vaistai.lt

Ligonių kasos: branginkite sveikatą – naudokitės nemokama galimybe išsitirti dėl širdies ligų (875/0) 

Ligonių kasos: branginkite sveikatą – naudokitės nemokama galimybe išsitirti dėl širdies ir kraujagyslių ligųMinėdamos Pasaulinę širdies dieną, ligonių kasos ragina gyventojus nemokamai pasitikrinti sveikatą dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tokią galimybę šalies gyventojams užtikrina prevencinė Širdies ir kraujagyslių ligų programa, finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems žmonėms už sveikatos patikrinimą pagal prevencinę programą mokėti nereikia, už paslaugas apmoka ligonių kasos.
 
Programa skirta vyrams nuo 40 iki 55 metų ir moterims nuo 50 iki 65 metų. Programos priemonės taikomos vieną kartą per metus. Norint išsitirti tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris skiria tyrimus, nustato rizikos veiksnius ir prireikus sudaro individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą. Jei žmogus nėra programoje nustatyto amžiaus, bet nerimauja dėl savo sveikatos, jam taip būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertinęs paciento sveikatos būklę skirs tyrimus ar išrašys siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.
 
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programai ligonių kasos skiria ypač didelį dėmesį. Pavyzdžiui, Šiaulių teritorinės ligonių kasos aptarnaujamoje zonoje pasitikrinusių sveikatą dėl širdies ir kraujagyslių ligų žmonių skaičius per vienuolika metų, kai vykdoma ši programa, išaugo keturis kartus, tiek pat kartų padidėjo ir šios programos finansavimas.
 
Vis dėlto širdies ir kraujagyslių ligos išlieka pagrindine mirties priežastimi Lietuvoje. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, nuo širdies ir kraujagyslių ligų šalyje miršta daugiau nei pusė – 56 procentai visų mirusiųjų. Pagrindinės gyvybes pasiglemžiančios ligos – išeminės širdies, cerebrovaskulinės, aterosklerozė, insultas, miokardo infarktas ir kitos.
 
Norėdami išvengti širdies ir kraujagyslių ligų žmonės turėtų stebėti savo sveikatos būklę, atsisakyti žalingų įpročių – rūkymo, besaikio alkoholio vartojimo, keisti mitybą, būti fiziškai aktyvūs bei kontroliuoti kitus rizikos veiksnius – aukštą kraujo spaudimą, antsvorį, didelį cholesterolio kiekį, stresą.
 
Ligonių kasos ragina žmones: nedelskite pasitikrinti sveikatą, nes anksti diagnozavus ligą yra daugiau galimybių išgelbėti gyvybę. Minėdami Pasaulinę širdies dieną nepamirškime, kad sveikata daug priklauso nuo mūsų pačių – rinkimės sveikesnį gyvenimo būdą.

 

Informacija iš:

Valstybinė Ligonių Kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos