vaistai.lt

Zoonozių bakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms išlieka aukštas (1061/0) 

Zoonozių bakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms išlieka aukštasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos maisto saugos tarnybos (EMST) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) paskelbta ataskaita, informuoja, kad bakterijos, sukeliančios ligas žmonėms ir gyvūnams, išlieka atsparios antimikrobinėms medžiagoms. Ataskaitoje pažymima, kad šių bakterijų atsparumas yra viena didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai, sumažinanti efektyvaus gydymo galimybes.

Ataskaitoje pažymimas naminių paukščių atsparumas karbapenemams, antibiotikui, kuris nėra skirtas gyvūnų reikmėms. Keturios šalys pirmą kartą praneša ir apie aukštą plataus spektro, beta-laktamazes (ESBL) sintetinačių Salmonella Kentucky, atsparumą ciprofloksacinui žmonių tarpe.

ES Sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Andriukaitis sako: „Europos Sąjungos (ES) šalyse atsparumo antibiotikams lygiai vis dar labai skiriasi. Norėdami laimėti kovą, turime visuose sektoriuose suvienyti pastangas ir įgyvendinti griežtas antibiotikų naudojimo taisykles. Labai svarbu, kad mes visi įsipareigotume kovoti su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms, daugiausia dėmesio skirdami svarbiausioms sritims, išdėstytoms ES “Viena sveikata” (One Health Action Plan) veiksmų plane prieš  atsparumą antibiotikams“.

Marta Hugas, EMST vyriausioji mokslininkė, atkreipė dėmesį: „Atsparumo karbapenemams nustatymas naminiuose paukščiuose ir meticilinui atsparių Staphylococcus aureus (MRSA) atsparumas linezolidui kiaulių tarpe, kelia didžiulį nerimą, kadangi šie antibiotikai yra naudojami žmonių sunkių infekcijų gydymui. Labai svarbu, kad tolimesnių rizikų valdyme į tai būtų atsižvelgta“.

ELPKC vyriausiasis mokslininkas Mike Catchpole akcentavo, kad yra „susirūpinęs dėl Salmonella ir Campylobacter bakterijų aukšto atsparumo lygio antibiotikams žmonių tarpe. Tas faktas, kad mes nuolat nustatome daugeliui vaistų atsparias bakterijas, reiškia, kad situacija negerėja. Mums reikia nustatyti kilmę ir išvengti aukšto atsparumo padermių plitimo“.

Ataskaitoje pateikiamos pagrindinės įžvalgos, nesuteikiančios optimizmo dėl zoonozių gydymo ateityje, kadangi aptiktas naminių paukščių atsparumas karbapenemams, kurie naudojami žmonių sunkių infekcijų gydymui ir nėra autorizuoti gyvūnų reikmėms.

Aptiktas kiaulių MRSA atsparumas linezolidui, kuris yra paskutinio pasirinkimo antibiotikas, skirtas aukšto atsparumo MRSA sukeltų infekcijų gydymui.

Kampilobakterijos, kurios dažniausiai sukelia per maistą ir vandenį plintančias ligas, ES rodė aukštą atsparumą plačiai naudojamiems antibiotikams. Be to kampilobakterijos rodė ir dauginį atsparumą.

Atsparumas antibiotikams yra natūralus reiškinys, kurį sukelia bakterijų genų mutacijos. Tačiau per gausus ir netinkamas antibiotikų vartojimas paspartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Veikiamos antibiotikų, jiems jautrios bakterijos žūva, o atspariosios gali toliau augti ir daugintis. Šios atsparios bakterijos gali plisti ir sukelti infekcijas tiems žmonėms, kurie antibiotikų nevartoja.

Atsparumo antibiotikams raida kelia grėsmę sėkmingam medicininių intervencijų įgyvendinimui visose sveikatos priežiūros grandyse ir viso pasaulio šalyse nepriklausomai nuo jų ekonominio lygio.

Atsižvelgdamas į situaciją Europoje ULAC ragina vartoti antibiotikus atsakingai ir taip padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą bei išsaugoti antibiotikų veiksmingumą ateities kartoms.

Apie taisyklingą antibiotikų vartojimą skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos