vaistai.lt

8 produktai, kurių reikia mūsų smegenims (1711/0) 

8 produktai, kurių reikia mūsų smegenimsValgome, kad būtume stiprūs, kad gautume energijos, tačiau ar žinote, jog tam, kad mūsų smegenys gerai funkcionuotų, o protas būtų aštrus kaip peilis, taip pat reikia tinkamo maisto.

Negaudamos reikalingo kiekio baltymų, angliavandenių, antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių, mūsų smegenys kenčia, o tai reiškia, kad silpnėja atmintis ir reakcija bei kitos smegenų funkcijos. Amerikiečių mokslininkai netgi nustatė, kad prasta mityba gali būti susijusi su depresija ir nerimu. Taigi ką valgyti, kad smegenys veiktų puikiai?

Žalioji arbata gali pagerinti smegenų veiklą, nes joje yra antioksidantų, vadinamųjų katechinų, kurie gali padėti užkirsti kelią įvairiems smegenų sutrikimams. Joje taip pat yra medžiagų, kurios mažina nerimą, padeda atsipalaiduoti. Žinoma, jei esate jautrūs stimuliuojančioms medžiagoms, turėtumėte šio gėrimo nepadauginti arba ieškoti tokios žaliosios arbatos, kurioje nebūtų kofeino.

Kakava arba juodasis šokoladas taip pat yra naudingi smegenims. Tiesa, atliktų tyrimų duomenys patvirtino, kad taip veikia tik tas šokoladas, kuriame yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos. Tyrimus atlikę mokslininkai patvirtino, kad juodasis šokoladas gerina smegenų pažintinę funkciją, atmintį ir reakciją. Taip pat kakavoje esantys flavonoliai gerina smegenų kraujagyslių funkciją.

Kryžmažiedės daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai ir briuseliniai kopūstai yra naudingi smegenims dėl to, kad juose yra sieros junginių, kurie gali apsaugoti smegenis nuo kasdienio oksidacinio streso. Harvardo studija parodė, kad moterų, kurios valgė kryžmažiedes daržoves, pažintinės smegenų funkcijos buvo geresnės nei tų, kurios valgė kitokias daržoves ir vaisius. Štai brokoliai yra išskirtiniai dėl didelio vitamino C kiekio ir betakaroteno, kuris, mokslininkų nuomone, yra svarbus smegenims. Tiesa, labai svarbu šias daržoves tinkamai paruošti, kad gautumėte visų jose esančių medžiagų. Ir brokolius, ir žiedinius kopūstus galima valgyti ir žalius, taip pat tinka šiek tiek apvirti ir vartoti su nedideliu kiekiu aliejaus. Venkite daržoves pervirti, nes tai sumažina jose esančių maistinių medžiagų kiekį.

Uogos smegenims naudingos dėl jose esančių polifenolių. Ryškių spalvų uogose esantys antioksidantai saugo ir mažina žalą, kurią organizmui, vadinasi, ir smegenims padaro į jį patenkantys toksinai, dar vadinami laisvaisiais radikalais. Taigi papildykite savo mitybą uogomis, dėkite jų į košes, plakdami žaliuosius kokteilius. Užsišaldykite uogų, kad turėtumėte jų ištisus metus, ne tik sezono metu.

Viso grūdo produktai yra gerokai naudingesni smegenims nei išvalytų grūdų, nes išlaiko pastovų cukraus kiekį kraujyje, energiją ir proto aštrumą. Tai patvirtino tyrimas, kurio rezultatai 2009 m. buvo paskelbti žurnale "The Journal of Nutrition". Jo metu buvo nustatytas tiesioginis ryšys tarp visadalių grūdų valgymo ir pažintinių smegenų funkcijų išlaikymo. Taigi, duoną, makaronus, košes rinkitės visagrūdžių, kuo mažiau apdorotų grūdų.

Riebi žuvis smegenims reikalinga dėl joje esančių omega-3 riebalų rūgščių. Ją valgykite kelis kartus per savaitę su šviežiomis daržovėmis ir prieskoniais, citrinos sultimis.

Riešutai smegenims naudingi dėl vitaminų E, folatų, omega-3 riebalų rūgščių. Jei mėgstate užkandžiauti, riešutais galite keisti ne tokius sveikus ir organizmui naudingus bei daug kalorijų turinčius užkandžius.

Ankštinės daržovės, pavyzdžiui, žirniai, lęšiai, pupos, pupelės yra itin naudingi dėl didelio baltymų ir antioksidantų bei skaidulų kiekio. Deja, jų valgome gerokai per mažai, nes nemokame skaniai paruošti. Pabandykite savo valgiaraštį praturtinti ankštinėmis daržovėmis, keisdami jomis mėsą. Nuostabūs jų troškiniai, lazanijos, padažai.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos