vaistai.lt

Europos vaistų agentūra: šalys turi ieškoti sprendimų rinkti kuo tikslesnius duomenis apie antibiotikų sunaudojimą gyvūnų gydymuiŠiemet baigėsi Europos vaistų agentūros (EMA) įgyvendintas projektas - Veterinarinių antimikrobinių medžiagų suvartojimo priežiūra Europoje (angl. European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption – ESVAC). Įgyvendindamos šį projektą visos Europos šalys rinko ir teikė duomenis apie tai, kiek veterinarinių antimikrobinių medžiagų buvo parduota per tam tikrą laikotarpį. 

daugiau

KTU alumno, geriausios šalies disertacijos laureato vykdomi tyrimai gali pakeisti sunkių genetinių ligų gydimo procesąKauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto alumnas Karolis Norvaiša keičia pasaulį. Absolventas, baigęs doktorantūros studijas Airijoje, šiuo metu dirba Belgijoje, vienoje iš geriausių tyrėjų grupių Europoje. Naujausias jo tyrimų rezultatas – mažos neutralios molekulės, leidžiančios pernešti fosfatus pro membraną, taip atveriant duris naujiems tyrimams sunkių genetinių ligų gydimui.

daugiau

KTU mokslininkė Asta Pundzienė: skaitmeninės sveikatos priežiūros paslaugos gali, bet dar neprisideda prie pacientų gyvenimo kokybės gerinimoNuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos, tokios kaip, pavyzdžiui, nuotolinė pacientų stebėsena namuose gali ne tik išgelbėti gyvybę, bet turi ir prevencinį poveikį sveikatai. Dėl to, kad jaučiasi „stebimi“ gydytojo, pacientai ima aktyviau gyventi, sveikiau maitintis ir rūpintis savo sveikata – tai rodo mokslininkų atliekami tyrimai.

daugiau

Ukrainos karo pabėgėlė akušerė Maryna patenkinta slaugytojos padėjėjos darbuUkrainietė Maryna Stepankina stengiasi susitaikyti su mintimi, kad nebegrįš į gimtąją šalį. Nes nebėra kur: jos gimtasis miestas sugriautas iki pamatų. Iki šiol nesibaigia Lysyčensko miesto (Luhansko srityje) bombardavimas. Čia gyveno su šeima ir iš čia drauge su penkiolikmečiu sūnumi Romanu išvyko, paskelbus evakuaciją. Ligoninėje, kur ji kelis dešimtmečius dirbo akušere, dabar šeimininkauja užpuolikai. Maryna dirba Respublikinės Šiaulių ligoninės Nefrologijos toksikologijos skyriuje slaugytojos padėjėja ir šiuo darbu bei gyvenimu Lietuvoje yra patenkinta.

daugiau

Augintinio Sveikata - Patarimai Ieškant VeterinaroVisi mes norime, kad mūsų augintiniai būtų sveiki ir laimingi. Štai kodėl pasirinkimas, kuriame veterinaro rankose palikti savo keturkojo draugo sveikatą, yra vienas iš svarbiausių sprendimų, kurį teks priimti kiekvienam gyvūno šeimininkui. Šiame straipsnyje mes pasidalinsime patarimais, kaip išsirinkti geriausią specialistą ir ką reikėtų žinoti apie veterinarinės priežiūros pasirinkimą.

daugiau

Psichologės eksperimentas: įsigyti psichotropinių medžiagų moksleiviui – vos keli mygtukų paspaudimai?Neseniai nuvilnijus istorijai apie jaunuolį, prekiavusį psichotropinėmis medžiagomis nepilnamečiams, su vaikų ir paauglių priklausomybėmis daugiausia dirbanti psichikos sveikatos centro „Neuromeda“ medicinos psichologė Simona Cimbalistaitė atliko eksperimentą, ar paaugliams lengva įsigyti psichotropinių medžiagų. Eksperimentą ji atliko internetu ir buvo šokiruota: deja, tam pakanka kelių mygtukų paspaudimų. 

daugiau

Oro taršos pavojus: specialistai įvardija grėsmes ir teikia rekomendacijasAtšalus orams vis dažniau susiduriame su padidėjusiais transporto srautais ir namų ūkių šildymu kuru. Kurdami komfortą dažnai užmirštame, kad šaltuoju sezonu dėl žmonių veiklos padidėja ir į aplinką išmetamų kenksmingų dalelių kiekis. Aplinkos apsaugos agentūros 2022 m. oro kokybės tyrimų Vilniaus aglomeracijoje apžvalgos duomenimis, kaip ir kiekvienais metais buvo stebima padidėjusi oro tarša šaltuoju metu laiku (spalio–kovo mėnesiais).

daugiau

Vintažinio stiliaus akiniai: kodėl vertėtų juos rinktis?Mada nuolat kinta ir sukasi ratu. Tad ne paslaptis, jog tai, kas sena vėl tampa nauja bei madinga. Ne išimtis ir akiniai. Šiuo metu vintažinio stiliaus akiniai yra vieni stilingiausių ir labai dažnai pasirenkami tų, kuriems svarbu atrodyti madingai.  Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad vintažinio stiliaus akiniai yra gan iššaukiantis, ne visiems tinkamas pasirinkimas, tačiau vintažas slepia, kur kas daugiau nei drąsų bei ryškų įvaizdį, tai – istorija, kurią savo asmenybei puikiai pritaiko kiekvienas, todėl verta atkreipti dėmesį į tai, kuo ypatingi ir kaip prie skirtingų įvaizdžių gali būti derinami vintažiniai akiniai. 

daugiau

Lietuvos mokslininkų tyrimas: DI taps vertėju pacientams po gerklų pašalinimoGerklų pašalinimas – laringektomija – dažniausiai atliekama dėl išplitusio gerklų vėžio, itin pakeičia balsą, o tai stipriai sukrečia įprastą paciento gyvenimą. Siekdama pagerinti pacientų gyvenimo kokybę po gerklų pašalinimo operacijos, KTU ir LSMU mokslininkų komanda atliko tyrimą, kurio metu, naudodamiesi dirbtiniu intelektu (DI), siekė „išvalyti“ pacientų, patyrusių gerklų operaciją, kalbą.  

daugiau

Atvėsus orams į namus gali veržtis neprašyti įnamiai – graužikai: kaip nuo jų apsisaugoti?Rudenį iš sodo ar daržo užauginti vaisiai ir daržovės keliauja į sandėliavimo patalpas. Tačiau kartu su derliumi į jas, ieškodami maisto ir šiltesnio prieglobsčio, braunasi ir užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojai bei platintojai – graužikai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kokias dažniausiai ligas platina pelės ir žiurkės, kuo jos pavojingos ir kaip galima jų išvengti.

daugiau
31 - 40 iš 3341 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos