vaistai.lt

NVSC primena, kas padeda išvengti graužikų platinamų ligųPrieš prasidedant aktyviam sodų ir sodybų lankymo sezonui Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad po žiemos pravėrus sodų ir sodybų pastatų duris pirmiausia reikia kruopščiai išvalyti patalpas. Mat jose per žiemą galėjo lankytis neprašyti svečiai – graužikai, platinantys pavojingas užkrečiamąsias ligas. Kokios tai ligos, kas padeda nuo jų apsisaugoti bei kaip sumažinti graužikų atsiradimo tikimybę – išsamiai šiame pranešime. 

daugiau

Imunologija – itin svarbi, bet nematoma donorystės ir transplantacijos sritisSėkminga organų donorystė ir transplantacija neįmanoma be imunologinių tyrimų. Prieš 55 metus, likus metams iki pirmosios inksto transplantacijos, tai puikiai suprato donorystės ir transplantacijos entuziastai, tuomet Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių chirurgijos mokslinėje laboratorijoje buvo įkurtas imunologijos sektorius.

daugiau

NVSC kviečia nėščiąsias ir kūdikius auginančias šeimas pasirūpinti šulinių ir gręžinių vandens tyrimaisNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. pasikeitus vandens tyrimų dėl nitritų ir nitratų tvarkai, nėščiosios ir asmenys, auginantys kūdikius iki šešių mėnesių amžiaus, turi patys tiesiogiai kreiptis į NVSC departamentą ar jo skyrių, kurio teritorijoje yra šachtinis šulinys ar gręžinys. Iki 2023 m. lapkričio 1 d. šachtinio šulinio geriamojo vandens tyrimą minėtoms gyventojų grupėms galėjo skirti šeimos gydytojas.

daugiau

Kai užklumpa neįprastas galvos skausmasPasaulio sveikatos organizacijos statistika skelbia, kad galvos skausmą patiria maždaug 40 proc. gyventojų. Dažnas su šiuo skausmu susigyvena ir lengvai atpažįsta kūno siunčiamus signalus, išmoksta sau padėti. Vis dėlto į ūmų bei stiprų galvos skausmą nederėtų žvelgti pro pirštus. Koks galvos skausmas yra ypač pavojingas bei kaip sau padėti?

daugiau

Galvos svaigimo priežasčiai nustatyti – nauji ir modernūs tyrimaiNetikėtai ir trumpam apsvaigusi galva, ilgesni svaigimo epizodai, lydimi pykinimo ar net vėmimo – vis dažniau pasitaikanti problema, nuo kurios kenčia įvairaus amžiaus žmonės. Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje dirbančios gydytojos otorinolaringologės Jevgenija Buinickaja ir Silvija Jočinskaitė-Butkienė pataria į šį negalavimą nenumoti ranka ir kreiptis į specialistą, nes galvos svaigimas gali būti ne tik savarankiška liga, bet ir kitų ligų ar būklių simptomas. 

daugiau

NVSC: skiepus nuo stabligės būtina periodiškai atnaujintiŠiltuoju metų laikotarpiu vis daugiau laiko praleidžiame dirbdami ar poilsiaudami  gamtoje, todėl dažniau iškyla grėsmė įsipjauti, įsidurti ir susirgti itin pavojinga liga – stablige. Net lengvas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu ar daiktu, gali tapti šios sunkios užkrečiamosios ligos priežastimis, nes būtent per pažeistą odą dažniausiai į žmogaus organizmą ir patenka šią sunkią infekciją sukeliančios bakterijos. 

daugiau

Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomisKovo 18-24 dienomis tradiciškai minima pasaulinė apsinuodijimų prevencijos savaitė, kurios  tikslas – atkreipti specialistų ir visuomenės dėmesį į apsinuodijimus bei jų profilaktiką. Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai plačią panaudojimo sritį. Kasdien susiduriame su daugybe buitinių ir pramoninių prekių, naudojame įvairias buitinės chemijos priemones, pesticidus, trąšas, kosmetiką, vaistus. Neatsargiai vartojamos šios medžiagos gali tapti apsinuodijimų ar net mirties priežastimi. Anot specialistų, apsinuodijimų dažniausiai galima išvengti žinant, kur slypi pavojus, be to, labai svarbu mokėti tinkamai ir skubiai suteikti reikalingą pagalbą.

daugiau

Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesįVisi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo susikoncentruoti ir sutelkti dėmesį, o kartu gali sukelti nemažai kitų sveikatos problemų. Koja kojon nuovargis eina su nemiga, kuri gali lemti lėtinį nuovargį, o šis savo ruožtu vėl gali sutrikdyti miegą. Kokios gali būti dažniausios nemigos priežastys ir kodėl svarbu neignoruoti blogos savijautos?

daugiau

Sergamumas palaipsniui mažėjaNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) mažėja penkta savaitė iš eilės. Kovo 11–17 d. (11-ąją savaitę) sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 rodiklis sumažėjo iki 1029,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų (kovo 4–10 d. jis siekė 1125,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų).

daugiau

Šiauliuose nemokamai dalins greituosius testus: kviečia pasitikrinti dėl storosios žarnos vėžioŠis mėnuo sveikatos organizacijų visame pasaulyje yra vadinamas mėlynuoju kovu – storosios žarnos vėžio prevencijos mėnesiu. Ta proga šį savaitgalį Šiauliuose vyks socialinė akcija – bus nemokamai dalijami greitieji namų testai, kurie iškart parodo pakitimus storojoje žarnoje, dėl kurių reikėtų kreiptis į gydytojus.

daugiau
11 - 20 iš 5512 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos