delegacijos iš 42 šalių bei įvairių tarptautinių organizacijų, tokių kaip EBPO, PSO.

Pasisakydamas susitikime sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pabrėžė, kad pacientų saugumas yra visų sveikatos sistemų branduolys. Pacientai turi teisę į kokybišką ir prieinamą sveikatos apsaugą. Todėl, kaip pabrėžė ministras, pacientų sauga privalo būti visų sveikatos sistemų prioritetu.

Buvo nagrinėjamos pacientų sauga ekonomiškumo ir efektyvumo, informacinių technologijų naudojimas ir įtaka pacientų saugai, pacientų sauga senėjančioje visuomenėje bei kitos svarbios temos. Sveikatos ministrų susitikime buvo aptariami pacientų saugos klausimai politiniu lygiu. Ministrai išreiškė susirūpinimą, kad, nepaisant šalių pastangų, progresas pacientų saugos klausimais yra nepakankamas ir pakvietė šalis dar aktyviau dirbti pacientų saugos gerinimo labui.

Įsipareigojimus gerinti pacientų saugą Ministrai patvirtino priimdami Tokijo deklaraciją, kurioje numatyti šalių įsipareigojimai išskirti pacientų saugą kaip prioritetinę sritį sveikatos sistemose, labiau įtraukti pacientus ir jų šeimas, skatinti į pacientą orientuotas sistemas. Taip pat įgyvendinti ir stiprinti pacientų saugos sistemas ir procesus, kelti sveikatos priežiūros specialistų kvalifikaciją pacientų saugos klausimais bei keistis gerąja praktika apie galimas rizikas tarp šalių.

Vizito metu ministras A. Veryga taip pat susitiko su Japonijos sveikatos, darbo ir gerovės ministerijos valstybės ministre p. M. Takagi. Susitikimo metu buvo aptarti dvišalio bendradarbiavimo klausimai visuomenės sveikatos, retų nediagnozuotų ligų, pacientų saugos srityse. Taip pat aptartos galimybės tarp šalių sveikatos apsaugos ministerijų pasirašyti tarpusavio bendradarbiavimo memorandumą sveikatos srityje, o jo projektas įteiktas derinimui Japonijos atstovams.

Susitikime su Japonijos medicininių tyrimų ir plėtros agentūros (AMED) prezidentu dr. Makoto Suematsu buvo aptartas pasirengimas š. m. birželio 20-23 dienomis Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro organizuojamai konferencijai dėl genomo redagavimo CRISPR 2018 bei šios konferencijos lydimajam seminarui tarp Lietuvos, Japonijos ir kitų šalių mokslininkų. Seminarą remia AMED bei Sveikatos apsaugos ministerija įgyvendindamos 2017 m. pasirašytą tarpusavio bendradarbiavimo memorandumą. Sutarta 2019 m. organizuoti Lietuvos ir Japonijos mokslininkų simpoziumą genetikos klausimais.

Lietuva sėkmingai bendradarbiauja su Japonija retų nediagnozuotų ligų srityje. Susitikime su prof. Kenjiro Kosakiu (Keio universitetas) buvo aptarti šio bendradarbiavimo rezultatai. Nuo 2017 m. Lietuva Japonijai yra pateikusi 31 Lietuvos paciento nediagnozuotų ligų atvejus. Japonijos mokslininkai jau nustatė diagnozes 7 Lietuvos pacientams.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos