vaistai.lt

Pasitinkame Tarptautinę apsinuodijimo švinu prevencijos savaitę (1002/0) 

Pasitinkame Tarptautinę apsinuodijimo švinu prevencijos savaitęSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad spalio 22–28 d. Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) skelbia Tarptautine apsinuodijimo švinu prevencijos savaite, kuri skirta atkreipti dėmesį į neigiamą švino poveikį sveikatai ir paraginti plačiau taikyti prevencines priemones.

Šiais metais Tarptautinės apsinuodijimo švinu prevencijos savaitės tikslas – padėti vartotojams, organizacijoms, pramonei ir vyriausybei dirbti kartu siekiant atsisakyti naudoti švino turinčius dažus ir raginti visas šalis iki 2020 m. palaipsniui pašalinti šviną iš visų jo turinčių dažų.

Švinas – toksiškas metalas, plačiai naudojamas dažų, gumos, chemijos gamyklose, akumuliatorinėse, taip pat šaudmenų, stiklo, keramikos glazūros, juvelyrinių dirbinių, žaislų gamybai, buityje – maisto gamybai naudojant glazūruotus indus. Medicinoje  naudojami iš švino pagaminti skydai, apsaugantys nuo rentgeno spindulių. Daug švino yra automobilių išmetamosiose dujose.

Napaisant šios problemos pripažinimo ir veiksmų, kurių ėmėsi daugelis šalių, švino turintys produktai ir toliau kelia didelį susirūpinimą sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikstos specialistams visame pasaulyje.

Naudoti švino pagrindu pagamintus dažus vaikų žaislams ir baldams Europoje buvo uždrausta 1978 metais. Visgi daugiau nei trečdalyje pasaulio šalių teisėtai parduodami švino turintys gaminiai.  Vienas iš švino šaltinių – tai dažai su dideliu švino kiekiu, kurie vis dar plačiai prieinami ir naudojami daugelyje šalių dekoravimo tikslais namuose, mokyklose, kituose pastatuose, nors yra gerų pakaitalų, kurių sudėtyje nėra švino.

Švinas į organizmą patenka per kvėpavimo takus, įkvėpus automobilių išmetamųjų dujų, švino turinčių dažų ar šlifavimo aerozolio, taip pat kai deginama dažyta mediena, plastmasė ar kitos švino turinčios medžiagos. Vaikai, žaisdami su žaislais, nudažytais švino turinčiais dažais, neretai juos deda į burną, taip padidindami galimybę švinui su seilėmis ir dulkėmis patekti į organizmą.

Švinas yra toksiškas daugeliui kūno sistemų, įskaitant centrinę nervų sistemą ir smegenis, reprodukcinės veiklos sistemą, inkstus, širdies ir kraujagyslių sistemą bei imuninę sistemą. Labiausiai pažeidžiami yra maži vaikai. Vystantis nervų sistemai, jų organizmas įsisavina 4–5 kartus daugiau švino  nei suaugusio žmogaus, o tai gali  pasireikšti protiniu atsilikimu, elgesio sutrikimo problemomis: vaikai blogiau mokosi, sunkiau sukoncentruoja dėmesį, susilpnėja atmintis. Todėl labai svarbu tiek save, tiek vaikus apsaugoti nuo švinu užterštos aplinkos poveikio.

Įgyvendinant Tarptautinės  apsinuodijimo švinu prevencijos savaitės tikslą – eliminuoti šviną iš visų jo turinčių dažų – PSO rekomenduoja suinteresuotoms šalims išsiaiškinti švinu situaciją savo gyvenamojoje ir darbo aplinkoje, sudaryti  veiklos planą, kurio tikslai atitiktų jūsų auditoriją ir būtų pritaikyti jūsų vietinėms bendruomenėms ir organizacijoms.

Visų mūsų bendras siekis – mažinti švino įsiskverbimą į orą, vandenį ir dirvožemį, siekiant sumažinti jo neigiamą poveikį žmonių sveikatai ir aplinkai, kad  būtų  apsaugota šios ir ateities kartų sveikata.
 
Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė
Jolanta Rybalko

 
Daugiau skaitykite:
http://www.unep.org/chemicalsandwaste/what-we-do/technology-and-metals/lead/lead-paint-alliance/resources/meetings-and-events/resources
http://www.who.int/ipcs/lead_campaign/materials/en/trello.com/b/AmFq8zWK/lead-paint

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos