vaistai.lt

ŽIV infekcija yra viena iš narkotikų vartojimo pasekmių (797/0) 

ŽIV infekcija yra viena iš narkotikų vartojimo pasekmiųŠią savaitę, antradienį (birželio - 26d.), bus pažymima Tarptautinė kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad ŽIV infekcija yra viena iš narkotikų vartojimo pasekmių. Kas antras ŽIV užsikrėtęs asmuo Lietuvoje šia infekcija užsikrėtė vartodamas švirkščiamuosius narkotikus. Iš viso iki 2018 m. sausio 1 d. Lietuvoje užregistruota 3012 ŽIV užsikrėtusių žmonių, iš kurių (59,2 proc.) 1785 asmenys šia infekcija užsikrėtė vartodami švirkščiamuosius narkotikus. Pagal lytį, dauguma - devyni iš dešimties ŽIV užsikrėtusiųjų per švirkščiamuosius narkotikus Lietuvoje yra vyrai.
 
Asmenys, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus bei dalydamiesi narkotikų vartojimui skirtais reikmenimis ir/arba turėdami nesaugių lytinių santykių, rizikuoja užsikrėsti ir perduoti savo partneriams tokias užkrečiamas ligas kaip ŽIV infekcija, virusiniai hepatitai B ir C bei kt. Didžiausią pavojų užsikrėsti per kraują plintančiomis infekcijomis, įskaitant ŽIV, kelia dalijimasis adatomis, švirkštais ir kitais narkotikų gaminimo ir švirkštimosi įrankiais. Po injekcijos narkotikų švirkštimosi priemonėse visada lieka kraujo, kuriame gali būti infekcijų sukėlėjų.
 
Analizuojant tendencijas, pastaraisiais metais (nuo 2014 m.) vėl daugėjo užsikrėtusiųjų ŽIV per švirkščiamuosius narkotikus, nors iki 2014 m. daugėjo tų, kurie užsikrėtė ŽIV per lytinius santykius. Didžiausia ŽIV plitimo problema pastaraisiais metais stebima įkalinimo įstaigose. Pavyzdžiui, pernai daugiausiai užsikrėtusių ŽIV vyrų išaiškinta Alytaus pataisos namuose (56) bei dar 41 - kitose įkalinimo įstaigose. Daugumos (virš 80 proc.) įkalinimo įstaigose nustatytų naujų ŽIV infekcijos atvejų pagrindinis perdavimo būdas - narkotikų vartojimas.
 
Pasak ŽIV prevencijos ekspertų, tai, kad ŽIV infekcija pastaruosius pora metų Lietuvoje vėl sparčiau pradėjo plisti tarp narkotikus vartojančių asmenų, rodo, jog narkomanijos prevencijos intervencijos šalyje yra nepakankamos. ŽIV infekcija, kaip lakmuso popierėlis, parodantis rizikos vietas, kur svarbu sustiprinti prevencines pajėgas.
 
Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardijusi 9 pagrindines intervencijas, skirtas ŽIV prevencijai tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų: 1) priklausomybės nuo narkotikų gydymas (pakaitinis gydymas ir kiti metodai), 2) adatų ir švirkštų keitimo programos, 3) tyrimai ir konsultavimas dėl ŽIV, 4) ŽIV ligos gydymas (antiretrovirusinė terapija), 5) lytiškai plintančių infekcijų prevencija,6) prezervatyvų platinimo programos, 7) tikslinė informacija, švietimas ir komunikacija, 8) virusinių hepatitų prevencija, 9) tuberkuliozės prevencija. Šios intervencijos gali labiausiai padėti išvengti  ŽIV tuomet, kai yra taikomos kompleksiškai. Nuo 2009 m. ŽIV prevencinis atsakas Lietuvoje decentralizuotas ir tai reiškia, jog minėtos intervencijos taikomos įvairių įstaigų pagal kompetenciją.
 
Naujausiais (2018m.) visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, matuojant gyventojų socialinę distanciją ir nuostatas, paklausus gyventojų, su kuo nenorėtų gyventi kaimynystėje, daugiausiai - 83 proc., nurodė, jog su narkotikų vartotojais. Apklausos duomenimis, dauguma (94 proc.) Lietuvos gyventojų gerai žino, kad ŽIV galima užsikrėsti per nesterilius švirkštus ir adatas. Tačiau paklausus gyventojų apie vykdomų priemonių veiksmingumą, tik kas antras pažymėjo, kad  adatų - švirkštų keitimas narkotikų vartotojams yra labai veiksminga ar pakankamai veiksminga priemonė. Trečdalis respondentų įsitikinę, jog tokios priemonės yra neveiksmingos, likusieji - į klausimą neatsakė.

ŽIV infekcija plinta trimis būdai: per visų rūšių lytinius santykius; per kraują (pvz., nesteriliais instrumentais švirkščiantis narkotikus); iš užsikrėtusios motinos vaikui nėštumo, gimdymo ir žindymo metu.
 
Daugiau informacijos apie ŽIV prevenciją galima rasti šioje nuorodoje.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos